MOK osudio napad na "Pusi rajot"

Međunarodni olimpijski komitet istakao da su slike na kojima se vide kozaci kako bičuju članice pank benda "Pusi rajot" - "veoma uznemirujuće". Desetak kozaka bičevima je napalo šest maskiranih članica ruske grupe, koje su pokušale da izvedu performans ispod znaka ZOI.

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da su fotografije na kojima se vidi kako u Sočiju kozaci bičevima napadaju članice ruske pank grupe "Pusi rajot" - "veoma uznemirujuće".

Portparol MOK-a Mark Adams rekao je da se guverner Krasnodarskog regiona Aleksandar Tkačev izivinio za napad i da je pokrenuo istragu, "pošto se zakon mora poštovati".

Adams je dodao da taj incident nije direktno povezan sa Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, ali da su "fotografije i video-snimak uznemirujući".

Desetak kozaka juče je bičevima napalo šest članica grupe "Pusi rajot", koje su, maskirane i obučene u svetlu, šarenu odeću, pokušale da izvedu performans ispod znaka Zimskih olimpijskih igara.

Kozaci su ih napali, skinuli im maske sa glava, oteli mikrofon i slomili i bacili gitaru, a jedan kozak je koristio i suzavac.

Incident je trajao tri minuta, a policija, koja je ubrzo stigla, ispitivala je svedoke, ali niko nije uhapšen.

Adams je rekao da MOK želi da sazna više detalja, ali je incident nazvao "velikim problemom" za rusku vladu.

On je rekao i da je "šteta što se Olimpijske igre koriste za politička pitanja", jer sportska borilišta nisu mesto za takve proteste i da bi bilo "više nego neprikladno" da se protestuje u olimpijskom gradu Sočiju.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 20. feb 2014, 17:49) - anonymous [neregistrovani]

1111

nije preporucljivo biti protiv putina,to je rusija,vrela krv i emocije.u hladnoj engleskoj to je normalno.

(četvrtak, 20. feb 2014, 15:11) - Мирослав Јовановић [neregistrovani]

Помозимо Pussy Riot

Козаци си само штитили ред и безбедност олимпијаде, и реговали су веома адекватно ситуацији. Са маскама на лицу ове девојке се не разликују много од терориста. Гледајући њихов "наступ" мислим да би им добро дошла стручна помоћ психолога и психијатра.

(četvrtak, 20. feb 2014, 14:44) - anonymous [neregistrovani]

ma nemoj

Šta MOK ima sa ovim događajem?

(četvrtak, 20. feb 2014, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Мок се не сећа тридесетих

Мок се изгледа не сећа тридесетих кад је са Хитлером сарађивао. Пуси Рајот шта оне траже на Олимпијади? Штафету? Зна се ко је послао те антижене. Тражиле су акцију добиле су акцију. Закон акције и реакције.

(četvrtak, 20. feb 2014, 13:49) - d/a [neregistrovani]

ja ne

MOK je osudio napad ... Ja odobravam!

(četvrtak, 20. feb 2014, 13:39) - Dejan [neregistrovani]

tako je to

Kozaci su izveli performans, njihova sloboda je da umetnički izražavaju svoje stavove.

(četvrtak, 20. feb 2014, 13:24) - anonymous [neregistrovani]

performans

E bas im je performans i stajling, prosto covek da uziva u prizoru prelepih maski ponasanja, stila i kvaliteta!Koja steta zbog propustene prilike da se uziva u umetnosti. Ovakvu "umetnost" samo zapad moze da voli!

(četvrtak, 20. feb 2014, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

...

To nema nista sa olimpijadom. Kad mi protestujemo za Kosovo..onda kazu da nema nista sa sprotom! Ko koga tu farba? Odavno ne postoji pravda.