Čitaj mi!

Putin pokazao moć na otvaranju Igara

Svetski mediji jednoglasno procenjuju da je ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju poslužila Vladimiru Putinu da pokaže Rusiju kao "probuđenu supersilu". Bila je ovo istorija na ruski način. Nije bilo sumnje ko je bio glavni glumac na sceni, prenosi britanski "Dejli mejl".

Zimske Olimpijske igre otvorene su u petak uveče u Sočiju, a svetski mediji složni su u oceni da je spektakularna ceremonija pokazatelj snage i moći predsednika Rusije Vladimira Putina.

Mediji uglavnom pozitivno ocenjuju otvaranje najskupljih igara u istoriji, u koje je uloženo više od 50 milijardi dolara, iako je tehnika zakazala, pa je jedan od olimpijskih krugova ostao bez plamena (slučajno ili ne, to je bio baš onaj krug koji predstavlja Ameriku).

Zapanjujuća predstava koja je gledaoce vratila kroz vekove ruske istorije delovala je epski, preneo je „Sidnej morning herald".

Igre je na olimpijskom stadionu Fišt pred 40.000 gledalaca otvorio Putin nakon obraćanja predsednika Organizacionog komiteta Soči 2014 Dmitrija Černišenka i predsednika MOK Tomasa Baha.

Prošla noć za Rusiju označava oživljavanje postsovjetske moćne države, koja je posle dve decenije sumnje i malodušnosti uverena u prvo mesto na tabeli, naglasio je Džonatan Mekvoj iz britanskog „Dejli mejla".

"Bila je ovo istorija na ruski način. Nije bilo sumnje ko je bio glavni glumac na sceni. Ako neko nije shvatio poruku, svetla u njegovom boksu ostala su uključena, dok su ostala bila ugašena", napisao je Mekvoj.

"Za predsednika Putina bila je ovo prilika da pokaže Rusiju kao oporavljenu super silu, ali njegovi napori su naišli na veliki broj problem,a kao što su kritika gej zajednice, udruženja za zaštitu ljudskih prava, čak i aktivista za prava životinja", napisao je „Tajms".

Izveštač francuskog „L'Ekipa" primetio je da su "kao retko kada Olimpijske igre bile ovako personalizovane", nazivajući Vladimira Putina "carem Kremlja".

"Predstava je bila velika i skupa za Zimske olimpijske igre", prenela je italijanska „La stampa".

Ceremonija je završena paljenjem olimpijskog plamena, što su učinili Irina Rodnjina i Vladislav Tretjak, legendarna klizačica i jedan od najboljih hokejaških golmana u istoriji.

"Otvaranje je značajan momenat za predsednika Putina da oživi veliku naciju", napisao je japanski „Jomiuru šimbun".

Sa druge strane, ruski mediji svečanost u Sočiju opisali su kao bajku i "buđenje ponosa cele nacije".

"Osećaj jedinstva, moći i veličine. Nedostajalo nam je ovo toliko godina. Juče smo ga ponovo osetili", preneo je moskovski „Komsomolec".

Zimske Olimpijske igre u Sočiju trajaće do 23. februara.

broj komentara 46 pošalji komentar
(nedelja, 09. feb 2014, 19:47) - anonymous [neregistrovani]

ničiji svačiji

Možda si upravu, ili bio bi u pravu da nema one druge strane tj, zapada koji ti ne kažu koliko si mali ali ti kažu šta ćeš da radiš i kako ćeš to da radiš. Sad vidi, da li je lakše čuti da si mali bez ikakvih nametanja bilo čega, ili da ti to ne govore ali nameću sve i svašta...

(nedelja, 09. feb 2014, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

RE: He! He! He!

Ovaj sto pozdravlja komsiju iz batajnice je u stvari isti taj sto pozdravlja iz batajnice, kako providna fora, 2 komsije 1 covek :)

(nedelja, 09. feb 2014, 15:45) - sasa [neregistrovani]

Pohvale

To je čisti trojanac ili ti pohvali pa uvali.
Jesu napravili dobro al ne toliko super koliko
hvale Rusiju i Putina. Sve u cilju da se
Putin uzdigne a time i opusti a onda ....
Koga god su eu i amerika hvalili taj nije
dugo još bio na vlasti samo što će im Putin
biti veći zalogaj pa se bojim da im ne zapne
u grlu.

(nedelja, 09. feb 2014, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

Preporodjena Rusija

Zasto moramo da gledamo svs kroz politiku. Pa nije cela ruska nacija podrzavala komunizam. Kao i kod nas. Meni je drago da se Rusija digla na noge i ne moze bilo ko da je kupi za saku dolara kao ranije.

(nedelja, 09. feb 2014, 13:12) - Beelzebub [neregistrovani]

He! He! He!

Komsija, razumemo i srpski! Pozdravi tvoje iz Batajnice...

(nedelja, 09. feb 2014, 12:41) - Aca J [neregistrovani]

Svaka cast Putinu!!

Svaki komentar je izlisan,slike iz Socija su nam sve prikazale!!Putin treba da bude primer Srbskim vladarima kako se postuje svoja zemlja i narod sto toga nije bilo do danasnjeg dana u Srbiji.Zato smo tu gde smo ponizeni i bedni.

(nedelja, 09. feb 2014, 12:20) - anonymous [neregistrovani]

RE:Привет Сербия

Hvala rusima sto su u komentarima nama odali priznanje da smo malecni beznacajan deo njihovih zemalja. Pre cu biti niciji deo i ponosna zemlja nego malecni deo tudjeg vladara.

(nedelja, 09. feb 2014, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

отварање

И Американци би приказали своју историју на отварањима игара али би то отварање било веома кратко

(nedelja, 09. feb 2014, 12:02) - anonymous [neregistrovani]

Re:OI

Reci cete cuti onakve, kakve zelite ili ich izgovarate.Jasno mi je sta mislite o Rusiji, a isto mislite i o Srbiji.Hej ti prljavi "gei".

(nedelja, 09. feb 2014, 11:50) - anonymous [neregistrovani]

RE:Привет Сербия

Hvala komentatoru iz Rusije nama malim Srbima, da nam naglasi da smo i mi malecni deo njihove velicanstvene imperije, i sto nam rusi to priznaju ovde medju komentarima. Da budemo u njihovim ocima malecna gubernija, umesto ponosna Srbija koju volim i koja nije nicija nego moja i nasa. A ne nikakva malecna gubernijica neke bogu iza nogu drzave koja je prva Boga odbacila komunizmom. Hvala ali ne hvala, ponosna je moja zemlja, lepo je sto mislite da smo malecni deo vasih zemalja, ali istorijsko ne!