Šurbatović za RTS: Uželeli smo se fudbala, čeka se odluka o proširenju liga

Mnogi očekuju putovanja, a navijači širom sveta očekuju da lopta krene sa centra. Superliga Srbije mogla bi da ima 20 klubova naredne sezone. To je predlog zajednice klubova Superlige i Prve lige. Gost jutarnjeg programa bio je Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS-a.

 Čuli smo da Superliga treba da ima 20 timova, kada treba da zaseda izvršni odbor i da se ta odluka konačno donese?

"Svi smo se uželeli fudbal i željno iščekujemo početak, u narednim danima Izvršni odbor će zasedati. Juče je bila skupština zajednica klubova Super i Prve lige. Klubovi su pretrpeli najviše štete tokom ove pandemije i jako je važno čuti njihov glas. Dakle, oni su jednoglasno doneli odluku i uputili predlog Izvršnom odboru da se lige prošire i da nema ispadanja iz Superlige i Prve lige Srbije. Ja sad nemogu da preuidiciram odluku Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, ali kažem narednih dana će zasedati i tada ćemo imati konačnu odluku."

Mnogi u medijima navode da je to već gotova stvar. Bilo je pitanja da li će klubovi ispadati iz lige. Klubovi iz dva najviša ranga su podržali proširenje, a kažite mi koliko bi to eventualno proširenje uticalo na kvalitet takmičenja?

"Najpre, jako je važno da čujemo stav klubova i da zajednički donesemo odluku u interesu svih i koja će biti racionalna. Ukoliko izvršni odbor FSS-a prihvati ovaj predlog došlo bi do korekcije formata takmičenja. U tom slučaju igrao bi se klasičan dvokružni sistem takmičenja, sa jesenjom i prolećnom sezonom, bez plej-ofa i plej-auta. Imali bi smo sličan broj kola, čak nešto manje. I ono što je posebno važno da ukoliko dođe do ovakvog scenarija, to će se odnositi isključivo za narednu sezonu, a od sezone 2021/22 bi se vratili na format 16 plus 16, koji je primeren našim uslovima."

Šta je španski model, šta to znači?

"Dosta se pričalo ovih dana o toj temi, mi smo praktično primenili jednu meru iz evropske prakse, kako bi rešili jednu negativnu pojavu koju smo imali u prošlosti u nižim rangovima takmičenja. Dakle, cilj ove mere je da se spreči odustajanje klubova, to se dešava pred početak takmičenja pa je teško reagovati. Cilj je i da se spreči nelegalno trgovanje takmičarskim statusom. Ova situacija se desi samo kada se pojavi upražnjeno mesto, kada neki klub naprsno odustane od takmičenja. Mi želimo da primenimo ovu meru i korist će biti višestruka. Najpre, imaćemo mnogo manje odustajanja, jer pojedinci koji upravljaju klubovima neće biti interesno motivisani da to rade. Drugo, dobijaćemo zdrave klubove, koji popunjavaju ta mesta i imaju finansijske i infrastrukturne mogućnosti da se takmiče. Treće, neće više biti nelegalnih trgovanja, sivih tokova, već će taj novac ulaziti u fondove koji služe za dalji razvoj fudbala."

Fudbalsko prvenstvo treba da bude nastavljeno 30. maja. Videli smo kako je to rešeno u Bundesligi, kada je reč od merama prevencije i zaštite. Da li će kod nas uopšte biti navijača, ako ih ima koje su mere preduzete?

"Svakako opratimo šta se dešava u drugim zemljama i drugim ligama. Mi smo u obavezi da se pridržavamo instrukcijama Vlade Srbije i resornog ministarstva. Kako sada stvari stoje za dve nedelje počinje prvenstvo - 30. maja i na današnji dan je situacija da će se igrati bez prisustva publike."

"Borusija Menghengladbah je prodala za 20 evra mesta za 20.000 Avatara (kartonske makete sa slikama navijača) Dali su svojim članovima i navijačima mogućnost da budu prisutni preko svog Avatara, tj. svoje fotografije na stadionu."

Šta je sa takmičenjima fudbalera nižeg ranga, ona su završena?

"Jeste, mi smo imali instrukciju Uefe da završimo takmičenja u profesionalnim ligama u formatu koji je prikladan. Što se tiče svih takmičenja na ameterskom nivou ona su prekinuta i prvaci su proglašeni u skladu sa situacijom na tabeli na dan 15. marta kada je i uvedeno vandredno stanje."

Šta je sa reprezentacijom. Kada će tu da budu donete odluke, kada će da se nastave utakmice i baraž?

"27. maja je zakazana sednica Izvršnog komiteta Uefe. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa Uefom, koja trenutno ima pripremljena tri scenarija za baraž za Evropsko prvenstvo. Mi smo se izjasnili šta nama najviše odgovara. Željno očekujemo tu odluku. Prva opcija je da se polufinale igra u septembru a finale u oktobru. Druga, da se polufinale igra u oktobru, a finale u novembru. Treća opcija je da se polufinale i finale igraju u novembarskom terminu. Ja lično mislim da je ova prva opcija najmanje izvesna. Odluka će najverovatnije biti doneta 27. maja, da se igra ili u oktobru ili novembru."

Kako će ovaj prekid uticati na takmičenja, na formu samih igrača. Koliko je sada teško vratiti se u onaj ustaljeni ritam?

"Ovo su vandredne okolnosti i nikada nismo imali ovakvu situaciju. Videli ste da smo mi vrlo oprezni i pažljivi i da smo dali dovoljan rok svim klubovima da pripreme igrače, da se oni vrate u formu i to je negde gotovo mesec dana, sasvim dovoljno za pripreme. Mi se nadamo da će sve proći u najboljem redu, a što se tiče naših reprezentativaca, oni su trenirali u okviru svojih klubova. Počinju prvenstva širom Evrope i nadamo se da će tamo do oktobra, novembra biti u vrhunskoj formi."

Videli smo kako će Nemačka i Italija postupiti ukoliko neki od igrača bude bio zaražen. Da li već ima informacija šta će biti sa klubovima u Srbiji, ako se pojavi neki igrač koji će imati koronavirus?

"Mi očekujemo da u narednim danima dobijemo konkretnije informacije od naše Vlade i resornih ministarstava i ponašaćemo se u skladu sa tim preporukama", zaključio je Jovan Šurbatović.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво