Čitaj mi!

Novo zastrašivanje olimpijaca!

Dodatno zagrevanje atmosfere uoči starta OI. Nakon terorističkih napada u Volgogradu, usledile su pretnje olimpijskim komitetima Austrije, Mađarske, Italije, Slovačke i Slovenije, za koje je konstatovano da su lažne. Sada se preti sportistima iz Austrije da će biti oteti. Pretnje stigle na adrese Marlis Šild i Džanin Folk.

Austrijski olimpijski komitet (AOK) dobio je anonimno pismo u kom stoji da će alpska skijašica Marlis Šild i takmičarka u sankanju Džanin Flok biti otete tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Pismo na nemačkom jeziku stiglo je u ponedeljak u AOK, rekao je generalni sekretar te organizacije Peter Menel. Obaveštena je austrijska Federalna agencija za kriminal, koja istražuje slučaj. Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Karl Hajnz Grundbek dodao je da su ruske vlasti obaveštene o tome.

Portparol je ukazao na to da javnost neće biti obaveštena da li su ili kada preduzete dodatne mere obezbeđenja za Marlis Šild i Džanin Flok. U saopštenju AOK piše da pismo prvobitno "nije shvaćeno kao akutna pretnja".

Menel je o pismu u utorak razgovarao sa Džanin Flok tokom leta iz Beča ka Sočiju.
"Ona nije zabrinuta, veruje u naše mere bezbednosti", rekao je Menel.

Uz austrijske takmičare kad god se budu izlazili iz Olimpijskog sela, biće pripadnici specijalnog policijskog odreda. Šildova bi trebalo da putuje u Rusiju iduće nedelje, pošto će se takmičiti samo u slalomu 21. februara.

"Ne mogu sada da govorim o situaciji. Ne paničim lako, ali ovo mi, očigledno, stvara neprijatan osećaj", rekla je ona austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Pretnja otmicama još više zabrinjava ako se uzme u obzir da je nekoliko olimpijskih komiteta evropskih zemalja, među kojima i austrijski, pre manje od dve nedelje elektronskom poštom dobilo terorističke pretnje sportistima u Sočiju. Kasnije su stručnjaci ocenili da su te poruke bile lažne, što je uobičajeno uoči velikih takmičenja.

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, koje počinju u petak i traju do 22. februara, te poruke su opisali kao "nerealne".

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 05. feb 2014, 12:27) - anonymous [neregistrovani]

re tacno je

i jedno i drugo je tacno, marlies i bernadette su sestre i obadvije skijasice ;)

(sreda, 05. feb 2014, 00:14) - anonymous [neregistrovani]

Tacno je

Bernadette Schild a ne Marlies!