Читај ми!

Mašina za volanom i dečak koji je srušio legende – ko je zapravo Mihael Šumaher

Bio je čvrsta i precizna mašina za volanom, ali i ljubazan porodični čovek. Mihael Šumaher je najuspešniji vozač u istoriji Formule 1. Dokumentarni film o njemu od prošle nedelje može da se pogleda na Netfliksu.

Nemački vozač Formule 1 Mihael Šumaher osvojio je sedam titula prvaka sveta. Godinama je sa svojim timom iz Ferarija dominirao Formulom 1.

Poslednji put je nastupio 2012, a krajem 2013. doživeo je tešku nesreću na skijanju i zadobio traumatsku povredu mozga od koje se nije oporavio sve do danas.

Porodica i bliski prijatelji otada štite njegovo pravo na privatnost. Ipak, sada je počeo da se prikazuje dokumentarni film koji legendarnog vozača vraća u naše sećanje i spasava od zaborava. Film ništa ne objašnjava, ništa ne opravdava i ne tera na plač.

Dokumentarni film "Šumaher" priča priču o dečaku iz nemačke pokrajine Porajnje-Palatinat koji želi da postane veliki vozač na automobilskim trkama i u tome uspeva.

Urođeni talenat

Prvi put je vozio karting kada je imao četiri godine. Motor mu je sastavio otac, koji je takođe voleo trke, a malog Mihaela one su fascinirale. On je praktično odrastao pored staze za karting, gde su njegovi roditelji držali kiosk sa hranom.

U trkama se pokazao kao veliki borac s nepogrešivim stilom vožnje. Nije se krio od lovaca na talente. Mladi Mihael Šumaher nije ni pomišljao da će ikada učestvovati u trkama Formule 1, jer je to moguće samo uz mnogo novca. Za to su se ipak pobrinuli sponzori koji su Šumahera i odveli u visoku ligu.

U Belgiji 1991. konačno prvi put nastupa u Formuli 1. Završava sedmi u kvalifikacijama, ali se povlači iz daljeg takmičenja. Ipak, dokazao je svoju sposobnost i pokazao da se ne plaši velikana kao što su Ajrton Sena ili Nelson Pike. Pojava samouverenog mladića s urođenim talentom fascinirala je sve i ostavila čak i velike zvezde bez daha.

Dečak protiv legendi

Šumaher potpisuje ugovor sa Benetonom, prvu trku Formule 1 osvaja 1992. godine, a 1994. i prvu svetsku titulu. Nikada do tada nijedan šampion nije bio toliko mlad, toliko bez poštovanja za starije i toliko borben. Ajrton Sena, apsolutna legenda Formule 1, te sezone doživeo je fatalnu nesreću u trci, a Šumaher je postao broj jedan.

Netfliksov dokumentarni film prikazuje ne samo neverovatan uspon Mihaela Šumahera, već i njegove kontroverzne trenutke. Njegov beskompromisni stil vožnje bio je opasan i za njegove protivnike na stazi.

Nisu izostavljeni ni veliki izazovi tokom karijere, poput teške borbe u Ferariju koja je trajala pet godina, da bi onda italijanskom timu Šumaher konačno doneo svetsko prvenstvo – i to pet godina zaredom.

Autori filma intervjuisali su mnoge vozače koji su sa njim delili stazu: Miku Hakinena, Dejvida Kultarda i Dejmona Hila. Govore i nekada važni ljudi Formule 1: Berni Eklston, Flavio Brijatore i Ros Braun.

"Mašina" za volanom

Dokumentarni film o Šumaheru predstavlja nam heroja Formule 1, najvećeg vozača svih vremena. Film prikazuje i čuvene momente iz Šumaherove karijere, pobede i poraze, od vožnje po jakom pljusku u Barseloni, do sunčane italijanske Monce.

Mihael Šumaher je sve vreme u prvom planu.

Scene koje prikazuju sigurnu i preciznu "mašinu" iza volana, smenjuju se sa onima koje nam predstavljaju emotivnog momka koji brizne u plač na konferenciji za novinare, koji očigledno voli svoju ženu i kome su njegova deca najdragocenija.

Ipak, film ne donosi ništa novo. Dosta se vodilo računa da se ne zadre suviše duboko u porodičnu intimu. To je film koji lepim i spektakularnim slikama odaje počast trkačkoj legendi i kojim se iskazuje poštovanje prema čoveku koji je zbog tragične nesreće nestao iz javnosti pre skoro osam godina.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво