Читај ми!

Zlato za Parkera i "trikolore"!

Francuska - Litvanija 80:66 (kraj). Toni Parker i Francuska su šampioni Evrope, prvi put u istoriji! U finalu savladana Litvanija. Batum počeo seriju "trikolora", Parker je održao do kraja. Nije pomogla ni sjajna igra Linasa Kleize. Toni Parker, najbolji igrač turnira, osvojio prvo zlato za "trikolore", jedan od retkih trofeja koji mu je u karijeri nedostajao.

Sve vesti i zanimljivosti iz sveta sporta možete pogledati i na našim Fejsbuk i Tviter stranicama.  

Košarkaška reprezentacija Francuske osvojila je titulu prvaka Evrope pošto je u finalnoj utakmici u Ljubljani savladala selekciju Litvanije sa 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16).

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Nikolas Batum sa 17 poena, 15 je postigao Boris Dijao, a 12 Toni Parker. Raspoloženi za igru kod Litvanca bili su Linas Kleiza sa 20 poena, od čega 16 u prvom poluvremenu i Mantas Kalnietis, koji je meč završio sa 19 poena.

Presudan period igre bio je finiš prvog poluvremena, kada su Francuzi do tada neizvestan meč pretvorili u igru mačke i miša.

Tokom celeog drugog poluvremena, Litvanija je pokušavala da stigne rezultat, ali su "trikolori" iskusno održavali prednost i na kraju stigli do ubedljive pobede, bez većih uzbuđenja.

Ovo je Francuzima prva titula prvaka Evrope, a pre dve godine u Litvaniji izgubili su u finalu od Španije (98:85).

Najbolja petorka šampionata: Goran Dragič (Slovenija), Toni Parker (Francuska), Bojan Bogdanović (Hrvatska), Linas Kleiza (Litvanija) i Mark Gasol (Španija). Toni Parker je izabran za najkorisnijeg igrača turnira u Sloveniji.

Francuska - Litvanija 80:66. Francuska: Lovernj 2, Batum 17, Dijo 5, Petro 8, Kaudi, Parker 12, Ertel, Pjetrus 6, De Kolo 4, Dijao 15, Ažinsa 4 i Želebal 7. Litvanija: Motiejunas, Kalnietis 19, Kuzminskas, D. Lavrinovič 7, Masijulis 7, Delininkaitis, Seibutis 10, Kleiza 20, K. Lavrinovič, Pocijus 3, Valansijunas, Javtokas.

22.39 - Više nego mirno završen je finalni meč na Evrobasketu u Sloveniji. Francuzi su zadržali veliku prednos i osvojili zlatnu medalju. Na kraju, Francuska - Litvanija 80:66.

22.28 - U poslednjih pet minuta meča Francuska ulazi sa velikom prednošću - 74:56. Litvanija ne uspeva da sustigne prednost rivala, dok je konce igre "trikolora" u svoje ruke preuzeo Toni Parker. 

22.15 - Treća četvrtina protekla je u ujednačenoj igri dva tima. Kalnietis se pridružio Kleizi, ali se i Dijao pridružio Batumu na drugoj strani. Posle tri odigrane četvrtine, Francuska - Litvanija 68:50

 

22.01 - Ne smanjuje se prednost Francuza ni u trećoj četvrtini. Litvanija juri prednost, ali "trikolori" iskusnom igrom održavaju, pa čak i uvećavaju prednost sa poluvremena - 60:41. 

21.37 - Francuska u velikom naletu odlazi na veliki odmor. "Trikolori" iskoristili odmaranje Kleize i trojkom Dijoa u poslednjoj stotinki igre stigli do velike prednosti na poluvremenu - 50:34.

21.30 - Dok Kleiza odmara, Batum je fantastičan. Sa dve vezane trojke donosi veliku prednost Francuskoj - 41:34, Kazlauskas ponovo primoran da zatraži minut odmora. Batum je stigao do 15 poena.

21.26 - Velika borba pod oba koša. Kleiza trenutno na klupi, Francuska stiže do izjednačenja - 29:29.

21.23 - Nastavlja se u fantastičnom tempu i u drugoj četvrtini. Kleiza je, za sada. ukrao šou Toniju Parkeru, strelac je već 13 poena u finalu, Litvanija vodi 26:23. 

21.16 - Linas Kleiza pokreće seriju Litvanije, koji prvi put na meču prelaze u vođstvo - 18:17. Posle početne prednosti "trikolora", Litvanija, ipak, vodi na kraju prve četvrtine 22:19.

21.09 - Čini se da su se Francuzi bolje snašli na početku utakmice i posle vođstva od 15:10 Jonas Kazlauskas traži prvi minut odmora na meču. Litvanci još uvek bez skoka na utakmici.

21.01 - Počinje veliko finale Evrobasketa u Sloveniji, Francuska protiv Litvanije, "trikolori" imaju početnu prednost 4:2.

20.05 - Nešto manje od sat vremena ostalo je do velikog finala Evrobasketa u Sloveniji. Francuska i Litvanija odlučiće novog šampiona Evrope, direktan prenos na RTS1. 

Došlo je vreme da saznamo ko je novi košarkaški šampion Evrope! Francuska i Litvanija u direktnom okršaju odlučuju koja će ekipa naredne dve godine nositi epitet najbolje na Starom kontinentu. Naravno, sve to u direktnom prenosu na Radio-televiziji Srbije (21).

Francuska i Litvanija zasluženo su u finalu. Pomalo spor početak obe reprezentacije, koje su uz Špance i pre takmičenja važile za favorite, nije mnogo obećavao. Ali, kako je vreme više odmicalo, kako su se uigravali, pokazali su dobru i čvrstu košarku, koja ih je na kraju dovela do velikog finala.

"Trikolori" su u polufinalu savladali Španiju i tako načinili malo iznenađenje. Predvođeni Tonijem Parkerom, Francuska je tako ušla u finale, posle niza godina obitovanja u samom evropskom vrhu. Ipak, ovo će biti jedinstvena prilika da veliki broj NBA igrača, predvođeni Vensanom Koleom, stigne do dugo čekanog zlata.

Sa druge strane, Litvanija će im taj posao učiniti izuzetno teškim. Ekipa bez velikih zvezda, osim donekle Kleize, igra timsku košarku, izuzetno brzu sa velikim brojem šuteva za tri poena, što je tako karakteristično za litvansku školu košarke. Ipak, ono što odlikuje tim Jonasa Kazlauskasa je čvrsta odbrana, iz koje se razvijaju ubitačne kontre.

Francuska i Litvanija već su odigrali meč u drugoj fazi takmičenja, tada su Litvanci slavili, prilično lako i ubedljivo, sa 76:62. Ipak, čini se da su "trikolori" prilično kalkulisali u toj fazi takmičenja, pa se u finalu očekuje poptuno drugačiji meč.

Da li će presuditi individualni kvalitet Tonija Parkera, ili brza timska igra Litvanije, saznaćemo u nedelju nešto posle 23 časa, kada će biti poznat novi šampion Evrope.

Direktan prenos finalnog meča iz Stožica, možete pratiti na Prvom programu Radio-televizije Srbije, sa početkom od 21 časa.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара