Rajković suspendovan na godinu dana zbog pljuvanja sudije

Svetska fudbalska federacija suspendovala je reprezentativca Srbije Slobodana Rajkovića na godinu dana zbog pljuvanja sudije Hilalija Abdukara posle meča sa Argentinom na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Jednogodišnja suspenzija odnosi se na sve nacionalne, međunarodne, zvanične i prijateljske utakmice u takmičenjima klubova i reprezentacija svih starosnih kategorija. Pored toga, Rajković je kažnjen i novčano sa 1.245 švajcarskih franaka.

Rajković je u ponedeljak u sedištu FIFA u Cirihu dao izjavu tročlanoj Disciplinskoj komisiji, koja je u današnjem obrazloženju kazne navela da je "poštovanje sudija i njegovih odluka jedan od najviših principa u fudbalu i u sportu".

"Autoritet i fizički integritet zvaničnika utakmice smatra se apsolutnim i nedodirljivim. Kada autoritet zvaničnika utakmice više nije zaštićen, cela fudbalska igra je uzdrmana do temelja", navodi se u saopštenju komisije FIFA.

Disciplinski komitet FIFA dodaje da se pljuvanje sudije smatra delom koje može da se poredi sa fizičkim napadom.

"Suspenzija mora imati određeni konkretni efekat i psihološki i na profesionalne aktivnosti igrača, da bi mu se omogućilo da shvati negativne posledice svog ponašanja", dodaje se u saopštenju.

Fudbalski savez Srbije izrazio je žaljenje što je došlo do incidenta i najavio je žalbu u roku od tri dana.

"Ako ovako izrečena kazna ostane na snazi, mišljenja smo da će Slobodanu Rajkoviću, perspektivnom internacionalcu, biti uskraćeno osnovno pravo, pravo na rad - zagarantovano i Statutima FIFA i UEFA i Poveljom Ujedinjenih nacija", istakao je u saopštenju FŠ i podsetio da Rajković do sada nije učestvovao u sličnim incidentima.

Incident se dogodio posle treće utakmice reprezentacije Srbije na OI, protiv Argentine (0:2). Rajković je tada, u znak protesta zbog lošeg suđenja, navodno pljunuo Abdukara, što je potvrdio drugi pomoćnik, dok se prvi izjasnio da nije video incident.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 04. sep 2008, 10:56) - Dragan Uk [neregistrovani]

Skolari

Slazem se sto Nikola kaze,kad nasi timovi igraju sudije uvek su protiv nas,mi samo trazimo da bude fair play ali izgleda nikad ga ne dobijemo! Zasto nas uvek ucenjuju za sve?Izgleda uvek cutimo i trpimo sto nam dadu.

(sreda, 03. sep 2008, 20:56) - Nikola [neregistrovani]

Skolari

Koliko je dana, nedelja, meseca ili godina suspenzije dobio selektor Portugalije, Brazilac Skolari nakon sto je udario Dragutinovica???? Odgovor: Nijedan dan, cak niti novcanu kaznu. Ipak, Skolari je SELEKTOR i trebao bi da bude primer svim mladjim sportistima. Ali naravno, Skolari je Brazilac, nije Srbin. Da bi bio Srbin, kao recimo da bi to bio nas Miroslav Djukic koji bi udario recimo Kristijano Ronaldoa, bez ikakvih sumnji bi Djukic dobio dozivotnu kaznu. Tako to ide kad smo Srbi.