Stanković deceniju posle osvajanja LŠ: Ukras moje karijere

Trofej Lige šampiona osvojen sa Interom ukrasio je moju karijeru i dao smisao mom profesionalnom putu, kaže Dejan Stanković, tačno 10 godina nakon čuvenog trijumfa u finalu protiv Bajerna u Madridu (2:0).

Jedan od najboljih srpskih fudbalera u poslednje dve decenije, od zimus trener Crvene zvezde, ističe da je te večeri u Madridu, u toku slavlja i euforije imao isti stav kao danas, 10 godina kasnije - to je trenutak koji je čekao celog život.

"Tog dana je svaki trening, svaka utakmica, sva odricanja, sve je dobilo potpuno novu dimenziju. Do tada sam već osvojio mnogo trofeja, titula, odigrao mnogo značajnih I velikih utakmica. Ali, posle finala Lige šampiona i osvajanja pehara, mogao sam sebi da priznam da je moj životni put i profesionalni izbor dobio apsolutni smisao".

Stanković dodaje da je osvajanjem Lige šampiona ispunio san i ostvario svoj najvažniji profesionalni cilj.

"Godinama sam maštao, radio, trenirao, da bih to doživeo. Želeo sam, baš onako srcem I dušom da mi se to dogodi. Naravno da me je samim tim i postignuti uspeh promenio, kao da sam shvatio da svako odricanje ima svrhu i koliko je fudbal lep".

Na pitanje čega se se prvo seti kada se spomene čuvena sezona i osvajanje "triplete" Stanković kaže:

"Prva pomisao kad se pomene tripleta je ekipa čiji sam bio član. Pomislim na sve te momke s kojima sam živeo i radio u to vreme. Koliko dobrih karaktera na jednom mestu. I svi sa istim ciljem, identičnim žarom i posvećenošću išli smo korak po korak ka trofejima. Ispostavilo se da smo, zapravo, zakoračili u istoriju. Pomislite samo koliko je legendarnih igrača i timova prošlo kroz Kalčo. A samo je moja generacija uspela da osvoji sva tri trofeja u sezoni. I da zaključim odgovor na ovo pitanje, kad se priča o toj sezoni obavezno pomislim i na neponovljivog trenera, lidera kakav je Žoze Murinjo.

Stanković nije mogao da izdvoji jedan momenat koji je bio prekretnica, odnosno prelomio tu sezonu u korist Intera.

"Teško je govoriti da je u pitanju momenat ili događaj jer sezonaje duga i puna izazova . Teško je bilo u grupi sa Dinamom, u Kijevu. Gubili smo do 86.minuta, ali su Milito i Snajder postigli golove za tri boda, koja su kasnije bila ključna za plasman u nokaut fazu. Dvomeč sa Barsom u polufinalu je posebna priča. Pred prvu utakmicu u Milanu, Murinjo je od nas tražio samo da u Barselonu "ponesemo" bilo kakvu prednost. Ispunili smo mu želju sa 3:1 a onda je on napravio taktiku koja je garantovala finale".

Stanković je sada u Murinjovoj ulozi, trenira Crvenu zvezdu i kaže da je u tom poslu najvažnije imati poštovanje za sve igrače, saradnike, ali i protivnike.

"Druga stvar su jasni i konkretni zadaci koje postavljam pred stručni štab odnosno igrače. I, konačno, odlučnost u sprovođenju ideja odnosno filozofije igre za koju smatram da je adekvatna".

Zvezda je nadomak titule, cilj je dupla kruna, koja bi sigurno mnogo značila Stankoviću na početku trenerske karijere.

"Zvezda me naučila kao dete da su trofeji njena obaveza. To sam ovde, na Marakani, jako dobro naučio. S tim saznanjem krenuo sam u Italiju. Imao sam sreću da se i u Laciju odnosno Interu uvek borim za najviše ciljeve. S tim u vezi, verujem i dajem sve od sebe da stignem do prvih trenerskih trofeja. Ako uspem u tome, imaće posebno mesto u mojim uspomenama. Jer, pošteno rečeno, početak novog poglavlja u životu sa titulama u mojoj Zvezdi je nešto najlepše što bih mogao da poželim."

Uporedo sa obavezama koje ćete imati u Crvenoj zvezdi, ovog leta biće održana i treća sezona Kampa Deki 5.

"Više puta rekao sam da je i taj rad sa decom tokom dve sezone kampa doprineo mojoj odluci da uđem u trenerski posao. Boravak sa kamperima na terenu nekako je rasplamsao u meni želju da ponovo svakodnevno budem deo fudbalske igre. Napravili smo odličan sistem koji uspešno funkcioniše. Cilj apsolutno ostaje isti - dečji osmeh! Igra, zabava, druženje u vrhunskim uslovima, po detaljno isplaniranom programu treninga", istakao je Stanković.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво