Počela je Bundesliga - da li je počeo fudbal?

Posle mesec dana tokom kojih su fudbal igrale Belorusija i Nikaragva, pojavilo se, za mnoge ljubitelje fudbala, ono pravo. Mada, nije baš izgledalo tako. Uz mere propisane zbog pandemije virusa korona, prazne stadione, maske i sve ostalo, počela je Bundesliga.

"Jedan komentar je pogodio u srž, a to je da je počela Bundesliga, ali da još nije počeo fudbal", kaže za RTS sportski psiholog dr Vladimir Borković. Dodaje i da su neki klubovi pokušali da ulepšaju "kulise" pesmama posle golova na primer, ali da je delovalo dosta "čudno i neprimereno situaciji".

Za profesora Duška Ilića, profesora biomehanike i motorne kontrole, sve je delovalo "hermetizovano, čak je i lopta delovala sporije, nadahnuće i angažovanje u igri bili su nekako na pola", kaže.

Reditelj Milorad Milinković je takođe i sportski komentator i prošlog vikenda je komentarisao Bundesligu.

"Ranije sam prenosio utakmice koje su se iz raznih razloga igrale bez publike, pa znam kako to izgleda. Nažalost, nije to to, ali fudbal je dobar", kaže Milinković.

Virus nameće pravila

Nije bilo navijača, policija je patrolirala okolinom, za svaki slučaj. Na terenu i oko njega bilo je oko stotinak ljudi. Van stadiona još sto, obezbeđenje i VAR ekipa. Lopte deznfikovane, fudbaleri iz karantina gde su bili redovno testirani, stigli su u nekoliko autobusa. Do terena nosili su maske, držali distancu. Na praznim tribinama, dosta nezgodno, čuje se svaka, pa i ružna reč.

"Nemački sistem voli pravila, oni imaju katalog pravila kako se ponašati pre a kako posle utakmice. Kaznili su Hajka Herliha jer je otišao da kupi pastu za zube i kremu za lice. Mislim igrači se dobro nose, ali teško je igrati a ne osvariti fizički kontakt, čestitati, tako da je bilo i smešnih situacija", kaže Vladimir Borković.

Podseća na trenutka kada su igrači Herte poljupcem proslavili gol, pa su posle rekli - nismo. Bundesliga je saopštila da to neće sankcionisati.

"S jedne strane, fudbal igraju ljudi, a s druge strane su uvedena pravila kao da igraju roboti", dodaje Borković.

"Nema tu šta, ne skaču jedni na druge kada postignu gol. Meni je to ionako bilo preterano" kaže Milorad Milinković.

Govori i o jednom od zanimljivih detalja sa prvih utakmica.

"Ja sam prenosio utakmicu Borusija Dortmund - Šalke. Borusija ima najveći broj konstanih navijača i oni imaju taj žuti zid, to je običaj kada na kraju utakmice igrači istrčavaju i pozdrave publiku. To su i sad uradili istrčali i pozdravili prazne stolice".

Početkom maja odigrani su prvi mečevi korejske lige, koji su i pre nemačkog fudbala bili neka vrsta pokazne vežbe. Da bi sve delovalo manje neobično, ponegde je preko zvučnika puštana snimljena reakcija publike.

Problem praznih stadiona neki klubovi rešavaju na maštovite načine. Počelo je već u Koreji, u kojoj je počeo i bejzbol pred praznim stadionima, sa navijačima od kartona. To je bila inicijativa navijača, koja je brzo uzela maha. Slično se dešava i u Nemačkoj. Navijači podržavaju klub time što plaćaju za sopstveni avatar na stadionu. Taj novac ide za pomoć klubu ili za borbu protiv pandemije.

Nemačka liga je izradila detaljni izveštaj od 50 strana kako igrati fudbal usred pandemije. Između ostalog, gostujući klub treba da proba da bukira ceo hotela, a striktna pravila moraće da važe i za njihove porodice. Da li je fudbal ipak počeo prerano?

"Fudbal je odigran jedan vikend, postoji ta vrsta emocionalnog lobija: ako igramo fudbal sve će biti ok, vratićemo veru ljudima. Po meni koji živim fudbal i od fudbala, to je deplasirano trenutno", kaže Vladimir Borković.

Profesor Duško Ilić kaže da još ima nepoznanica. Pita se kako je Bundesliga rešila situaciju ukoliko se desi da se u jednoj ekipi nađe neko ko je pozitivan na koronavirus.

"Kako onda, ako se cela ekipa isključi iz takmičenja? I dalje je previše zaraženih. Ovo je deo na koji je uticala politika sporta, da je u martu sve blokirano, neki trening je počeo u aprilu, početkom maja već se daju uslovi za igranje i počinju 16. maja. Za mene je to prebrzo", kaže Ilić.

Bundesliga je počela, neka se pripremi....?


Posle Bundeslige, postoji mogućnost i da Premijer liga počne polovinom juna. Sem Engleza treniraju Španci, najavljuju se i Italijani.

Za Milorada Milinkovića u Engleskoj može već da se proglasi pobednik, jer je "Liverpul napravio socijalnu distance, kako bismo rekli, od 20 bodova. Tamo je prvenstvo završeno. Što se Španaca tiče, tu je neizvesnije, ali ne vidim zašto se ne bi igralo. Vidim da su svi koje znam srećni što je počela Bundesliga, jer su sedeli kući i gledali stare utakmice. Što starija, to bolja jer su zaboravili rezultat", kaže Milinković.

Vladimir Borković veruje da se svi drže preporuka države, i da će velike lige koje zavise od televizijskih prava probati da restartuju prvenstva.

"Tu i leži odgovor zašto su počeli", kaže. "Nisu počeli zbog fudbala samog, nego zbog svog opstanka. Veliki klubovi imaju ogromne prihode od TV prava I to donosi profit".

Hoće li navijači na duže "ostati kod kuće"

Fudbal je i u ovim uslovima, izazvao ogromno interesovanje. Rane procene su da je šest miliona gledalaca pratilo mečeve Bundeslige u Nemačkoj što je rekord u zemlji. I 70 televijskih stanica u svetu je prenosilo nekoliko mečeva. Veliko interesovanje za Bundesligu bilo je i u Južnoj Africi, Kolumbiji i Gani, na primer. Ne i u Velikoj Britaniji, gde je meč Borusija Dortmind - Šalke, pobedila krimi serija "Ubistva u Midsameru".

Ukupan obrt Bundselige u sezoni 2018/2019 bio je 4 milijarde evra, od toga 500 miliona dolazi sa samog stadiona, od karata i prodaje suvenira. Što je dovelo do sledečeg pitanja: znači li velika gledanost da navijači i posle korone mogu da ostanu kod kuće?

Milorad Milinković u to ne veruje. Smatra da svako ko je bio jednom na stadionu zna razliku između gledanja uživo i prenosa na televiziji, kao i da se vrednost svakog igrača vidi tek na stadionu.

U međuvremenu, već postoje ideje da se oformi superliga najvećih klubova koja bi bila prenošena na televiziji širom sveta.

"Taj doživljaj koji mi sada imamo, gde neki nižerazredni klub pobeđuje Bajern u kupu Nemačke je nezamenljiv za većinu navijača. Svi navijači Bajerna su navikli da klub pobeđuje ali kada ga pobedi četvrtoligaš, to je draž fudbala. Tendencija sa krizom nas vodi ka tome da postoje oni koji će moći da igraju fudbal i da oni koji će samo moći da ga gledaju. To nije realno", mišljenje je Vladimira Borkovića.

U prilog onome da je Bundesliga počela a da još nije počeo fudbal, možda ide i to što su zaista najbogatiji klubovi sada jedini u stanju da počnu da igraju. Oni imaju sredstva da sprovedu sve neophodne zaštitne mere na stadionima i van njih.

Profesor Duško Ilić primećuje da počinju prva i druga liga, treća i četvrta ne. Ako oni iz slabijih liga u junu ne pređu u neke jače, lančana reakcija se gubi.

"Bojim se da će sve ovo ostati aktuelno za tri. Četiri evropske lige i dve američke. Sve ostale zbog opreznosti i toga što nemaju uslova za konstantno testiranje na primer neće biti aktivne. Bolje bi bilo da se sve ovo pomeri za septembar ili oktobar", kaže profesor Ilić.

Ovih dana se pojavila vest da se tokom Bundeslige u Nemačkoj 300 mladića iz jednog dela zemlje okupilo da odigra turnir. Policija ih je rasterala.

"Pitanje je zašto ne mogu, zašto i njima ne daju neki portokol, fudbal je kohezivni faktor društva ali ne na elitnom nivou. Fudbal povezuje ljude, ne zato što je elitna već globalna igra koju svi mogu da vole", kaže Vladimir Borković.

Gari Lineker je odavno rekao da je fudbal igra u kojoj uvek na kraju pobede Nemci. Sada, možemo da kažemo da je fudbal igra kojoj su se prvi vratili Nemci. Ostali razmišljaju kako da izvedu sopstvenu dezinfekciju fudbala.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво