Читај ми!

Putin pokazao moć na otvaranju Igara

Svetski mediji jednoglasno procenjuju da je ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju poslužila Vladimiru Putinu da pokaže Rusiju kao "probuđenu supersilu". Bila je ovo istorija na ruski način. Nije bilo sumnje ko je bio glavni glumac na sceni, prenosi britanski "Dejli mejl".

Zimske Olimpijske igre otvorene su u petak uveče u Sočiju, a svetski mediji složni su u oceni da je spektakularna ceremonija pokazatelj snage i moći predsednika Rusije Vladimira Putina.

Mediji uglavnom pozitivno ocenjuju otvaranje najskupljih igara u istoriji, u koje je uloženo više od 50 milijardi dolara, iako je tehnika zakazala, pa je jedan od olimpijskih krugova ostao bez plamena (slučajno ili ne, to je bio baš onaj krug koji predstavlja Ameriku).

Zapanjujuća predstava koja je gledaoce vratila kroz vekove ruske istorije delovala je epski, preneo je „Sidnej morning herald".

Igre je na olimpijskom stadionu Fišt pred 40.000 gledalaca otvorio Putin nakon obraćanja predsednika Organizacionog komiteta Soči 2014 Dmitrija Černišenka i predsednika MOK Tomasa Baha.

Prošla noć za Rusiju označava oživljavanje postsovjetske moćne države, koja je posle dve decenije sumnje i malodušnosti uverena u prvo mesto na tabeli, naglasio je Džonatan Mekvoj iz britanskog „Dejli mejla".

"Bila je ovo istorija na ruski način. Nije bilo sumnje ko je bio glavni glumac na sceni. Ako neko nije shvatio poruku, svetla u njegovom boksu ostala su uključena, dok su ostala bila ugašena", napisao je Mekvoj.

"Za predsednika Putina bila je ovo prilika da pokaže Rusiju kao oporavljenu super silu, ali njegovi napori su naišli na veliki broj problem,a kao što su kritika gej zajednice, udruženja za zaštitu ljudskih prava, čak i aktivista za prava životinja", napisao je „Tajms".

Izveštač francuskog „L'Ekipa" primetio je da su "kao retko kada Olimpijske igre bile ovako personalizovane", nazivajući Vladimira Putina "carem Kremlja".

"Predstava je bila velika i skupa za Zimske olimpijske igre", prenela je italijanska „La stampa".

Ceremonija je završena paljenjem olimpijskog plamena, što su učinili Irina Rodnjina i Vladislav Tretjak, legendarna klizačica i jedan od najboljih hokejaških golmana u istoriji.

"Otvaranje je značajan momenat za predsednika Putina da oživi veliku naciju", napisao je japanski „Jomiuru šimbun".

Sa druge strane, ruski mediji svečanost u Sočiju opisali su kao bajku i "buđenje ponosa cele nacije".

"Osećaj jedinstva, moći i veličine. Nedostajalo nam je ovo toliko godina. Juče smo ga ponovo osetili", preneo je moskovski „Komsomolec".

Zimske Olimpijske igre u Sočiju trajaće do 23. februara.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво