Na današnji dan, Morinjova "posebna" osveta Barseloni

Tačno deset godina prošlo je otkako je Žoze Morinjo, kao trener Intera, eliminisao Barselonu u polufinalu Lige šampiona. Utakmica na "Kamp Nou", iako nije direktno odlučivala o novom šampionu Evrope, ostaće upamćena kao dan kada je David na pleća oborio Golijata, a Morinjo odneo ličnu pobedu protiv Pepa Gvardiole.

Inter je te 2010 godine postao šampion Evrope, ali veliki posao "nero-azuri" odradili su u polufinalu takmičenja, kada su posle dva meča bili bolji od prvog favorita za podizanje "ušatog pehara", ekipe Barselone.

Morinjova ekipa prvi meč u Milanu dobila je posle preokreta 3:1, ali je Barselona pred revanš i dalje smatrana velikim favoritom za plasman u finale.

Tog 28. aprila 2010. godine viđena je fantastična fudbalska predstava, a Morinjovi momci izdržali su nalete Katalonaca iako su više od sat vremena imali igrača manje na terenu.

Iako je prethodno već bio šampion Evrope sa Portom, njegova taktička pobeda nad ne baš omiljenim kolegom Pepom Gvardiolom, donela je Morinju oreol besmrtnosti, koji je kasnije potvrđen pobedom nad Bajernom u velikom finalu u Madridu.

Barsa je na svojoj strani imala sve. Prepun stadion "Kamp Nou", raspoloženog Lionela Mesija, pa i sudiju Franka de Blekera, koji je već u 28. minutu, čini se prestrogo, isključio Tijaga Motu na opšte oduševljenje gotovo 100.000 duša koliko je prisustvovalo utakmici.

Barselona je napadala, Inter se branio. Pokušavali su Pedro, Mesi, Ibrahomović, ali je Žulio Sezar uspeo da ostane nesavladan.

Sve do 84. minuta. A onda je Đerar Pike jednom fintom, u stilu vrsnih golgetera, prevario Sezara i kompletnu odbranu Intera i doneo nadu svom timu da u poslednjih desetak minuta može do preokreta i plasman u finale.

Poništeni pogodak Bojana Krkića, zbog igranja rukom Jaje Turea, označio je i kraj nadanja Blaugrane da možde da se bori za tirulu šampiona Evrope na terenu "večitog" rivala, ali i doneo veliku satisfakciju portugalskom stručnjaku.

Morinjo je samo godinu dana ranije očajnički želeo da se dokopa klupe Barselone i vrati se tamo gde je na početku svoje briljantne trenerske karijere radio kao pomoćnik Bobija Čarltona i gde je sarađivao sa Gvardiolom.

"Bio je to moj omiljeni poraz u akrijeri", isticao je kasnije Morinjo.

Trijumf u dvomeču sa Kataloncima bila je svojevrsna lična osveta Žozea Morinja što su na "Kamp Nou" izabrali Pepa umesto njega, ali, uprkos porazu, čini se da Barsa nije pogrešila.

Morinjo je posle meča dugo stajao na terenu "Kamp Noua", sa visoko podignutim rukama. Bila je to njegova pobeda, jedna od onih koje su ga učinile "Posebnim".

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи