Kako je roštilj sa "Ludakom" oblikovao jednog od najboljih trenera današnjice

Pep Gvardiola jedan je od najboljuh fudbalskih menadžera današnjice. Trofeje je osvajao u svakom klubu u kojem je radio i to u Španiji, Nemačkoj i Engleskoj. Ipak, pitanje da li bi se išta od toga desilo da nije bilo jednog roštilja sa Marselom Bijelsom, zbog kojeg je Španac morao da pređe 8.000 kilometara. Po svemu sudeći, isplatilo se.

Već u poznim igračkim godinama, Pep Gvardiola znao je čime će se baviti kada "okači kopačke o klin". Da bi ispunio svoj san i postao uspešni fudbalski menadžer, morao je da uči od najboljih, bez obzira na prepreke ili fizičku udaljenost.

I upravo je jedan put od 8.000 kilometara odlučujuće uticao na Špančevu karijeru. Detalje je otkrio Tim Rič u knjizi "Kvalitet ludosti: Život Marsela Bijelse", koja bi trebalo da bude objavljena u Engleskoj 2. aprila.

Posle 11 godina igračkog staža u Brseloni, Pep je karijeru nastavio na Apeninima, u Breši i Romi, a upravo su mu period proveden u prestonici Rima i preporuka Gabrijela Batistute otvorile put ka Marselu Bijelsi, kojeg i danas smatra najboljim fudbalskim trenerom na svetu.

Bijelsa je u to vreme predvodio selekciju Argentine. Posle neuspeha na Svetskom prvenstvu 2002. godine, gde "gaučosi" nisu uspeli da prođu grupnu fazu takmičenja, "Ludak" je predvodio nacionalnu selekciju na Olimpijskim igrama dve godine kasnije - i osvojio zlato.

Bijelsa se tada, pomalo i neočekivano, povukao sa klupe nacionalnog tima i odlučio da napravi pauzu. Vreme je uglavnom provodio na svom ranču u blizini rodnog Rosarija, razmišljajući o fudbalu, filmovima, knjigama...

Posle nekoliko sezona provedenih u Kataru, Gvardiola je, ispostaviće se, poslednje igračke dane u karijeri provodio u Meksiku, nastupajući za malo poznati Dorados. Jedan od ključnih razloga je i što je trener ovog kluba bio Huan Manuel Liljo, još jedan stručnjak kojeg je Pep smatrao najboljim.

I baš te, 2006. godine, Gvardiola je uspeo da zakaže sastanak sa Bijelsom. Sve što je bilo potrebno je da preleti 8.000 kilometara, od Meksika do Argentine, a "randevu" je protekao u društvu reditelja i pisca Davida Truebe.

Bijelsa je goste dočekao priredivši asado, tradicionalni argentinski roštilj, a razgovor se vrlo brzo pretvorio u fudbalski simpozijum.

Gvardiola je godinu dana kasnije debitovao kao trener u Barseloni B, a 2008. je postavljen za prvog trenera Blaugrane, sa kojom je osvojio tri titule šampiona Španije, kao i trofej šampiona Evrope.

Kasnije je i u Bajernu tri puta bio nacionalni prvak, da bi trofejnu kolekciju upotpunio i u Premijer ligi, osvojivši dve titule šampiona Engleske.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара