Rajković suspendovan na godinu dana zbog pljuvanja sudije

Svetska fudbalska federacija suspendovala je reprezentativca Srbije Slobodana Rajkovića na godinu dana zbog pljuvanja sudije Hilalija Abdukara posle meča sa Argentinom na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Jednogodišnja suspenzija odnosi se na sve nacionalne, međunarodne, zvanične i prijateljske utakmice u takmičenjima klubova i reprezentacija svih starosnih kategorija. Pored toga, Rajković je kažnjen i novčano sa 1.245 švajcarskih franaka.

Rajković je u ponedeljak u sedištu FIFA u Cirihu dao izjavu tročlanoj Disciplinskoj komisiji, koja je u današnjem obrazloženju kazne navela da je "poštovanje sudija i njegovih odluka jedan od najviših principa u fudbalu i u sportu".

"Autoritet i fizički integritet zvaničnika utakmice smatra se apsolutnim i nedodirljivim. Kada autoritet zvaničnika utakmice više nije zaštićen, cela fudbalska igra je uzdrmana do temelja", navodi se u saopštenju komisije FIFA.

Disciplinski komitet FIFA dodaje da se pljuvanje sudije smatra delom koje može da se poredi sa fizičkim napadom.

"Suspenzija mora imati određeni konkretni efekat i psihološki i na profesionalne aktivnosti igrača, da bi mu se omogućilo da shvati negativne posledice svog ponašanja", dodaje se u saopštenju.

Fudbalski savez Srbije izrazio je žaljenje što je došlo do incidenta i najavio je žalbu u roku od tri dana.

"Ako ovako izrečena kazna ostane na snazi, mišljenja smo da će Slobodanu Rajkoviću, perspektivnom internacionalcu, biti uskraćeno osnovno pravo, pravo na rad - zagarantovano i Statutima FIFA i UEFA i Poveljom Ujedinjenih nacija", istakao je u saopštenju FŠ i podsetio da Rajković do sada nije učestvovao u sličnim incidentima.

Incident se dogodio posle treće utakmice reprezentacije Srbije na OI, protiv Argentine (0:2). Rajković je tada, u znak protesta zbog lošeg suđenja, navodno pljunuo Abdukara, što je potvrdio drugi pomoćnik, dok se prvi izjasnio da nije video incident.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво