Južna Afrika gradi po planu, ali postoji zabrinutost

Južna Afrika nije odstupila od plana gradnje stadiona za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010. godine, ali porast troškova izaziva zabrinutost kod organizatora, objavila je vlada te zemlje.

Južna Afrika je prva zemlja iz Afrike koja će biti domaćin najvećeg fudbalskog turnira. Globalna kreditna kriza, usporen domaći rast i porast cena građevinskog materijala izazvali su zabrinutost oko porasta cena.

"Program izgradnje stadiona ispunio je sve rokove FIFA, iako eskalacija cena i dalje predstavlja izazov", rekao je portparol vlade Temba Maseko.

Iz budžeta zemlje izdvojeno je ove nedelje dodatnih 1,4 milijarde randa (oko 126 miliona dolara) da bi se pokrili dodatni troškovi u srednjeročnom budžetu.

Ekonomisti navode da će Južna Afrika možda imati problema da sakupi novac za finansiranje velikih infrastrukturnih planova za 2010. godinu, zbog naduvanih cena izazvanih globalnim slomom kredita.

Južna Afrika je prvobitno imala budžet od 17,5 milijardi randa za izgradnju i obnovu 10 fudbalskih stadiona, kao i pravljenje infrastrukture za turnir 2010. godine.

Ministar finansija Trevor Manuel rekao je u utorak da će, osim dosadašnjih 1,4 milijarde, biti izdvojeno i dodatnih 600 miliona randa da bi se popravile internet veze između stadiona i nacionalne mreže.

broj komentara 0 pošalji komentar