Читај ми!

Karlsenov gambit, Niman i skandal koji trese šahovski svet

Magnus Karlsen je prekinuo ćutanje o skandalu koji je potresao šahovski svet i optužio Hansa Nimana da je varao više, i to u poslednje vreme, nego što je priznao.

Svetski šampion je takođe doveo u pitanje Nimanov zvezdani uspon tokom prošle godine, nazvavši ga "neobičnim", i priznao da je takođe bio sumnjičav prema "manirizmu" 19-godišnjeg Amerikanca kada je izgubio od njega crnim figurama na Sinkfild kupu ranije ovog meseca.

Karlsen je rekao da ga je to navelo da se povuče sa turnira po prvi put u karijeri, a prošle nedelje je Norvežanin ponovo zaprepastio šahovsku javnost povukavši se iz onlajn igre nakon samo jednog poteza protiv istog Nimana.

Do ponedeljka uveče, Karlsen je samo zagonetno komentarisao situaciju. Ali u objavi na Tviteru, Norvežanin je jasno rekao šta misli.

"Kada je Niman u poslednjem trenutku pozvan na Sinkfild kup 2022, snažno sam razmišljao da se povučem pre toga. Na kraju sam izabrao da igram. Verujem da je Niman varao više - i to u poslednje vreme - nego što je javno priznao", otkrio je Karlsen.

Karlsen je naveo da je Nimanov napredak van table bio neobičan, i da je tokom partije na Sinkfild kupu imao utisak da nije bio napet ili potpuno koncentrisan na igru na kritičnim pozicijama, dok ga je na neki način nadigravao kao crnog, što mislim da samo šačica igrača može. "Ova igra je doprinela promeni moje perspektive", naveo je Karlsen.

Posle Nimanove pobede protiv Karlsena, rekao je da je "nekim smešnim čudom" pogodio da će njegov protivnik imati neobično otvaranje i pripremio se za to.

"Mora da je neprijatno da svetski šampion izgubi od mene. Žao mi je zbog njega", kazao je Niman.

Iako je Niman priznao da je varao na onlajn događajima, kada je imao 12 i 16 godina, glasno je negirao nedavne optužbe i insistirao da je sada "čist". Tvrdi da oni koji ga optužuju pokušavaju da mu unište karijeru. Rekao je da je bio spreman da igra nag kako bi dokazao nevinost.

Chess.com je tada saopštio da veruje da je Niman češće varao onlajn i da mu je pokazao dokaze koji potkrepljuju taj zaključak. Nimanu je zabranjen pristup sajtu i događajima tog portala.

Karlsen je sugerisao da više neće igrati protiv Nimana, ili bilo kog igrača za koga veruje da je varao.

"Moramo učiniti nešto u vezi sa varanjem, a što se mene tiče, u budućnosti ne želim da igram protiv ljudi koji su više puta varali u prošlosti, jer ne znam šta su sposobni da urade u budućnosti", rekao je Karlsen i dodao da veruje da je varanje u šahu velika stvar i pretnja po opstanak igre.

"Takođe verujem da bi organizatori i oni kojima je stalo do svetosti igre koju volimo trebalo ozbiljno da razmotre povećanje bezbednosnih mera i metoda otkrivanja varanja", smatra Karlsen.

"Nadam se da će istina o ovom pitanju izaći na videlo, kakva god da je. Znam da su moji postupci frustrirali mnoge u šahovskoj zajednici. Ja sam frustriran. Želim da igram šah na najvišem nivou na najboljim događajima", zaključio je Karlsen.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи