Platini: Apsurd je prekidati mečeve zbog zviždanja himni

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini istakao je da bi bilo apsurdno utakmice prekidati zbog zviždanja navijača tokom izvođenja nacionalnih himni.

"Ako prekinete meč zbog zviždanja himni, onda možete da ga prekinete i zbog zviždanja igraču ili golmanu koji izbija loptu. To je apsurdno", rekao je Platini za "Mond".

Predlog da se utakmice prekidaju u slučaju zviždanja nacionalnim himnama izneo je predsednik Francuske Nikola Sarkozi. On je to predložio posle prijateljske utakmice sa Tunisom na kojoj su navijači afričke ekipe zviždali tokom izvođenja francuske "Marseljeze".

"Zašto da onda ne stavimo po jednog policajca iza svakog navijača. Bolje bi bilo da edukujemo navijače, pošto se u nekim zemljama himnama nikad ne zviždi", ocenio je Platini.

"Kada sam pre 30 godina ja igrao za Francusku, 'Marseljezi' se zviždalo na svakom stadionu u mojoj zemlji, ali u to vreme političari nisu bili zainteresovani za fudbal i nikome to nije smetalo", dodao je predsednik Uefa.

Predsednik Fudbalskog saveza Francuske Žan-Pjer Eskalet, kome je Sarkozi i rekao da bi mečeve trebalo prekidati u slučaju zviždanja himni, pojasnio je da bi ta mera važila samo za prijateljske utakmice. Eskalet je, ipak, priznao da bi bilo komplikovano primeniti tu meru.

"Ne osećam se sposobnim za evakuisanje celog stadiona u toj situaciji. Šta ako ljudi ne žele da napuste stadion? I šta da radimo sa njima kada se oni nađu na ulicama?", zapitao se Eskalet.

broj komentara 0 pošalji komentar