Читај ми!

NFL igrač kolabirao na utakmici: Kako je Damar Hamlin pobedio u utakmici života

Igrač američkog fudbala Damar Hamlin doživeo je u ponedeljak 2. januara srčani udar tokom meča njegovih Bafalo bilsa i Sinsinati bengalsa. Potresna scena iz Sinsinatija podsetila je na slučaj fudbalera Kristijana Eriksena iz 2021. godine. Momenat kada se zaboravlja na sport i sve nade se gaje zarad oporavka jednog mladog života. Kolabiranje i oporavak Hamlina glavna je tema američkih medija prethodne nedelje.

НФЛ играч колабирао на утакмици: Како је Дамар Хамлин победио у утакмици живота НФЛ играч колабирао на утакмици: Како је Дамар Хамлин победио у утакмици живота

Bolnički ležaj u sobi za intenzivnu negu Mediciskog centra Univerziteta Sinsinati. Ritmični otkucaji aparata za merenje rada srca remete tišinu. Disaljka respiratora uključena. Poljuljane svesti i minimalne snage, samo jedna misao prolazi kroz glavu.

"Da li smo pobedili?", napisao je 24-godišnji bolesnik okružen osobljem, fizički onemogućen da govori.

Usledio je odgovor doktora Timotija Pritsa.

"Da, Damare, ti si pobedio. Pobedio si u utakmici života", rekao je Prits Damaru Hamlinu, oko koga se čitavo medicinsko osoblje borilo dva dana, kako bi ga održalo u životu.

Momenat fatalnog sudara

Domaći Sinsinati bengalsi i gosti Bafalo bilsi vode tesnu borbu na "Pejkor" stadionu. Obema ekipama sa vrlo jakim sastavima i najvećim ambicijama je izuzetno stalo da trijumfuju, kako bi se obezbedila druga pozicija u AFC konferenciji, samim tim lakši protivnik u plej-ofu koji je "iza ugla".

Raning-bek Benglasa Ti Higins trči s loptom u rukama na sredini terena, ispred njega je defanzivac Bilsa Damar Hamlin. Higins sa 193cm i 100kg svom silom udara Hamlina desnim ramenom u grudi. Obojica padaju, akcija je zaustavljena, jer je Higins oboren. Ustaju Ti i Damar, član Bilsa sekund kasnije se tetura i pada na teren.

Nepomično leži posle kolabiranja. Glavni sudija prekida igru, zaustavlja se sat i uleće medicinsko osoblje Bilsa. Kreće hitna intervencija i reanimacija na terenu. Muk među igračima, trenerima i publikom. Dolaze i ambulantna kola, te odvoze nepomičnog Hamlina na nosilima sa stadiona pravo u Medicinski centar Univerzizeta Sinsinati. Sve to gleda Damarova majka, prisutna na utakmici.

Dok su se doktori borili za stabilizaciju mladog atlete, potreseni saigrači su se okupili, kleknuli, zagrlili se i pomolili za svog sabrata. Meč je prekinut posle konsultacija obe strane. Nije se znalo da li će se i kada odigrati. Pogotovo jer je do kraja regularnog dela sezone ostalo još samo jedno kolo. 

Krenule su poruke podrške i brige sa svih strana. Malo je poznatih sportskih imena koja se nisu oglasila na društvenim mrežama, zgranuta onim što su videli. Jedino važno jeste - da li će Damar preživeti? Da li će 2. januar 2023. biti najmračniji dan u stogodišnjoj istoriji NFL-a?

Borba sa terena preseljena u šok-sobu

Dvadeset i četiri sata kasnije usledile su prve vesti. Molitve su uslišene. Damar se neverovatno brzo oporavlja, čak je uspeo da otvori oči. Nervni sistem potpuno neporemećen. Još uvek je u kritičnom stanju, ali je najvažnije oporaviti pluća, saopštili su lekari, a preneli svi značajni mediji.

Naredni znak poboljšanja zdravstvenog stanja bio je stisak šake i dodirivanje prisutnih. Damar može da komunicira pisanjem, dok se čeka oporavak govornog aparata. Tada je saznao da je pobedio u utakmici života, što mu je saopštio doktor Prits.

Za to vreme, NFL ne zna šta će sa nedovršenom utakmicom. Propisi su propisi. Bengalsi su u tom trenutku vodili 7-3, što je mala razlika u sportu gde dobijate šest poena za dolazak do krajnjeg cilja na protivničkoj strani terena. Ako se odlaže, koji termin će se naći za ponovno igranje? Da li će se nastaviti od momenta prekida meča (5:58 u prvoj četvrtini) ili će se krenuti "od nule"? Na kraju je odlučeno da se otkaže duel. Obe ekipe imaće utakmicu manje u ukupnom skoru i po tome će se rangirati na tabeli sa ostalima. U slučaju da se oba tima domognu finala AFC konferencije, meča koji određuje jednog učesnika Superboula, NFL razmatra rešenje meča na neutralnom terenu.

Prema poslednjim informacijama, Hamlin se video pozivom obratio ekipi, pokazavši da se vrlo brzo oporavlja i da je najgore iza nas. Razgovara sa porodicom i sklonjena mu je disaljka.

Bafalo bilsi su pridodali Hamlinov broj tri na prednjoj strani dresa, a i ostali klubovi će pronaći načina da na mečevima poslednjeg kola istaknu poruku podrške Hamlinu, te da su svi deo velike NFL porodice.

Gde je granica dozvoljene grubosti?

Američki fudbal spada u kategoriju najsurovnijih sportova sa loptom. Akcija se zaustavlja tek kad neko bude srušen ili, manje bolnije, izađe u aut. Moždane disfunkcije, oboljenja i demencija kod bivših igrača više nisu tabu tema i NFL mnogo ulaže u prevenciju takvih slučajeva, čak i menja pravila, zarad izbegavanja potresa mozga i užasnoh povrede. Blaži kriterijumi za sviranje faulova učinili su mečeve atraktivnijima, nauštrb prepoznatljive prekomerne grubosti.

Kolabiranje Damara Hamlina navodi čelnike lige i ostale profesionalne sportiste iz drugimh disciplina da stave prst na čelo i zapitaju se gde je zaista granica kada fizička aktivnost postaje opasna po ljudsko biće i kolika je cena uspeha i ostvarene karijere.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво