Čitaj mi!

FIA testira prvo ekološki prihvatljivo biogorivo za Formulu 1

Svetska automobilistička federacija je timovima koji proizvode motore za bolide Formule 1 na testiranje dostavila prve bačve ekološki prihvatljivog biogoriva za bolide. Detalji oko sastava biogoriva nisu objavljeni, izrađeno je isključivo rafiniranjem biološkog otpada, a primenjivaće se od sledeće sezone kada će se od timova tražiti da u svojim gorivima, kojima napajaju turbo-hibridne V6 motore, koriste najmanje 10 posto biogoriva.

Svetska automobilistička federacija je pre više od godinu dana prihvatila dugoročnu strategiju prema kojoj bi Formula 1, kao najpoznatije automobilističko takmičenje u svetu, trebalo da postane predvodnik ekološke održivosti u sportu.

Ovaj ambiciozni plan kaže da bi kroz narednu deceniju, a najkasnije do 2030. godine, velika ekološka inicijativa obuhvatila kako bolide Formule 1 i aktivnosti na samoj trkačoj stazi, tako i sve ostale operacije timova poput transporta i razvoja tehnologije.

U završnici cele operacija, F1 bi postala potpuno ugljično neutralna već sledeće sezone, a do 2030. godine funkcionisala bi sa nultim neto emisijama štetnih gasova.

Jedan od koraka u tom smeru načinjen je ove nedelje, nakon završetka ovogodišnje sezone.

FIA je timovima koji proizvode motore za bolide Formule 1, Ferariju, Hondi, Mercedesu i Renou, na testiranje dostavila prve bačve ekološki prihvatljivog biogoriva za bolide.

Ovo gorivo razvijeno je na zahtev FIA i u skladu je s njihovim strogim propisima, te je 100 odsto održivo. Proizvođači motora trebalo bi da ga unaprede i počnu da se prilagođavaju na novu formulaciju goriva.

Detalji oko sastava biogoriva nisu objavljeni, no FIA tvrdi kako je ono izrađeno isključivo rafiniranjem biološkog otpada.

Promena će započeti već sledeće sezone, kada će se od timova tražiti da u svojim gorivima, kojima napajaju turbo-hibridne V6 motore, koriste najmanje 10 posto biogoriva.

Ista takva će biti dozvoljena i u drugim FIA trkačkim klasama.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">