Šta promene u evropskim kvalifikacijama znače za Zvezdu i Partizan

Promene koje je u vezi sa kvalifikacijama za klupska takmičenja donela Evropska fudbalska unija (Uefa), značajno će uticati na dva najveća srpska kluba - Crvenu zvezdu i Partizan. Zvezda će kao šampion ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će Partizan i TSC ili Vojvodina, u drugo po jačini evropsko takmičenje.

Uefa je tokom dana saopštila promene formata u Ligi šampiona i Ligi Evrope, kao i u kvalifikacijama za sledeću sezonu.

Glavna razlika u odnosu na prethodne godine jeste to što će se u prva tri kola kvalifikacija za LŠ igrati samo po jedna utakmica, dok će se sistem dvomeča vratiti u plej-ofu, odnosno u četvrtoj rundi.

Važno je i da nosioci neće imati prednost domaćeg terena, već je najverovatnije da će ona biti određena žrebom. Prvo kolo zakazano je za 18. i 19. avgust, drugo za 25. ili 26. avgust, treće će biti igrano 15. ili 16. septembra, prvi mečevi plej-ofa 22. i 23. septembra, a revanši 29. i 30. septembra.

Prema trenutnoj situaciji, Zvezda kreće od prvog kola, ali u zavisnosti od raspleta u aktuelnoj sezoni, mogla bi da se pomeri i kvalifikacije krene od drugog. Za to je potrebno da Juventus izbaci Olimpik Lion, Barselona eliminiše Napoli, a Atletiko Madrid obezbedi direktan plasman u Ligu šampiona.

Kada je reč o kvalifikacijama za Ligu Evrope, gde će opet šansu tražiti Partizan, novina je da će sve četiri runde biti eliminacione, odnosno igrane na jednu pobedu, bez revanša.

Domaćin će takođe biti odlučivan žrebom, prvo kolo je zakazano za 27. avgust, drugo za 17. septembar, treće za 24. septembar, a plej-of od 1. oktobra.

Vojvodina bi u slučaju osvajanja Kupa Srbije mogla takođe da obezbedi mesto u kvalifikacijama, a od koje runde bi počela, kao i Partizan, zavisiće upravo od toga ko će podići trofej u najmasovnijem fudbalskom takmičenju u Srbiji.

Grupne faze bi počele 20. oktobra u Ligi šampiona, odnosno, 22. istog meseca u Ligi Evrope.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво