Vozači F1 objasnili zašto nisu kleknuli pred trku u Austriji

Pred sam start prve trke ovogodišnje sezone Formule 1, koja je bez publike vožena za Veliku nagradu Austrije na stazi u Špilbergu, većina vozača se pre ulaska u svoje bolide u klečećem stavu poređala na startnoj liniji kako bi pokazali svoju podršku globalnoj borbi protiv rasizma, ali šest vozača to nije učinilo.

Meks Ferstapen, Šarl Lekler, Antonio Đovinaci, Danil Kvjat, Karlos Sajnc i Kimi Raikonen odbili su da kleknu u nedelju pred start trke, a posle kritika navijača na društvenim mrežama, neki od njih su se oglasili kako bi pojasnili svoj postupak.

Bi-Bi-Si navodi da je odbijanje spomenutih šest vozača da kleknu, pored kritika na društvenim mrežama, dovelo do nesuglasica među samim vozačima.

"Verujem da ono što je najvažnije jesu činjenice i ponašanje u našem svakodnevnom životu, a ne formalni gestovi koji se u nekim zemljama mogu smatrati kontroverznim", pojasnio je svoj postupak Lekler.

"Neću da kleknem, ali to uopšte ne znači da sam manje posvećen od drugih u borbi protiv rasizma", kaže vozač Ferarija iz Monaka.

Maks Ferstapen rekao je da je vrlo posvećen ravnopravnosti i borbi protiv rasizma, ali i da veruje da svako ima pravo da se izražava u trenutku i na način koji mu odgovara.

"Neću klečati, ali poštujem i podržavam lične izbore koje svaki vozač donese", poručio je Holanđanin, koji vozi za Red bul.

Branilac šampionske titule, Britanac Luis Hamilton iz tima Mercedes-AMG Petronas, koji je bio inicijator cele akcije, rekao je da je odbijanje pojedinih kolega da kleknu posledica nedostatka razumevanja pitanja rasizma.

Kako prenosi britanski javni servis, Hamilton, koji jedini crni vozač u Formuli 1, izjavio je da je svojim kolegama sve pojasnio na sastanku u petak.

"Samo sam opisao da scenario ćutanja generalno označava saučesništvo. Ima ćutanja u nekim slučajevima", rekao je Hamilton.

Finski vozač Mercedesa Valteri Botas pobedio je u nedelju u trci za Veliku nagradu Austrije na startu nove sezone u Formuli 1.

Botas je u prvoj "postkorona trci" iskoristio pol poziciju u spektaklu gde je viđeno devet odustajanja, tri izlaska "sejfti kara" i dve kazne od po pet sekundi za Hamiltona i Serhija Peresa.

Iza Botasa plasirali su se Lekler iz Ferarija i Lando Noris iz Meklarena, dok je Hamilton završio kao četvrti.