Čitaj mi!

Oproštaj od Zlatka Portnera, člana čuvenih Metaloplastikinih vanzemaljaca

Šabac i sportska javnost, komemorativnim skupom, oprostili su se od Zlatka Portnera, rukometaša slavne ekipe Metaloplastikinih vanzemaljaca, osvajača brojnih klupskih titula, olimpijskih i svetskih medalja za reprezentaciju Jugoslavije.

Virtuoz na terenu, gromada van sportske hale, smiren, skroman, jedinstven borac i u sportu i porodičnom životu. Zlatko Portner bio je jedan od stubova zlatne genaracije šabačke Metaloplastike i reprezentacije Jugoslavije. Uz rukometno umeće za primer i nezaborav, još veće za sportsko dostojanstvo i ljudskost.

"Bio je najbolji srednji bek u najboljem timu svih vremena kako šabačkog, tako svetskog i jugoslovenskog rukometa. Kažu, držao je sve konce u svojim rukama, a povlačio prave poteze za svoje saigrače i njegov tim", rekao je na oproštaju od legendarnog rukometaša Slaviša Stojanović, predsednik RK Metaloplastika.

Predsednik Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković istakao je da, kada govorimo o Zlatku Portneru, ne možemo da se ne prisetimo svih njegovih golova, njegovih asistencija, njegovog Šarma i lucidnosti u igri.

"Bio je jedan, jedinstven i neponovljiv", naglasio je Đurković.

Na oproštaju od Zlatka njegovi saigrači, sportski prijatelji, nekadašnji navijači, nove sportske generacije. Na preran odlazak rukometne legende među svima neverica i tuga.

"Bio je od onih koji je uvek tražio loptu, dajte samo meni – ja ću to rešiti, uvek je bio oslonac, uvek je bio neko u koga smo se mogli pouzdati, tek kada smo završili karijere upoznali smo i onu njegovu ljudsku stranu", ispričao je Veselin Vuković, još jedna od legendi Metaloplastike.

Veselin Vujović napominje da je Zlatko Portner bio specifičan i kao osoba i igrač.

"Tek kada ga dobro upoznate, shvatate na koji način on izražava ljubav, na površini je izgledao čvrst i hladan, a imao je ogromno srce za sve. Kada bih ga opisivao kao igrača rekao bi rečju – bio je paklen", kaže Vujović.

Zlatko Portner bio je trener u Švajcarskoj, suprug, otac dvoje dece.

Sin Nikola nastavio je rukometnim stopama, brani gol švajcarske reprezentacije.

Rukometni velikan koji je ostavio neizbrisiv trag sahranjen je u petak u rodnim Hrtkovcima.