Holandski eksperiment – radikalne promene pravila za održanje fudbala

Dok su navijači u Srbiji više od dva sata čekali da igrači Crvene zvezde i Partizana uhvate kakav-takav kontinuitet u 162. "večitom derbiju", a ljubitelji fudbala širom sveta u sve većoj nervozi jer VAR tehnologija pravi rusvaj u omiljenoj im zabavi, čelnici drugih sportova duboko su zašli u razmatranje o promenama i ubrzavanju igre, a neki ih već poprilično dugo i primenjuju.

Холандски експеримент – радикалне промене правила за одржање фудбала Холандски експеримент – радикалне промене правила за одржање фудбала

U fudbalu to traje mnogo sporije – delom zbog višeslojne tradicije u čiju srž je satkano mnogo različitih faktora, delom i zbog toga što, da bi se drastične promene prihvatile, procedure su teške i mukotrpne.

To svakako ne znači da ne postoje inovativni ljudi, poput onih u tenisu, sa razmišljanjima o prilagođavanju fudbalskog sporta mlađoj i nezaintersovanijoj publici. "Beli sport" je lakmus papir za trend promena koji polako zahvata i fudbal.

"Ne smemo diskutovati šta mi mislimo o tome, već šta naša deca misle", izjavio je Gijs de Jong, generalni sekretar Kraljevskog fudbalskog saveza Holandije (KNVB).

KNVB, inače pravi pionir kada je inicijativa u fudbalu u pitanju i, kako bi je Dej Jong opisao "verovatno najprogresivnija fudbalska organizacija svih vremena", pokrenuo je novi projekat koji bi mogao potpuno da promeni najvažniju sporednu stvar na svetu.

"Fudbal se menja toliko brzo da mi moramo da vidimo načine da igru učinimo još atraktivnijom, kako bi postojala i 2050. godine", rečenica je generalnog sekretara i zvezda vodilja novog pravca.

"Nerađenje ničega nije opcija. Pokušavamo da igru učinimo atraktivnijom, poštenijom i sportskijom."

Svetska fudbalska asocijacija (Fifa) omogućila je holandskom savezu vreme od pet godina za testiranje svih promena i neke od njih se već primenjuju u takmičenjima mlađih kategorija. Kako sami najavljuju, došlo je vreme za pravu stvar.

Štoperica

Ključna i najveća promena svakako bi bila ona o trajanju utakmice. Predlog je da se sa 90 minuta skrati na 60, ali efektivne igre. Kao u futsalu, vreme bi se štopovalo i prekidalo prilikom svakog prekida.

Duel holandskog velikana Ajaksa i Hetafea u Ligi Evrope, koji su Španci rešili u svoju korist, poslužio je da "pogura" čelnike ka ovakvom izboru.

Hetafe je protiv favorizovanog protivnika seckao igru kako bi poremetio ritam "kopljanika" i statističari su izračunali da je aktivne igre bilo ukupno 43 minuta.

"Većina muškaraca od oko 55 godina preferira da ostavi sve i gleda fudbal. Ali Marko van Basten nam je jednom pokazao da, od 90 minuta koliko traje meč, prosečno se 10 potroši na izvođenje slobodnih udaraca, a osam minuta na ubacivanje lopte iz auta. To ne želite, a ujedno je i jedan od najvećih razloga nervoze TV gledalaca."

Prosek u evropskom fudbalu je nešto manje od sat vremena aktivnog fudbala, dok su kolege iz Monda izmerile da se u spomenutom derbiju Zvezde i Partizana igralo tek između 28 i 29 minuta.

Kombinacija futsala, hokeja, košarke...

Sa štoperice se prešlo na ubrzavanje toka samih utakmica, za šta su predlagači ideje formirali na osnovu iskustava u drugim sportovima.

Zamisao je da ne postoji ograničenje broja izmena, već da svaki trener ima pravo da uvodi koga želi i kada želi, kao i da vraća na teren one koji su već izlazili. Očigledno je da bi u tom slučaju najveći i najbogatiji klubovi imali prednost jer poseduju više kvalitetnih fudbalera i "dublji" sastav.

Aut bi se izvodio nogom, a ne rukom kao do sada, dok bi igrači mogli sebi da "dodaju" loptu prilikom izvođenja pekida. Teško zamislivo, a još teže izvodljivo.

Važna promena bilo bi uvođenje privremenih isključenja za prekršaje koji su za više od žutog, a manje od crvenog kartona. Akter koji bi napravio takav faul morao bi da napusti teren na 10-15 minuta. Javne opomene i isključenja bi ostale redovne sankcije.

Novi, jefiniji VAR

KNVB je jedno od tela zaslužnih za video tehnologiju u fudbalu. Verovatno ni oni, kada su je predložili, nisu bili svesni da će se nekoliko godina kasnije ovoliko pogrešno upotrebljavati, ali to je već druga tema...

Sada postoji inicijativa da se i sa tehničke strane fudbal unapredi i uvede novi sistem VAR-a.

Bio bi mnogo jeftiniji od trenutnog i pristupačniji u siromašnim zemljama, a kao što navode iz holandskog Saveza, "ne bi bilo potrebe imati raskošne digitalne centre, već samo laptop pored terena".

Radi se i na testiranju poluautomatskog sistema za detektovanje ofsajda.

"Cilj je da bude spreman za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Zahvaljujući posebnom softveru i metričkim medotama postaće jasnije gde su linije. Određivanje momenta upućivanja lopte, što je ključno za ofsajd pozicije, postaće mnogo preciznije. Sada imamo oko 50 frejmova u sekundi, što znači da kontakt sa loptom može da se dogodi između dva frejma. Želimo da ih imamo više", naveo je Johan Holcmiler, direktor Fife za inovacije.

Međutim, problem nastaje kada se sagleda šira slika u koju, osim samih pravila, ulaze istorija, institucije, sponzori, pa i sami akteri. Dik Advokat, Dirk Kajt, Viljem van Hanegem imali su kritike na račun Saveza, dok je Holcmiler, tokom sastanka o novom VAR-u, napustio prostoriju kada su Holanđani prezentovali svoje ostale ideje.

"Fifa i Uefa ne žele da budu dovedene u vezu sa pravilima koje će odmah propasti. Mi nemamo problem sa tim, važno je samo odrediti šta donosi vrednost, a šta ne. Ne treba biti tvrdoglav i ne slušati ako svi ostali žele nešto drugo, ali ako postoje indicije da nešto ne funkcioniše kako treba, onda se mora reagovati", istakao je portparol Kraljevskog fudbalskog saveza Holandije Just Spe.

Tačan početak eksperimenta nije poznat, plan je da se krene od mlađih kategorija, uključujući i generaciju U-19. Posle toga, trebalo bi ići korak po korak ka seniorskom fudbalu, Erediviziji, drugoj ligi i holandskom Kupu, a na kraju i međunarodnom fudbalu.

"Ako bude funkcionisalo, naš je posao da ubedimo svakoga", zaključio je Spe.

Potpisnik ovih nekoliko redova pobornik je one teorije da je, u organizacionom smislu igre, fudbal trenutno na svom vrhuncu i da ne postoji promena pravila koja bi mogla da ga unapredi, ali je očigledno da će se one nekada i u nekom obliku desiti.

Možda to stvarno neće biti isti sport...

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво