Čitaj mi!

Srbiji bronza puškom u Evropskoj ligi mladih

Oktobar je za srpsko streljaštvo počeo novom medaljom na međunarodnoj sceni. Reprezentacija Srbije vazdušnom puškom osvojila je bronzano odličje na finalnom turniru Evropske lige mladih (strelci od 14 do 19 godina) održanom u Budimpešti.

Treće mesto u Evropi osvojili su Aleksandra Havran, Anja Knežević, Ljiljana Cvetković, Aleksa Rakonjac, Veljko Jovanović i Uroš Aleksić.

Drugi takmičarski dan počeo je trećim kolom takmičenja po grupama. Srbija se sastala sa Ukrajinom.

Obe ekipe su u prva dva kola zabeležile trijumfe i bilo je jasno da će pobednik
duela osvojiti prvo mesto u grupi i kvalifikovati se u meč za zlato, a da će poraženi, kao drugoplasirani, otići u meč za bronzu.

Ukrajinski mladi strelci su bili uspešniji, slavili sa 32:16 i Srbiju poslali u meč za bronzu, gde im je rival bila Italija.

U duelima za medalje pravila su drugačija od takmičenja po grupama, u kojima se presek pravi posle svakih deset hitaca. U mečevima za odličja, kao i u grupi, strelac ima direktnog rivala u protivničkom timu, ali presek se pravi posle svakog hica. Takmičar sa boljim rezultatom svom timu donosi dva poena. Meč za medalju traje do 20 serija. Prekida se ranije ukoliko je pitanje pobednika rešeno.

Srbiju su u meču za bronzu predstavljali Havranova, Rakonjac, Kneževićeva i Jovanović. Naš tim je pobedu obezbedio posle 19.serije, Italiju je savladao 84:68 i nastavio uspešnu nisku Srbije u Evropskoj ligi mladih.

U takmičenju pištoljem, naša selekcija je i u trećem kolu doživela poraz i zauzela treće mesto u grupi.

"Zadovoljan sam celokupnim nastupom obe ekipe, jer treba da uzmemo u obzir da smo imali puno debitanata u mladoj reprezentaciji. Ekipa puškom je godinama u krugu kandidata za medalje, a i ova nova generacija je dokazala kvalitet za evropski vrh. Što se tima pištoljem tiče, tu imamo novu generaciju strelaca. I sam plasman na finalni turnir je uspeh", kaže Ivan Manojlović, trener zadužen za juniorske selekcije.