Читај ми!

Spektakl na dva točka - Zlatibor domaćin Svetskog šampionata u Hard Enduru

Na Zlatiboru je počeo “XROSS“ hard enduro reli. To je prvi put u istoriji moto sporta da je Srbija domaćin FIM Hard Enduro svetskog šampionata. “XROSS“ Reli, voziće se od 18. do 21. maja na Tari, Mokroj Gori i Zlatiboru, koji je i domaćin dešavanja, a na trci će učestvovati najveće svetske zvezde ovog sporta iz 23 zemlje. Tokom četiri dana, pred oko 10 000 posetilaca, vozači će odmeravati snage na svojim motorima prelazeći najrazličitije prepreke, pokušavajući da savladaju 300 kilometara ekstremnih terena. U okviru relija voziće se četiri klase: Pro, Expert, Hobby i prvi put klasa amatera.

Reli jeu centru Zlatibora svečano otvorila ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Tatjana Matić i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, a prisutnima se obratio i predstavnik FIM Hard Enduro svetskog šampionata Vilfrid Keršagl i Bratislav Đurić, jedan od organizatora Xross Relija.

"Sve je spremno za start. Organizovati jedan ovakav zaista jedinstveni događaj je vrlo zahtevno i kompleksno, ali se ceo "XROSS" tim potrudio da sve bude besprekorno. Verujem da će ovo biti fantastično iskustvo, kako za vozače tako i za gledaoce. Očekujemo mnogo neizvesnosti do samog kraja jer smo pripremili mnogo iznenađenja i veoma zahtevne deonice", kaže Đurić i dodaje da će se već prvog dana u centru Zlatibora voziti trening i kvalifikacije za prolog Akrapovic Straight Rhythm.

„Njegovo veliko finale, inače posebna atrakcija za gledaoce, počeće u 15 časova, kada će 16 najboljih vozača iz svake klase u formaciji 1 na 1 odmeravati svoje snage na poligonu sa 12 improvizovanih prepreka. Biće tu svega: od ogromnih balvana i kamenjara do kontejnera sa vodom," poručuje Đurić.

Prvi trkački dan startuje u četvrak 19. maja u 8 ujutru, kada vozače čeka trasa od 100 kilometara u prelepom ali surovom ambijentu planine Tare. Narednog dana voziće 100 kilometara po živopisnim predelima Mokre Gore, dok će se u subotu, 21. maja, vozači otisnuti na dodatnih 100 kilometara na Zlatiboru, nakon čega će se svečano proglasiti pobednik prve hard enduro trke u istoriji moto sporta Srbije.

Takmičenje se nakon naše zemlje nastavlja u Austriji, Italiji, Rumuniji, SAD-u, Kanadi i završava u Španiji u oktobru ove godine.

Organizatori su za gledaoce obezbedili posebne lokacije na sve tri planine odakle će moći da prate trke na licu mesta, dok će za ostale zaljubljenike u ovaj sport, koji nisu u mogućnosti da dođu, biti organizovan direktan prenos trka.

Ovaj događaja izuzetno značajan za turizam Srbije, Zlatibora i zapadne Srbije koji će nesumnjivo uticati na popularizaciju hard endura u našoj zemlji podržali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, opština Čajetina, TO Zlatibor kao i Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво