Korijere delo sport na stubu srama zbog naslovne strane

Korijere delo sport našao se na udaru (ne samo) italijanske javnosti pošto je tekst o predstojećoj utakmici između Intera i Rome naslovio "Crni petak", sa fotografijama Romelua Lukakua i Krisa Smolinga, tamnoputih fudbalera ove dve ekipe.

Borba protiv rasizma u Italiji dobija nove konture, pošto se na društvenim mrežama pojavila naslovna strana lista Korijere delo sport, koja na neprimeren način najavljuje derbi meč 15. kola Serije A između Intera i Rome.

"Crni petak" naslov je članka, uz priloženu fotografiju najboljih igrača dva tima, Romelua Lukakua i Krisa Smolinga. kako su oba igrača tamnoputa, reakcija javnosti je bila veoma burna, uz ocenu da se radi o rasizmu.

Iz lista kažu da niko nije ni pročitao članak, već da su se svi "uhvatili" za naslov, dok je smisao teksta baš suprotan – "negiranje razlika je tipična greška 'rasizma' antirasizma", bila je odbrana uredništva.

List je stavljen na stub srama, brojne organizacije, poput mreže Fare (nekadašnje udruženje Football against racism in Europe), smatraju da upravo mediji u Italiji svakodnevno hrane rasizam.

Reagovala je i Roma, ali mnogi nisu zadovoljni načinom na koji je rimski klub zaštitio Smolinga od "rasističkog napada".

Italijanski fudbal je već nedeljama na naslovnim stranama sportskih časopisa širom sveta, ali zbog negativnog odnosa (pre svega) navijača prema tamnoputim fudbalerima.

Romelu Lukaku bio je suočen sa majmunskim kricima koje su uzvikivali navijači Kaljarija, dok je nedavno Mario Baloteli ušao u otvoreni sukob sa pristalicama Verone.

Utisak je da organi koji bi trebalo da reguliši propise, ali i ponašanje italijanskih navijača na utakmicama ne rade svoj posao kako treba, pa je neprimeren naslov uglednog lista kakav je Korijere delo sport samo dolio ulje na vatru.

A vatra preti da preraste u požar... 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво