Belodedić: Mnogo sam rizikovao, ali nagrađen sam u Bariju

Legendarni fudbaler Crvene zvezde Miodrag Belodedić rekao da je osvajanje titule šampiona Evrope sa Crvenom zvezdom u Bariju 1991. godine nagrada za veliki rizik koji je preuzeo kada je odlučio da se preseli u Beograd. Belodedić je 29. prvi fudbaler koji je sa dva kluba iz istočne Ervope, Steauom i Crvenom zvezdom, ali i sa dve zemlje, osvojio Kup šampiona i tada se upisao u istoriju svetskog fudbala.

Belodedić je 1986. godine osvojio Kup šampiona sa Steauom, a dve godine kasnije odlučio je da uprkos zabrani režima Nikolaja Čaušeskua prebegne u Srbiju i obuče Zvezdin dres.

Zbog toga je u Rumuniji, u odsustvu osuđen na 10 godina zatvora, a Evropska fudbalska unija (Uefa) suspendovala ga je na godinu dana i tek početkom 1990. dobio je dozvolu da zaigra.

"Bio sam ponosan, pogotovo posle svega što sam prošao da bih obukao dres Crvene zvezde. Mnogo sam rizikovao i sve to naplatio na terenu. Zato i ponavljam uvek da je vredelo rizikovati zbog Zvezde. Bili smo svesni veličine uspeha ali smo s obzirom na sve što se dešavalo znali da će se to teško ponoviti u budućnosti. Sa sadašnjeg aspekta fudbala u svetu, mnogo će vremena proći da Zvezda ponovo dođe u priliku da se bori za evropski trofej.", rekao je Belodedić, a prenosi Zvezdin sajt.

Belodedić se prisetio i finala koje je ocenio kao atipičnu utakmicu za tu generaciju i čuvene penal serije koja je vodila do osvajanja titule.

„Olimpik je bolje igrao, više je napadao, mi nismo uspevali da ih ugrožavamo ali smo se organizovano branili pa ni oni nisu imali, da kažete, neku kolosalnu priliku."

Penali su lutrija, dodaje Mile i otkriva da bez obzira na opšti utisak da su Zvezdine penaldžije bile smirene i sigurne, nije baš bilo tako.

„Jedno je kad gledate penale sa strane, a sasvim nešto drugo kad uzmete loptu i krenete da šutirate. I to u takvoj utakmici gde je ulog najznačajniji trofej. Razmišljate kako da šutirate, gde, da li ćete da čekate golmana ili ćete da se odlučite odmah za stranu. Meni je golman pročitao stranu, ali sam srećom šutirao po zemlji. Da je lopta otišla poluvisoko on bi odbranio. Sreća nas je pogledala, ne može se bez nje, ali kad podvučete crtu zaslužili smo da se ovekovečimo. Vreme je najbolji sudija, Zvezda je tada dostigla vrhunac i imala dovoljno kvaliteta, hrabrosti i sreće da se upiše zlatnim slovima u istoriju evropskog i svetskog fudbala.", ponosno zaključuje jedan od najboljih libera tog vremena.