Читај ми!

OKO magazin: Da li se rukomet vraća kući?

Veselin Vuković je predvodio reprezentaciju koja je 2012. godine osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu, svetla tačka za mušku selekciju, koja je u ovom veku promenila 15 trenera. Skoro devet godina od tog finala sa Dancima, rukometaši Srbije su dva puta nadigrali Francusku i nagovestili da optimiza u rukomet može da se vrati. Naš novinar Nenad Đurović analizirao je da li se rukomet vraća kući sa selektorom Antoniom Đironom, Draganom Škrbićem, nekadašnjim reprezentativcem Sretenom Raškovićem, komentatorom Arena sport, trenerom Aleksandrom Brkovićem i Žikom Bogdanovićem, urednikom portala „Balkan handball“.

"Ako pogledamo u kom smeru je išao rukomet, ukupno 20 godina, ovo je najbolja moguća kočnica da se zaustavi pad. Samim tim znamo da je muška reprezentacija ogledalo rukometne scene. Ako će neko da privuče publiku i da vrati narodu veru u nacinalni tim to su seniori. Ne može bolje da se desi nego da uzmete tri boda protiv najtrofejnije selekcije ikada", rekao je rukometni komentator Arena sport, Sreten Rašković.

Gospodine Đerona u šta su verovali rukometaši Srbije pre susreta sa Francuskom?

"Od prvog dana smo snimali treninge i pravili smo video koji je sačinjen od grešaka sa treninga. Hteli smo da objasnimo igračima, šta bi trebalo da se radi u svakoj situaciji. Kada su shvatili da treba da se pridržavaju nekih pravila u igri, odmah im je postalo lakše. Prvi put kada smo to testirali pobedili smo Francusku. Igrači su pomislili - ovo funkcioniše. Oni su poverovali u ta pravila i ideologiju igre", započeo je Đirona.

„Sigurno sam očekivao od njega da napravi dobar rezultat i zato je moj predlog upravnom odboru bio da se on angažuje. Mislim da je on stručnjak koji može da napravi dobar rezultat. Što se tiče ovog njegovog početka verovao sam da će se tu neke stvari promeniti i da će on neki svoj način rada uspeti da primeni u našoj reprezentaciji. Međutim, i ja sam iskreno iznenađen rezultatom protiv Francuske", rekao je Dragan Škrbić. 

Antonio Đerona je ceo život posvetio svom sportu. Već je sa 14 godina počeo da uči trenerski posao. Tokom 15 godina menjao je funkcije u najprepoznatljivijem centru rukometa Barseloni. Poznat je kao koordinator za mlađe kategorije, a kao pomoćni trener prvog tima Barselone 2005. godine, Đerona osvaja Ligu šampiona. U timu su tada bili jedan od najboljih pivotmena i golmana na svetu - Dragan Škrbić i Dejan Perić.

"Pomoćni trener ima mnogo prisnije odnose sa igračima nego što je glavni trener. Vi kao igrač neke stvari možete da kažete pomoćnom treneru a on zna kako će to da prenese glavnom treneru. Treneru ne smete ili ne usuđujete se da kažete takve stvari. Tako da sam ja bio tamo jedan od igrača koji je bio vođa te ekipe, koji je imao blizak odnos sa Tonijem kao pomoćnim trenerom" dodao je Dragan Škrbić.

"Sve kreće od odbrane. Srbija ima fantastične golmane i igrače koji mogu da pruže sjajnu odbranu. Kada se odigra sinhronizovana odbrana, onda je sve lakše i opuštenije u napadu. Mislim da je ekipa protiv Francuske odigrala požrtvovano, posvećeno i izuzetno organizovano ispered svog gola. I pritom mislim na sve igrače. To je za mene najznačajnije posle 17 dana, koliko smo zajedno."

"Vrlo jedna iteraktivna odbrana gde nije bilo puno faulova. Inače ja volim odbranu gde ima puno prekida. Međutim, mi smo toliko uspeli da ispariramo jednoj najjačoj reprezentaciji na svetu, možda i napadačkoj uz Dance. Gde se šutira iz svih pozicija, gde oni imaju igrače koji mogu da postignu golove sa deset metara. Mi smo njima uspeli da ispariramo bez velike tuče, bez velikog broja faulova", rekao je trener Aleksandar Brković.

"Jedno maksimalno poverenje između igrača i stručnog štaba, to se osetilo. I način na koji je Toni Đerona vodio tajm-aute, smireno, gde se svakog trenutka zna ko šta treba da uradi. To je, uz dužno poštovanje prema svim dosadašnjim stručnjacima, nedostajalo. Dakle 60 sekundi konkretne priče na tajm-autu i konstantnost tokom 60 minuta igre", dodao je Sreten Rašković.

Nekoliko vaših sunarodnika, trenera dokazali su da su trenutno španski treneri najcenjeniji u svetu. Kako vi definišete viziju španskog rukometa?

"Mislim da ne postoji poseban španski stil. Na primer Seged čiji je trener Karlos Pastor igra potpuno drugačije od reperezentacije Katara koji već duži niz godina vodi Valero Rivera, kome sam mnogo zahvalan."

"Pre bih rekao da to nije španska škola, nego španski model. Kako se posvećujemo detaljima, kako gledamo na taktiku. Figurativno rečeno, mi smo dobri kuvari. Naši sastojci su igrači koje znamo kako da koristimo", rekao je Đirona.

"Ako možete da zamislite jednog najboljeg druga iz osnovne škole, najboljeg đaka u najboljem smislu te reči, sa pravim rezonima, ozbiljnog, vrednog, na zemlji. To su otprilike španski treneri u ovom trenutku", izjavio je Žika Bogdanović.

"Španska matrica je da će često španski trener da reši za vas problem. Dakle ako sami ne možete bočnom kretnjom, anticipacijom protivnika da dođete do nekog maksimuma, on će vam sugestijama pomoći. Kad kažem on, neko iz te španske plejade. To je iskustvo Raula Gonzalesa u Vardaru, kada su se ti momci kleli u njega. Već tada igrači u ovom timu hvale atmosferu kod Tonija Đerone i hvale njegovu profesionalnost", dodao je Sreten Rašković. 

"Prvenstveno, nama je trebao neko ko dolazi bez balasta tih prošlih vremena. Nekog kada sam ja igrao, kad sam radio sa ovim trenerom, bez čitanja novina, bez slušanja raznoraznih komentara. Ne interesuje ga politika. Mislim da je ovoj ekipi došao kao jedan stručnjak koji nema opterećenja bilo čime drugim nego rukometnim stvarima", rekao je Aleksandar Brković.

"Ja mislim da je bilo potrebno da dođe neko ko je sa strane, ko odradi svoj posao i ne ulazi u neke druge relacije. Svi koji smo u rukometu znamo da je taj neki rukometni milje komplikovan. On je čovek koji nema predrasuda. Koji gleda samo teren, saradnju sa svojim igračima i stručnim štabom", dodaje Škrbić.

"Celog života sam govorio da savršeni rukometaš treba da bude kombinacija tamnoputog čoveka od vrata do stopala, sa mentalitetom Balkanca. Imao sam mnogo sreće da sarađujem sa igračima sa ovih prostora. Svi oni su sjajni. Kako se takmiče, koliko imaju strasti prema rukometu."

"Sa svim igračima u reprezenatciji Srbije sam razgovarao ponaosob. Želeo sam da ih upoznam pre svega kao ljude, a ne samo kao rukometaše. Svi su mi rekli da bi menjali pet Liga šampina za jednu brnzu ili srebro sa reprezentacijom", nastavio je Đirona.

Primećujem da ste već dobro počeli da izgovarate prezime igrača. Da li ste počeli sa učenjem Srpskog jezika?

"Počeo sam pomalo, ali kao što znate radim u Francuskoj i posvećeniji sam francuskom jeziku. Žika Bogdanović koji je u Rukometnom savezu odgovoran za medije, pripremio mi je mali rečnik. Znam da se vaše psovke brzo nauče, naslušao sam ih se odavno. Nadam se da ću u budućnosti moći da koristim srpski", kaže selektor Srbije.

„Njemu treba podrška i saradnja sa svim činiocima i trenerima koji rade sada u Srbiji u klubovima u ligi, u mlađim kategorijama, u reprezentativnim mlađim kategorijama, da bi se napravio neki pokret koji može za neko vreme da donese rezultat, koji će biti stabilan. Da ne bude jedne godine smo tu, a posle nas nema pet godina", zaključio je Škrbić.

„Rekao sam na prvom sastanku u Savezu da bi 2028. godina mogla biti cilj ove generacije. Sedam godina je ipak preveliki period. Već za dve, tri godine sa ovom grupom igrača koji prosečno imaju 24, 25 godina može se napraviti nešto značajnije. Imamo veliku listu igrača, važno je da grupa ostane stabilna. Nadam se da ćemo svakim sledećim korakom sticati sve više sampouzdanja", zaključio je Đerona.

 

 

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво