Читај ми!

"Zabrana ulaska rukometašima na KiM brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja"

Igračima i stručnom štabu rukometnog kluba Arilje zabranjen je ulazak na teritoriju Kosova i Metohije prilikom odlaska na utakmicu sa Trepčom u Kosovskoj Mitrovici. Članovi kluba zadržani su na graničnom prelazu Jarinje, posle čega im je rečeno da moraju nazad, a Kancelarija za Kim Vlade Srbije istakla je da je ovakva odluka kosovske policije neshvatljiva i nedopustiva.

"Reč je o anticivilizacijskom činu kojim se umesto vrednosti sportskog duha i fer-pleja, od strane Prištine nameće politika zabrana i barijera", istaknuto je u saopštenju.

Rukometaši Arilja na Jarinju su zadržani otprilike sat vremena, posle čega im je rečeno da neće moći da uđu na teritoriju Kosova i Metohije, zbog čega je utakmica i odložena.

U saopštenju je naglašenoda je apsurdno i potpuno netačno obrazloženje koje je dato rukometašima iz Arilja na administrativnom prelazu – da nijedan sportista iz centralne Srbije ne može ući na teritoriju Kosova i Metohije ukoliko prethodno o tome ne zatraži dozvolu takozvanog Ministarstva sporta u Prištini.

Kancelarija za KiM upozorava da je po sredi brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja.

"Posebno ističemo da se niti jednim jedinim dokumentom ne predviđa obaveza sportista iz centralne Srbije da šalju bilo obaveštenja ili traže dozvolu Prištine za ulazak na teritoriju južne pokrajine i odigravanje sportskih mečeva", navodi se u saopštenju.

Ukazuje se i da se posle zabrana kojima su bili izloženi novinari iz centralne Srbije, ponovo blokade postavljaju i sportskoj omladini.

"Šta još treba da se desi da međunarodna zajednica konačno reaguje i osigura poštovanje postignutih sporazuma, čiji je garant i sankcioniše Prištinu zbog jednostranih i po dijalog štetnih poteza?", pita se Kancelarija za KiM.

Što se same utakmice tiče, ona će možda biti rešena za "zelenim stolom".

"Očekujemo odluku Rukometnog Saveza Centralne Srbije o odigravanju ove utakmice na neutralnom terenu ili registrovanje sluzbenim rezultatom", ističu iz Arilja.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво