Читај ми!

Počele najskuplje Igre u istoriji!

Svečanom ceremonijom u Sočiju zvanično otvorene 22. Zimske olimpijske igre. Predsednik Nikolić i Divac na večeri kod Tomasa Baha. Rusija u umetničkom klizanju vodi posle prvog takmičarskog dana. Prvi trening Morgenšterna u Sočiju. Ministar Udovičić posetio naše olimpijce.

Sve vesti i zanimljivosti iz sveta sporta možete da pratite i na našim Fejsbuk i Tviter stranicama.

1930 - Predsednik Rusije Vladimir Putin na Olimpijskom stadionu u Sočiju zvanično je otvorio 22. Zimske Olimpijske igre. "Proglašavam Olimpijske igre otvorenim", izjavio je Putin na svečanoj ceremoniji pred 40.000 gledalaca.

18.29 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da sport treba da bude u prvom planu tokom igara u Sočiju, a ne debata oko prava homoseksualaca. Tokom sastanka s holandskim premijerom Markom Ruteom uoči ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, Putin je rekao da sada pažnju treba usmeriti na Olimpijadu. U poruci na svom zvaničnom Tviter nalogu Rute je napisao da on "izražava brigu holandske vlade i građana oko ljudskih prava i specifično prava LGBT populacije u Rusiji".

17.15 - Na Fišt Olimpijskom stadionu u Sočiju počela je svečana ceremonija otvaranja 22. Zimskih Olimpijskih igara. Ceremonija se održava pred 40.000 gledalaca u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, brojnih državnika, zvanica i delegacija iz Rusije i inostranstva. Svečanoj ceremoniji prisustvuju predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

17.08 - Policija u Sočiju privela je četiri osobe zbog gej propagande i isticanja transparenta na kojem je pisalo "Diskriminacija je nespojiva sa olimpijskim pokretom". Prema ruskom zakonu, širenje gej propagande među maloletnicima je zabranjeno, čime je praktično onemogućeno propagiranje homoseksualnosti u javnosti.

14.45 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na Instagramu objavio fotografiju na kojoj je u društvu sa suprugom Dragicom i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

13.00 - Međunarodni olimpijski komitet (MOK) raspolaže sa finansijskim rezervama od 932 miliona dolara, pošto je prošle godine u fond dodato 31,5 miliona dolara. Predsednik MOK-a Tomas Bah potvrdio je ovu informaciju na trodnevnom godišnjem zasedanju MOK-a u Sočiju. Cilj MOK-a je da ima dovoljno rezervi za četiri godine, u slučaju otkazivanja Olimpijskih igara. MOK raspolaže sa manjim finansijskim rezervama od Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) koja u fondu ima 2,378 milijardi dolara.

10.30 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac prisustvovali su večeri koju je uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju organizovao prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah. Večeri su prisustvovali šefovi država, vlada i međunarodnih organizacija, među kojima i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban-Ki-Mun. "Svrha ove večere je da pokaže da Međunarodni olimpijski komitet dopire do društva u celini i da želi otvoren dijalog sa svetom politike, biznisa, medija, nauke i kulture. Mi želimo da podelimo sa vama olimpijske vrednosti i olimpijski duh. Okupili smo se ovde kao što to sportisti rade u olimpijskom selu. Iako se takmiče jedni protiv drugih oni dele obroke i druže se u Olimpijskom selu. Hajde onda da i mi večeras podelimo olimpijski duh", rekao je predsednik MOK-a Bah.

9.00 - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je Olimpijsko selo i sastao se sa sportistima Srbije koji učestvuju na Olimpijadi. Njega su u Olimpijskom selu dočekali i generalni sekretar OKS Đorđe Višacki i šef misije Srbije u Sočiju Damir Štajner. Pošto je obišao prostorije u kojima je smešten Olimpijski tim Srbije, ministar Udovičić pridružio se sportistima u restoranu olimpijskog sela. Srpski biatlonac Milanko Petrović, koji će nositi zastavu Srbije na večerašnjem otvaranju Igara, poklonio je ministru Udovičiću majicu olimpijskog tima Srbije sa potpisima cele ekipe.

08.00 - U 17.00 počinje ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Na 22 zimskim igrama Srbiju će predstavljati osmoro sportista - Milanko Petrović, nosilac zastave na ceremoniji otvaranja, takmičiće se u bijatlonu i nordijskom trčanju, Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo su posada boba dvoseda, Ivana Kovačević i Rejhan SSmrković, takođe u nordijskom trčanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukičević u alpskom skijanju i Nina Micić u snoubordu. Ceremoniji će prisustvovati veliki broj međunarodnih lidera, između ostalih i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

01.00 - Trostruki svetski šampion u skijaškim skokovima Tomas Morgenštern trenirao je u Sočiju, manje od mesec dana pošto je pretrpeo ozbiljnu nesreću. Morgenštern je na treningu 10. januara imao težak pad i tada je pretrpeo povrede glave i pluća, zbog čega je doveden u pitanje njegov nastup na Olimpijskim igrama u Sočiju. Trening je obavljen noću da bi uslovi na skakaonici bili slični kao i u nedeljnom finalu.

00.00 - Dan uoči zvaničnog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju održana su dva kratka programa u umetničkom klizanju, a u timskoj konkurenciji vodi domaćin Rusija ispred Kanade i Kine. U konkurenciji muškaraca Japanac Juzuru Hanju bio je najbolji u kratkom programu sa 97.98 bodova, pa je nacionalnoj selekciji doneo 10 bodova. Iza Hanjua plasirali su se Rus Jevgenij Plušenko i Kanađanin Patrik Čen. U konkurenciji parova pobedili su domaći takmičari Tatjana Volosožar i Maksim Trankov osvojivši 83.79 bodova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво