Klub testirao igračice na trudnoću bez njihovog znanja

Ženski rukomet u Francuskoj potresa skandal, pošto je šest igračica Nanta objavilo da ih je klub testirao na trudnoću bez njihovog znanja. Rukometašice su u zvaničnom pismu otkrile da su ih u Nantu krišom testirali, a njihov glas podržalo je udruženje igračica.

Identitet devojaka koje su se žalile nije poznat.

"Mi, profesionalne igračice Nanta, želimo da se zna naša verzija priča, kroz ovo otvoreno pismo. Želimo da kažemo da nismo konkretno informisane da će uzorci krvi biti korišćeni za test na trudnoću", stoji u objavljenom pismu.

"Želele smo jedino da budemo obaveštene kako bismo dale saglasnost. Treba podići svest kako nijedna žena ne bi morala ovo da oseti na svom poslu."

Demanti je došao iz kluba, predsednik Arno Ponro opovrgao je navode koji su digli na noge francusku rukometnu zajednicu.

"Testovi nisu urađeni ilegalno ili bez znanja igračica. Naprotiv, oni su i sprovedeni u cilju zaštite igračica. Iz saopštenja igračica jedino je istinito da su testovi rađeni. Dve stvari, međutim, nisu tačne. Testovi nisu bili ilegalni i nisu rađeni bez znanja igračica", rekao je predsednik Nanta na konferenciji za medije, na kojoj je bila i kapiten ekipe Lea Linjijer.

Ona je navela da veruje da je klub postupao po pravilima.

"Želela bih prvo da govorim o klupskom doktoru koji je osoba od poverenja. On je neko ko je dobar u svom poslu, uz nas je sve vreme. Nikakva informacija nije otkrivena, nikada nije prekršio poverljivost i to je veoma važno za nas", kazala je Linjijerova.

Prva zvezda Nanta je španski bek Aleksandrina Barbosa, a u ovom klubu igra i srpska internacionalka Gordana Mitrović.

broj komentara 0 pošalji komentar