Читај ми!

Nerešeno

Fantastičan rukomet u "Areni", na kraju nerešeno. Reprezentacije Srbije i Nemačke odigrale nerešeno 21:21. naši propustili priliku da savladaju "pancere". Odlična igra nije krunisana pobedom, ali i bod predstavlja korak ka polufinalu. Naredni rival je Švedska, meč se igra u ponedeljak sa početkom u 20.15 časova uz direktan prenos na RTS-u.

Reprezentacija Srbije, propustila je lepu priliku da se nađe na korak do polufinala Evropskog prvenstva. Golom Sven Sorena Kristofersena tri sekunde pre kraja, Nemačka je iščupala bod pred 15000 gledalaca u „Beogradaskoj Areni" - 21:21 (12:7). Kod naše reprezentacije, Ilić je bio najefikasniji sa šest, pa Nikčević sa četiri gola, dok je kod Nemaca dovoljan bio učinak sjajnog golmana.

Vodila je naša reprezentacija i 13:7 na startu drugog dela, ali onda neobjašnjivo stala. Nemci su se u meč vratili sjajnom serijom odbrana Silvia Hajnevetera, koji je najzaslužniji što su i Nemci, kao i naša reprezentacija, došli do petog boda i nalaze se na čelu tabele. Sedam minuta bez gola u završnici, koštalo je Srbije velikog boda, sa kojim bi praktično obezbedila pllasman u polufinale.

Početak besprekoran. Dug napad donosi Srbiji prvo vođstvo preko Rajka Prodanovića, koji vara Hajnevetera.  Ivan Nikćević realizuje kontru za 2:0 na opšte oduševljene 15 hiljada navijača u „Areni", među kojima se gotovo i nisu videli nemački navijači. Nemci počinju bojažljivo u napadu, šutiraju sa distance, ne žele u duele sa srpskom odbranom. To naši momci koriste, blokom rešavaju, gotovo da i lopta ne stiže do Stanića, koji prvu odbranu beleži u šestom minutu.

Napad funkcioniše odlično sa Manojlovićem kao srednjim bekom između Ilića i Vujina.  Manojlović i Stojković vode „Orlove" na 4:0, da bi Lars Kaufman postigao nemački prvenac na isteku sedmog minuta.  U seriju odbrana ulazi i pandan Darku Staniću na golu Nemaca, Silvio Hajneveter. Ne ostaje mu dužan Stanić, brani sedmerac Genshajmeru, i to, glavom! Za razliku od nemačkog krila, Momir Ilić pogađa sa sedam metara u narednom napadu za 5:1.

Vuković rešava da odmori Manojlovića, uvodi Čuturu, koji za nekih 30 sekundi, dobija isključenje, pokušavajući da spreči polukontru Glandorfa, posle koje levoruki dugajlija postiže drugi gol za Nemce - 5:2 (13.). Brojčana prednost, ne donosi rezultatski pomak „Pancerima". Srpski napad upada u krizu. Vujin se teško odlučuje na šut i solo akcije, sve pada na levu stranu i Momira Ilića. Period bez golova, traje tri minuta, kada nemački selektor, Hojberger traži tajm-aut. Nemci do 15:36 na semaforu, postižu samo dva gola!

Urodio je minut odmora plodom. Silno motivisani Glandorf, „protrčava" kroz srpsku zonu, daje gol za 5:3 (17.). Nema rešenja u napadu „Orlova", Nemci odlično sastavljaju i osujećuju svaki pokušaj. Glandorf spušta na 5:4, a odbitak posle odbrane Hajnevetera u narednom napadu, Rajko Prodanović lobom pretvara u gol za Srbiju posle osam minuta pauze - 6:4.
Uve Genshajmer razbija „maler" dovodi Nemce na gol minusa - 6:5. Vuković pokušava da krizu u napadu prekine uvođenjem Momira Rnića, a posle još jednog promašaja Marka Vujina, i Ivana Stankovića na desnom beku. Kapiten, Momir Ilić, daje novu snagu našem timu za drugim golom za 7:5 (21.).

Usledila je serija grešaka na obe strane. Odbrane su nadvisile napad. Pri rezultatu 7:6, Veselin Vuković traži tajm-aut, ne bi li dao koji savet i poboljšao pre svega igru u napadu. Uspeo je u tome, jer uigrana akcija i asistencija za Toskića na „crti", vodi Srbiju na 8:6. Već minut kasnije, Momir Ilić pravim „bekovskim" golom, donosi +3 „Orlovima" - 9:6 (28.). Genshajmer iz drugog pokušaja sa sedam metara vara Stanića, ali i dobija isključenje nakon odličnog prodora Ivana Stankovića, koji je prethodno zamenio Marka Vujina na desnom beku - 10:7.

Bombarder sa Bukulje, Momir Ilić, još jednom „cepa" mrežu Hajnevetera - 11:7. Nemci kreću u napad, ne snalaze se sa igračem manje na presing Nikčevića i drugova. U zadnjih 20 sekundi prvog poluvremena, Momir Ilić još jednom pronalazi put do mreže za velikih + 5 na poluvremenu - 12:7.

Prvih par minuta drugog poluvremena, obeležila su isključenja na obe strane, sjajno bačena kontra Darka Stanića ka Ivanu Nikčeviću, te golovi Čuture i Stankovića za ogromnih +7 - 15:8 u 35. minutu. Ne daju se Nemci, vezuju dva gola preko Greckog i defanzivca Rogiša spuštaju na 15:10.

Još jednom Nemačku 6:0 probija Ivan Stanković u 36. minutu za 16:10, nakon čega u mini seriju ulazi golman „Pancera", Hajneveter, a loše vraćanje u odbranu „Orlova", kažnjava po drugi put, momak, koji retko kada prelazi centar, Oliver Rogiš. Još jedan neuspešan napad, u nastavku kažnjava robusni levi bek, Lars Kaufman, pa Nemci u 40. minutu dolaze na 16:14.
Petominutni „maler" razbija Dalibor Čutura golom „iz bloka" za nova tri gola razlike - 17:14.

Nemci počinju da igraju na „krilima" Uvea Genshajmera. Momak iz Rajn Nekar Levena vara Marjanca iz sedmerca, a odmah u narednom napadu i Stanića sa pozicije i dovodi svoj tim an gol zaostatka - 17:16 (44.). Vuković uvodi Šešuma, osvežava Ilića. Slede odbrane golmana na obe strane. Stanić hvata „živu" Kaufmanu i sprečava Nemce da dođu do nerešenog rezultata.

Bekovska trojka Srbije je Šešum - Manojlović - Vujin. Lopta stiže do Nikčevića, kome šut brani odlični Hajneveter. Osveta stiže kojih 25 sekundi kasnije, kada Nikčevlć zabija iz kontre za 18:16 - 46. minut. Ređaju se neuspešni napadi i odbrane golmana. Stanić brani Genshajmeru, ali isto tako, Hajneveter lako zaustavlja slab pokušaj Šešuma.  Nema rešenja za nemačku 6:0. Vujin ne pokušava sa šutom spolja, Čutura ne može sam.

Tek Momir Ilić, hrabro naleće na nemačku odbranu i vodi Srbiju u vođstvo 19:18. Darko Stanić pomaže sa još jednom „živom" i još kojom intervencijom. Ivan Nikčević tera „Arenu" na noge iz kontranapada za 20:18, nakon koga odlazi povređen na klupu, posle sudara sa Hajneveterom u 52. minutu.

Loše dodavanje do Stojkovića na „crti", daje Nemcima priliku preko Pfala iz kontre da dođu na 20:19. U narednom napadu, ipak, lopta stiže do Stojkovića koji vodi na 21:19, a zbog protesta, nemački selektor Hojberger dobija žuti karton.

Ne predaju se Nemci, golom Kristofersena, opet su u igri - 21:20 u 54. minutu. Vujin ni „ne gleda"na gol, a u jakim duelima se troše Momir Ilić i Dalibor Čutura.  U takvoj situaciji, posle jednog dugog napada, Vuković traži tajm-aut (55:25), nakon koga, odlična akcija, „cepelin" Prodanović-Nikčević, biva poništena zbog „stajanja" Nikčevića.

Novu šansu za +2 imaju „Orlovi" samo minut kasnije, ali ne uspevaju. Šut Rajka Prodanovića brani Hajneveter, a odmah zatim, i najbolji akter u nemačkom timu, zaustavlja i kontranapad Ivana Nikčevića. Na semaforu je bilo 57:13, kada je nemačka klupa zatražila minut predaha.

Genshajmer „pravi glupost" šutira sa pozicije beka. Opet „Orlovi" imaju šansu da reše meč na 90 sekundi pre kraja, ali opet je glavni Hajneveter. Srećom pa na srpskom golu stoji Darko Stanić. Brani šut Kaufmana, Srbija ulazi u poslednji minut sa napadom za +2. Ni to nije bilo dovoljno da se organizuje napad za pobedu. Po ko zna koji put, Hajneveter brani, daje šansu svom timu da dođe do boda.

Momir Ilić sprečava kontru Nemaca, ali biva isključen. Na osam sekundi pre kraja, Nemci ubacuju i „džokera", ulaze u završnicu sa 7 na 5 u polju. To koristi Kristofersen i postiže gol za remi.

Izabranici selektora Veselina Vukovića u ponedeljak će se sastati sa Švedskom, a u sredu sa Makedonijom.

Beogradska Arena
Gledalaca oko 15.000

SRBIJA: Marjanac, Šešum, Vujin, Nikčević 4, Manojlović 1, Toskić 1, Stanić 11 odbrana, Ilić 6, Marković, Prodanović 2, Stojković 2, Rnić, Beljanski, Čutura 2, Stanković 3, Nenadić

NEMAČKA: Hens, Genšhajmer 5, Rogiš 2, Klajn, Pfal 1, Vinček, Tojerkauf 1, Glandorf 4, Hajneveter, Kristofersen 2, Grecki 4, Lihtlajn, Šprenger, Kaufman 2, Has

Tabela:
Srbija 5
Nemačka 5
Poljska 3
Švedska 2
Danska 2