Читај ми!

Rukometni Tor iz Helsingora – Mikel Hansen

Mikel Hansen odavno je ušao u istoriju rukometa kao jedan od najboljih igrača, ako ne i najbolji ikada. Rođen je u Danskoj od oca rukometaša, a neizbežnim deluje da je on morao postati rukometni Tor, što je igrama i pokazao.

Hansen, poput jednog od glavnih Bogova u nordijskoj mitologiji - Tora, koji je prema predanju kontrolisao gromove, bure i kišu - utiče na svoju ekipu, isključivo onda kada za to ima potrebe.

Na rukometnom terenu, Hansen je poput Tora. Predvodnik tima, pojavljuje se u odsudnom trenutku i rešava naizgled nerešive zagonetke protivničkih rukometaša, neretko koristeći zadnje atome snage.

Danskom asu se kao i gromovniku Toru "čekić" nalazi se u desnoj ruci, a udarci su mu neuhvatljivi.

Danac je rođen 1987. godine u gradu gde se nalazi čuveni zamak Kronborg, mesto radnje u Šekspirovoj tragediji "Hamlet" - Helsinborg.

Mikelov otac Fleming Hansen igrao je za rukometnu reprezentaciju Danske, ubeleživši 120 nastupa i 240 golova.

Nije mnogo godina prošlo, tek nekolicina, dok je rukometni Tor odrastao kao sin Fleminga Hansena, a nakon mnogobrojnih titula i individualnih priznanja, otac i sin su zamenili uloge, te je Fleming postao poznatiji kao Mikelov otac.

Na osnovu Mikelovih dostignuća, rezultata i rekorda u nacionalnom timu mnogi ga nazivaju predvodnikom zlatne generacije reprezentacije Danske.

Nešto je sjajno u državi Danskoj 

Rukometna reprezentacija Danske prvu medalju na velikim turnirima osvojila je 1967. godine - srebro na šestom Svetskom prvenstvu održanom u Švedskoj. Danci su tada u finalu poklekli pred moćnom Čehoslovačkom.

Dugo godina nakon prve medalje, nacionalna selekcija pomenute skandinavske države bila je bez odličja. Tumarala je od jednocifrenog plasmana do ispadanja u ranim fazama velikih turnira.

Ulaskom u 21. vek, rukomet u Danskoj doživljava renesansu i početak stvaranja velikog uspeha.

S tim da je svetski vrh doživela s Hansenom u timu.

Stameni bek 2016. predvodio je Dansku do prve olimpijske rukometne medalje i to zlatne, a 2019. do prve šampionske titule na svetskim prvenstvima.

Danska je 2023. godine osvojila i treću titulu šampiona sveta u rukometu, načinivši uspeh koji niko pre njih nije postigao.

U prilog tome da Hansen igra onda kada je najpotrebnije, ističe se njegov poslednji nastup na ovogodišnjem šampionatu sveta, u finalu protiv Francuske gde je postigao samo jedan gol, jer za više i nije bilo potrebe.

Simon Pitlik i Matijas Gidsel pokazali su tokom Svetskog prvenstva održanog u Poljskoj i Švedskojda da dostojno preuzimaju kormilo rukometne selekcije Danske. U tom pogledu Hansen ne mora da brine za naslednike u nacionalnoj selekciji.

Do sada Hansen je tri puta osvojao titulu najboljeg igrača godine u rukometu (2011, 2015, 2018), čime se jedino može pohvaliti njegov prijatelj Nikola Karabatić.

Protiv Njutna u utakmici protiv Rusije

Titule su nesumnjivo važnije od igračkih trikova, međutim potez koji je zasigurno obeležio Hansenovu karijeru, ali delom i rukomet uošte, dogodio se na meču Danske protiv Rusije na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu.

Naime, debitantski nastup u reprezentaciji Danske, Hansen je imao u junu 2007. godine, kada je postigao sedam golova u pobedi nad Švedskom 34:33.

Godinu dana kasnije postao je deo olimpijskog tima reprezentacije Danske.

U Pekingu 2008. godine postigao je gol koji je prema mišljenjima stručnjaka uvršten u najbolje olimpijske pogotke u muškom rukometu svih vremena. 

14. avgusta 2008. godine Danska i Rusija imale su nerešen rezultat do samog kraja utakmice, 24:24, a u okviru Grupe B.

Pritisak je bio neizbežan pre početka duela, jer je Danska prethodno remizirala sa Egiptom 23:23, a u prvom meču je izgubila od Južne Koreje sa 31:30.

Tokom utakmice neizvesnost je rasla, nade da će Danska ući u četvrtfinale visile su o koncu.

Sve je mirisalo na nerešenu utakmicu, jer je vreme isteklo. Poslednji udarac sa devet metara bio je poslednja šansa za trijumf Danske.

Trener Ulrik Vilbek nije pozivao najbolje strelce i afirmisane zvezde, poput Larsa Roslinga, Kristijansena ili Jespera Nedesboa na odgovornost i poslednji šut, već je naložio relativno nepoznatom dvadesetogodišnjem mladiću Mikelu Hansenu da izvede udarac. 

Pun samopouzdanja Hansen je šutirao tek toliko da prkosi Njutnovim zakonima, postigavši gol za slavlje rukometaša Danske.

Uprkos pobedi, na pomenutim Olimpijskim igrama u Pekingu Danci su završili učešće u četvrtfinalu.

Novi olimpijski ciklus doneo je mnogo promena u sistemu rada nacionalnog tima Danske, ali i mladoj rukometnoj zvezdi.

Odlazak u Barselonu bio je prava investicija, bez obzira na to što je Hansen bio zamena Sergeju Rutenki na poziciji levog beka.

Hansenov put do neslućenih rukometih visina

Hansenova fizička snaga, razumevanje i posvećenost igri, odveli su rukomet na novi nivo.

Čarobnjaštvo u zglobu, čvrst lakat, moćni šutevi iz "nemogućih" pozicija i sposobnost da razigrava saigrače, doveli su Mikela Hansena do visina na kojima se nalaze rukometni bogovi.

Hansen je prvi put izabran za igrača godine u izboru IHF-a 2011.

Naredne, Danska je krenula ka usponu na svetskom rukometnom vrhu, i to iz Beograda.

Hansen je bio najbolji kada je to zaista bilo važno, postigao je devet golova u finalu Evropskog prvenstva u Beogradu i predvodio je Dansku do trijumfa nad Srbijom 21:19.

Među mnogobrojnim uspesima Danske, neminovno dešavali su se i veliki porazi, primerice u finalu Svetskog prvenstva 2013. od Španije ili na Evropskom šampionatu 2014. godine od Francuske.

Prilikom odlaska na Olimpijske igre 2016, Danska je bila jedna od "prosečnih" reprezentacija i retko ko je ozbiljno računao na njih na tom turniru. 

Međutim, Hansen nije imao isto viđenje kao i pojedini stručnjaci koji su im predviđali ispadanje u ranoj fazi turnira.

Naprotiv, bek Danske selekcije je postigao osam golova u polufinalu i 10 u finalu protiv Karabatićeve Francuske, a tada su srušivši snove "trikolora" o tripleti.

Bila je to prva rukometna olimpijska medalja Danske, i to zlatna.

Hansen je na Olimpijskim igrama postigao 52 gola i izabran je za najkorisnijeg rukometaša na turniru.

Mikel Hansen je osvojio sve što se može osvojiti u rukometu sa reprezentacijom, iako ne govori mnogo, na terenu pokazuje zamisli. Kao niko do sada, Dansku odveo do svetskog vrha i to tri puta zaredom.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво