"Zatvorenik 194“ navršio četvrtu deceniju – Dinjo, srećan rođendan

Ronaldo de Azis Moreira danas slavi 40. rođendan, a sudbina je htela da žurku na bazenu, sa lepoticama koje đuskaju u ritmu bosanove, zameni skromnom proslavom u krugu zatočenika u paragvajskom zatvoru. Uprkos tome što mu preti šest meseci utamničenja, siguran sam da Dinjo ne skida sa lica svoj prepoznatljivi osmeh.

Ako bi me pitali, nije da se moj glas računa, ko je najbolji fudbaler svih vremena, rekao bih Zinedin Zidan, bez pogovora. Ipak, na pitanje ko mi je omiljeni igrač kojeg sam imao prilike da gledam odgovor bi, bez oklevanja, bio – Ronaldinjo.

Od prvog trenutka kada sam ga video na terenu, a to je bilo u dresu Pari Sen-Žermena, znao sam da je taj momak nešto posebno. Doduše, nije to bilo teško zaključiti, pošto su njegovi potezi odisali magijom, a njegov osmeh ostavljao utisak deteta koje je oduševljeno novom igračkom.

U narednoj deceniji bio je jedan od najboljih fudbalera sveta. Uveseljavao je navijače Barselone i Milana, a naročito fanove "karioka", koji su na Svetskom prvenstvu 2002. godine, u Japanu i Južnoj Koreji, imali najatraktivniji, ako ne i najbolji tim u istoriji fudbala.

Društvene mreže preplavljene su Dinjovim potezima, prave se izbori koji je najlepši, ali više od fudbalskog umeća zadivljuje harizma koju je ovaj čovek poklonio fudbalu, a pruža je i dalje iako je pre pet godina "okačio kopačke o klin" nastupajući za Flamengo.

Bernabeu na nogama aplaudirao Dinju

Ronaldinjo je jedan od retkih fudbalera Barselone koji je navijače Reala na stadionu "Santjago Bernabeu" podigao na noge i naterao ih da ga aplauzima nagrade za maestralnu partiju protiv voljenog im kluba.

O Dinju su u superlativima govorili i najbolji - Zidan ga ja nazvao svetskom klasom, Mesi čovekom koji je preporodio Barselonu, a Maradona jednim od najboljeg fudbalera kojeg je imao priliku da gleda.

"Četiri godine ništa nismo osvojili u Barseloni, a onda je došao Ronaldinjo. On je najvažniji igrač u klupskoj istoriji", reči su Karlesa Pujola, dugogodišnjeg kapitena Blaugrane.

Na terenu se zabavljao, zabavljajući druge. Lakoća pokreta, lucidni driblinzi, teledirigovane asistencije i prelepi golovi, samo su deo njegovog fudbalskog arsenala.

Žurke, kondomi, propali sponzorski ugovori...

Van terena bio je još fascinantniji.

Brojne noći provodio je po žurkama, u društvu lepotica, uz velike količine alkohola. I to kao da nikome nije smetalo. Verovatno zato što Dinja nikada na terenu niste videli mamurnog. Naprotiv, uvek je davao sve od sebe, uz neizostavni široki osmeh…

Dok je nastupao za Atletiko Mineiro, pokrenuo je proizvodnju kondoma sa svojim imenom i logom brazilskog kluba…

Bogati sponzorski ugovor sa Koka-kolom izgubio je kada je na jednoj konferenciji za novinara pio Pepsi…

Upravo ga je ta nepromišljenost nedavno dovela u nevolje, ko zna po koji put u životu - početkom marta uhapšen je u Paragvaju, zajedno sa bratom, pod optužbom da je pokušao da uđe u zemlju sa lažnim pasošem.

Advokat ga je nazvao "neinteligentnim" i dodao da Dinjo i njegov brat nisu imali predstavu da su im putne isprave falsifikovane i da time krše zakon.

Početak pete decenije dočekao u paragvajskom zatvoru

I dalje se nalazi u pritvoru čekajući odluku suda, a, kako ironično zvuči, "smeši" mu se zatvorska kazna od šest meseci.

Ni to nije uspelo da mu slomi duh. Društvenim mrežama proširile su se fotografije kako sa "kolegama" zatvorenicima pije pivo i uživa u neformalnim razgovorima.

Fudbal nije zaboravio. Na turniru organizovanom u zatvorskoj jedinici u Asunsionu, "Zatvorenik 194", gle čuda, izabran je za najboljeg pojednica sa pet golova i šest asistencija. A za nagradu je dobio 15 kilograma prasećeg pečenja.

Nedavno se pojavila informacija da je zatvorska jedinica u kojoj se nalazi ugrožena epidemijom koronavirusa. Dinjo je tražio da odluku suda čeka u kućnom pritvoru, ali mu je zahtev odbijen.

Bez obzira na sve okolnosti, pozitivan pogled na svet i osmeh nije izgubio.

A u svetu najvažnije sporedne stvari uvek će ostati upamćen kao čovek koji nas je naterao da se ponovo zaljubimo u fudbal.

Nikada ne skidaj osmeh sa lica. Srećan rođendan, Dinjo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се