Kosovo ne može u Uefu i Fifu

Kosovo ne može da računa na članstvo u Uefi i Fifi sve dok ne postane članica Ujedinjenih nacija, rekao u Beogradu prvi čovek Eevropske fudbalske unije Mišel Platini. Uefa obećala pomoć u rešavanju problema nasilja, rasizma i ksenofobije u sportu.

Predsednik Evropske fudbalske federacije Mišel Platini odbacio zahtev Kosova da učestvuje u sportskim događajima koji se održavaju pod okriljem Uefe i Fife, sve dok ne postane član Ujedinjenih nacija.

"Ja se ne bavim politikom, a Uefa poštuje statut, koji je jasan: ne može biti član organizacije država koja nije član Ujedinjenih nacija, ali ja bih voleo da pronađemo način da mladi na Kosovu igraju fudbal", rekao je Platini posle serije susreta sa srpskim zvaničnicima u Beogradu.

Jednostrano progčanjenu nezavisnost Kosova, za nešto više od godinu dana, priznalo je 55 od ukupno 192 države članice UN.

Pomoć u borbi protiv nasilja na stadionima

Platini je, istovremeno, rekao da je u Beograd došao da pomogne u rešavanju problema "koji nisu mali", a odnose se na problem nasilja, rasizma i ksenofobije u sportu, kao i infrastrukture.

"Sastao sam se sa ministrom policije i potpredsednikom vlade (Ivicom Dačićem) i sa ministrom sporta (Snežanom Samardžić Marković) i razgovarali smo, između ostalog, i o merama za sprečavanje nasilja, rasizma i ksenofobije", rekao je Platini.

"Istina je da se srpski navijači nisu ponašali kako smo želeli poslednjih godina. Razgovarali smo i mogućoj razmeni statuta da bismo uskladili neke članove. Osećam volju državnih i fudbalskih vlasti da se reše problemi koji nisu mali, ali ja verujem u to", kazao je predsednik Uefe.

Dačić je rekao da Vlada Srbije želi da pruži podršku razvoju fudbala i izgradnji neophodne infrastrukture, jer "želi da fudbal i kod nas ima dobre rezultate".

Ministar unutrašnjih poslova je, takođe, rekao da vlada želi da stvori uslove za sprečavanje nasilja na stadionima i da se uvede red u poslovanje fudbalskih organizacija i klubova, a zahvalio je Platiniju na pomoći koju UEFA pruža Fudbalskom savezu Srbije.

Nekadašnji kapiten francuske reprezentacije rekao je da je u Francuskoj borba protiv nasilja u nadležnosti Ministarstva pravde i kazao da je jedno od lako primenjivih rešenja video nadzor na stadionima i zabranjen ulazak izgrednicima koji se identifikuju.

Platini o regionalnom takmičenju

Odgovarajući na pitanje da li će Uefa u budućnosti promeniti statut i dozvoliti predstavnicima moguće regionalne lige učešće u evropskim takmičenjima, Platini je rekao da će to zavisiti od razvoja situacije.

"To je, za sada, zabranjeno statutom Uefe, iako ja nisam protiv toga. Ali, ne biti protiv ne znači i biti za. Ako bi postojala zajednička politička želja, kao i dogovor zajednička ambicija više država i ako nam se predstavi dobar projekat, Izvršni odbor Uefe bi mogao to da razmotri", objasnio je predsednik evropske kuće fudbala.

Čelnici Fudbalskog saveza Srbije predstavili su Platiniju i projekat srpske kuće fudbala, kome će Uefa doprineti sa dva miliona evra, što je trećina budžeta.

Sastanku u Palati Srbije prisustovali su predsednik FSS Tomislav Karadžić, generalni sekretar Zoran Laković i selektor reprezentacije Radomir Antić.

FSS je poklonio ministru sporta Snežani Samardžić Marković zlatnu loptu zbog doprinosa sportu, dok je Platini dobio najviše priznanje - dijamantsku loptu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 05. mar 2009, 13:00) - anonymous [neregistrovani]

podrska

Nije on nikakav prijatelj, već pošten i objektivan čovek-dasa. Uostalom takav je bio i kao igrač,pravi dasa u svakom pogledu. Ne treba evropljani da nam budu prijatelji, već samo malo objektivniji i biće sve O.K.

(sreda, 04. mar 2009, 14:17) - Djuro [neregistrovani]

Srbija ima svoju Reprezentaciu

Srbija ima svoju Reprezentaciju sa igracima koji su se kvalificirali u njihovima Klubovima.

(sreda, 04. mar 2009, 13:33) - tomaz [neregistrovani]

podrska

samo napred Srbijo ne zaboravite kada se vratite unazad kada ste bili medju prvima na svetkoj listi sa Brazilom, Argetinom, Meksikom

(sreda, 04. mar 2009, 12:15) - anonymous [neregistrovani]

podrska

Platini je Francuz starog kova. Pravi
Francuzi ne zaboravljaju kada su zvona crkve Notrdam zvonila neprekidno 24 casa u cast Srpskih pobeda u 1 SR
Trebamo takve prijatelje

(sreda, 04. mar 2009, 04:25) - Bobovac [neregistrovani]

UEFA

Gospodine Misel Platini hvala vam, genija ste!!!
kao kako ste nekada bili u fudbalu....
Jedan veliki pozdrav od svih nas... i vasih ljubitelja....

(sreda, 04. mar 2009, 00:42) - Kragujevčanin [neregistrovani]

hvala

Hvala UEFA!

(utorak, 03. mar 2009, 22:15) - anonymous [neregistrovani]

podrska

UEFA sa ovom izjavom, da ne priznaju nezavisnost kosova, dali veliku podrsku srbiji. Hvala