Читај ми!

Vijori se zastava Srbije u Sočiju

Svečano podignuta zastava Srbije u Sočiju. Tomislav Nikolić: Dolazak na Olimpijadu veliki uspeh. Rusija poziva na proglašenje olimpijskog primirja. Vukićević zadovoljan uslovima u Sočiju. Sebastijan Kou rekao da je bojkot OI apsurd. Rekordan broj lidera na otvaranju. Stigla oprema bob timu Jamajke. Bode Miler prvi na treningu.

Sve vesti i zanimljivosti iz sveta sporta možete da pratite i na našim Fejsbuk i Tviter stranicama.

22. 01 - Još samo sekund do dana kada će i zvanično početi Olimpijske igre u Sočiju ...

20.14 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je , posle svečane ceremonije podizanja državne zastave u Olimpijskom selu u Sočiju, da je sam dolazak sportista na Olimpijadu veliki uspeh. "Sportistima sam poželeo da se takmiče onoliko koliko mogu. Nije lako pobediti na Olimpijadi, ali nije lako ni doći na Olimpijadu, tako da je uspeh veliki", rekao je Nikolić za RTS. On je istakao da Srbija konačno stiže u sportove u kojima do sad nije bila.

16.30 - Svetska šampionka u brzom klizanju Kineskinja Ju Đing odustala je od učešća na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju zbog povrede kuka. Dvadesetosmogodisnja Đing je trebalo da kliza u disciplinama 500 i 1.000 metara u Adler Areni. Zvaničnik Međunarodne klizačke unije Aleksander Kibalko je potvrdio da je Ju Đing povređena i da se neće takmičiti na Igrama. Kina je u Sočiju ranije već ostala bez klizačice na kratke staze Vang Meng, koja je zadobila prelom skočnog zgloba.

15.57 - Rusije je pozvala sve strane u oružanim konfliktima u svetu da proglase olimpijsko primirje, povodom Zimskih olimpijskih igara koje sutra počinju u Sočiju. Naš apel je upućen, pre svega, svim stranama u krvavom konfliktu u Siriji, koji ima ozbiljne destabilišuće posledice ne samo na situaciju u toj zemlji, već regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Ovaj korak u saglasnosti je sa Rezolucijom 68/9 Generalne skupštine UN, koja je usvojena na inicijativu Rusije u novembru prošle godine. Ministarstvo ističe da proglašenje olimpijskog primirja ima istorijske korene, koje potiču od olimpijske ideje stare Grčke, kada su svi ratovi i konflikti zaustavljeni za vreme trajanja igara. Rusija očekuje da će ideali olimpijskog pokreta i njegovi ciljevi biti ispoštovani. I generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je na olimpijsko primirje u svim zemljama sveta. Olimpijsko primirje trebalo bi da pripremi put za obustavljanje krvoprolića, patnje civila I pokrene politički proces u prevazilaženju kriza na osnovu principa Povelje UN, zaključilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

15.23 - Austrijski olimpijski komitet nagradiće i ovaj put svoje sportiste koji osvoje medalje na ZOI u Sočiju. OeOC je najavio da će sportisti dobiti zlatnike, poznate "filharmoničare". Za zlatnu medalju sportista će dobiti 17 komada zlatnika u vrednosti od oko 16.000 evra. Srebrna medalja "vredi" 13 "filhamoničara" u vrednosti od 12.300 evra, a bronza "samo" 11 komada u vrednosti od 10.400 evra. Na prošlim zimskim Olimpijskim igrama austrijski sportisti osvojili su četiri zlatne, šest srebrnih i 16 bronzanih medalja. Poređenja radi, za letnje Olimpijske igre u Londonu OeOC je odredio nagradu u visini od 27.000 evra za zlatnu medalju, 21.000 za srebro i 18.000 za bronzu.

14.45 - U prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ministra sporta Vanje Udovičića, predsednika OKS Vlade Divca i naše sportske delegacije svečanom čeremonijom uz intoniranje himne podignuta je zastava Srbije na jarbol u olimpijskom selu.

14.30 - Jedini muški predstavnik Srbije u alpskom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama Marko Vukićević ocenio je da su uslovi u olimpijskom centru Rosa Khutor u Sočiju solidni. "Zadovoljan sam kako su pripremljene staze. Sneg je bio malo mekši nego juče, ali svejedno sam uradio odličan trening. Zadovoljan sam svojim skijanjem. Ima tu još nekih sitnica i finesa koje treba doraditi, ali to ćemo ovih dana kako bih bio najbolji onda kada je najpotrebnije - na trci", rekao je Vukićević. Njegov trener Miloš Tomić uveren je da će do Vukićevićevog prvog nastupa 16. februara u Sočiju sve biti u savršenom redu.

14.00 - Bojkot Olimpijskih igara je apsurd i nema nikakvu političku svrhu, ocenio je predsednik Britanskog olimpijskog komiteta legendarni atletičar Sebastijan Kou. On je na Olimpijskim igrama, u vreme Hladnog rata, osvojo dve zlatne olimpijske medalje na 1.500 metara - u Moskvi 1980. i u Los Anđelesu četiri godine kasnije. Neke grupe za zaštitu prava seksualnih manjima zatražile su ranije bojkot Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, zbog navodne ugroženosti prava homoseksualaca. Kou je ocenio da ti protesti samo mogu da naškode sportistima. "Bojkot je apsurd sam po sebi, jer se ne može opravdati nikakvim političkim argumentima", rekao je Kou. Lideri vodećih zapadnih zemalja neće prisustvovati svečanosti otrvaranja Igara u Sočiju, što je svojevršna kritika zakona koji je u Rusiji donet prošlog leta, koji zabranjuje propagandu homoseksualnosti. Kou, koji je danas nosio olimpijsku baklju u Sočiju, ocenio je da je impresioniran atmosferom koja vlada u tom ruskom gradu.

13.45 - Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Sočiju saopštili su da rekordni broj svetskih lidera dolazi na otvaranje. Predsednik Organizacionog odbora Igara Dmitrij Černišenko rekao je da 65 predsednika, premijera i šefova međunarodnih organizacija dolazi na ZOI u Sočiju. On je rekao da je to rekord za ZOI i čak triput više šefova država nego na Igrama u Vankuveru 2010. godine. Međutim, lideri nekih od najjačih država na svetu neće biti na Igrama u Sočiju. Među njima su predsednik SAD Barak Obama, Fransoa Oland iz Francuske, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron i predsednik Nemačke Joakim Gauk.  

13.38 - Ruski predsednik Vladimir Putin dočekaće na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju više desetina svetskih lidera, ali će šefovi velikih zapadnih država biti odsutni. Možda najistaknutiji gost na svečanom otvaranju biće generalni sekretar UN Ban Ki-mun. Najavljen je dolazak kineskog predsednika Sji Đinpinga, turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana i japanskog premijera Šinza Abea. Dolazak su potvdili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i drugi lideri iz regiona a u Sočiju se takođe očekuju holandski premijer Mark Rute i predsednik italijanske vlade Enriko Leta. Međutim, zapadni lideri kao što su predsednik SAD Barak Obama, francuski šef države Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron i nemački predsednik Joakim Gauk neće prisustvovati toj ceremoniji.

13.30 - Olimpijski bob tim Jamajke prvi put je trenirao, pošto je njihova oprema sa zakašnjenjem stigla u Soči. Bob tim Jamajke juče nije mogao da trenira, pošto se njihova oprema zagubila na putu za Rusiji, međutim, oko ponoći su njihov prtljag i skupocene sanke stigle u Soči. Prema rečima pilota bob tima Vinstona Vatsa, došlo je do problema tokom treninga kada je obezbeđenje na Igrama u Sočiju otvorilo njegovu kutiju sa proteinima i nije zatvorio, pa se prah iz nje rasuo po kacigi i upao u oči. On je dodao da nije video da se prah rasuo po kacigi, pa je za vreme treninga bio prinuđen da ga čisti. Bob tim Jamajke fenomen je više od dve i po decenije, pre svega iz razloga što je Jamajka karipska država. Oni su se iznenada pojavili na Zimskim olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine, a poslednji put na Igrama su učestvovali 2002. godine u Solt Lejk Sitiju. Za ove Igre su dobili 178.000 dolara u donacijama, a velikog udela u tome ima i legendarni film "Cool Runnings", o prvom učešću boba četvoroseda sa Jamajke na ZOI.

13.00 - Američki skijaš Bode Miler zabeležio je najbolje vreme na treningu spusta uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, čime je 36-godišnji skijaš potvrdio da je u odličnoj formi. Miler je stazu odvezao za dva minuta, sedam sekundi i 75 stotinki, ispred Švajcarca Patrika Kuenga i mladog Austrijanca Matijasa Majera, koji je zaostajao 3,17 sekundi. Peti je Italijan Kristof Inerhofer, šesti Kanađanin Erik Gej dok je sedmi osam Norvežanin Aksel Lund Svindal. Miler je inače dvostruki pobednik Svetskog kupa u alpskom skijanju. Zimske olimpijske igre u Sočiju počeće sutra i trajaće do 23. februara.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара