Čitaj mi!

F1 osudila rasističku izjavu Pikea prema Hamiltonu

Čelnici Formule 1 osudili su danas izjavu trostrukog svetskog šampiona Brazilca Nelsona Pikea, koji je rasistički govorio o vozaču Mercedesa Britancu Luisu Hamiltonu, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanski mediji podsećaju da je Pike, koji je bio šampion 1981, 1983. i 1987. godine, upotrebio rasistički izraz kada je govorio o Hamiltonu u brazilskom podkastu.

"Jezik diskriminacije i rasizma je neprihvatljiv u bilo kom obliku i za njega nema mesta u društvu. Luis je ambasador našeg sporta i zaslužuje poštovanje. Njegovi napori da poveća različitost i uključivost lekcije su za mnoge i nešto čemu smo posvećeni u Formuli 1", navodi se u saopštenju čelnika F1.

Pike (69) je izvređao Hamiltona kada je komentarisao prošlogodišnji incident između vozača Mercedesa i Maksa Festapena tokom trke za Veliku nagradu Velike Britanije. Povodom izjava brazilskog vozača oglasila se i ekipa Mercedesa.

"Osuđujemo svaku rasističku uvredu. Luis vodi naš sport u borbi protiv rasizma i on je pravi šampion različitosti na stazi i van nje", saopštio je Mercedes.

Nelson Pike je otac Ferstapenove partnerke Keli Pike, a tokom profesionalne karijere često je davao kontroverzne izjave.

Ferstapen je trenutno prvi u generalnom plasmanu vozača sa 175 bodova, dok je Hamilton na šestom mestu sa 77 bodova.