Читај ми!

Olimpijski komitet Srbije proslavio 113 godina postojanja

Olimpijski komitet Srbije obeležio je danas 113. godina postojanja tradicionalnom svečanošću u hotelu "Moskva". Predsednik OKS Božidar Maljković i ministar sporta Zoran Gajić postavili su venac na spomen ploču u znak sećanja na osnivače OKS, a u čast rođendana intonirana je i himna Srbije.

Brojnim gostima koji su prisustvovali na svečanosti obratili su se predsednik OKS-a Maljković, ministar Gajić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kao i ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl, s obzirom na to da će u Krakovu ove godine biti održane Evropske igre, ujedno i kvalifikacione, u najvećem broju sportova, za Olimpijske igre u Parizu.

"Svaki put kada se obraćam povodom obeležavanja dana kada je Srpski olimpijski klub ustanovljen, osećam posebnu obavezu i preplavljen sam najlepšim emocijama, obzirom da se na ovaj dan uvek podsetim važnosti i težine onoga što je vizionarski pre 113 godina učinio general Svetomir Đukić čiji članovi porodice su i danas sa nama. Koristim ovu priliku da iskažem najdublje poštovanje potomcima našeg osnivača i da se zahvalim što su ostali uz OKS i ideju u koju je verovao i njihov otac i deda", rekao je Maljković.

On je istakao da su srpski sportisti u prva dva meseca ove godine postigli mnogo uspeha.

"Siguran sam da su ova dva meseca samo najava sjajne sportske godine koja je pred nama, a čija bi kruna trebale da budu predstojeće Evropske igre u Krakovu i Malopolskoj. Upravo na Evropskim igrama će naši sportisti tražiti i, siguran sam i osvojiti veliki broj normi i kvota za predstojeće Ol u Parizu", kazao je Maljković.

Ministar Gajić je naveo da je istorija OKS "bogata, sadržajna, prožeta rekordima i vrhunskim planetarnim rezultatima sportskih asova".

"Ministarstvo sporta, OKS, savezi, sportska društva i klubovi počinju novu fazu razvoja sporta u Srbiji. Akcenat je na ujedinjenom radu jedne porodice, što će dovesti do nastavka bogate istorije i novih naših uspeha u sportu. Stvorićemo nove i savršene uslove za treniranje, preduzeti konkretne korake za razvoj raznih sportova i jačanje saveza. Ključ našeg uspeha je ljubav, rad, vera u sebe i žar za trijumfom za svoju zemlju", rekao je Gajić.

Proslavi rođendana OKS prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

"Sportska porodica mi daje veliku obavezu da dok budem na ovom mestu učinim sve što je u mojoj mogućnosti, pre svega za srpski sport. Ne znam da li je ikada iz sportske porodice naša prestonica imala čoveka koji je prvi među jednakima, pa je time negde moja obaveza još veća. Jedino što mogu svima vama da poručim je da iskoristimo ovaj period kada imamo jednog od nas na ovom mestu i da pokažemo svima da je srpski sport nešto najbolje što ovo društvo i što ova zemlja imaju", istakao je Šapić.

Rafal Perl podsetio je da su Poljska i Srbija sportske nacije.

"Tradicija od 113 godina nije mala, ne može se mnogo zemalja pohvaliti tako dugom sportskom istorijom. Saradnja između nas je tradicionalno dobra, i nadam se da će u budućnosti biti puno intenzivnija. Za tačno 113 dana, Poljska će postati srce evropskog sporta 2023. godine", rekao je, između ostalog, Perl.

Olimpizam na tlu Srbije začet je 23. februara 1910. godine osnivanjem Srpskog olimpijskog kluba. Klub je osnovan u redakciji lista "Novo vreme", na četvrtom spratu hotela "Moskva" u Beogradu kao prva zvanična olimpijska organizacija kod Južnih Slovena, a inicijatori su bili mladi oficiri školovani u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao kapetan Svetomir Đukić.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво