Čitaj mi!

Olimpijski plamen stigao u Soči

Olimpijski plamen stigao je u Soči posle pređenih 65.000 kilometra, što je najduža ruta u istoriji olimpijskog pokreta. Olimpijski plamen dočekalo je nekoliko hiljada ljudi.

Olimpijska baklja za Zimske Olimpijske igre u Sočiju stigla je u taj ruski grad na crnomorskoj obali posle 65.000 prevaljenih kilometara, najduže trase u istoriji igara. Tokom putovanja, započetog 7. oktobra na Crvenom trgu u Moskvi, baklja je obišla sve regione ogromne države.

Stigla je i na Severni pol, preneta na vrh najviše evropske planine i na dno najdubljeg jezera na svetu, a boravila je čak i u svemiru, gde su je preuzeli ruski kosmonauti.

Svečani doček organizovan je na trgu ispred Centra nacionalnih kultura Mazlumjan, gde je baklja stigla vozom iz Kubanja, a dočeku je prisustvovalo nekoliko hiljada građana.

Prvi nosilac baklje u Sočiju bio je bivši reprezentativac Sovjetskog Saveza u odbojci i osvajač zlatne olimpijske medalje Vladimir Kondra.

Na području Sočija plamen će biti u Lazarevskoj, Adlerskoj i Centralnoj četvrti, a ukupna dužina maršrute iznosi 44,3 kilometra.

Zimske olimpijske igre u Sočiju biće održane od 7. do 23. februara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 06. feb 2014, 00:56) - anonymous [neregistrovani]

Nekadašnji učesnik Olimpijskih igara dr Ljubodrag Simonović

itekako dobro razume suštinu olimpizma u kontekstu kapitalizma kao destruktivnog poretka.