Читај ми!

Treniranje na tropskim temperaturama, alternative vrhunskih sportista

Kruševački sportski tereni, preko dana, na tropskih 37 stepeni su prazni. Ako je moguće, treba vežbati na zelenim površinama ili pored vode, gde je za nekoliko stepeni hladnije nego u samom gradu.

Kolega Dragoslav Gogić razgovarao je sa nekoliko sportista iz Kruševca, koji su mu predočili njihove alternative treniranja po ovakvo toplom vremenu.

"Ja treniram odbojku na pesku i mi smo zbog velikih vrućina prešli da treniramo u teretani jer je nepodnošljivo da se trenira pod tolikom vrućinom. Tokom avgusta biće priprema za narednu sezonu", rekla je odbojkašica Jovana Vukojević.

"Za deset dana imamo najbitnije takmičenje, državno prvenstvo. Pa vrućine dosta utiču, zato radimo u večernjim satima oko 7 sati, mada je i dalje velika temperatura ali ne možemo drugačije", kaže Jana Sudimac iz Atletskog kluba Kruševac.

Vrućina stvara dodatni pritisak na srce i pluća sportista, pogotovo kada je vazduh vlažan. Preporuka je da treba piti što više tečnosti, pola sata pre vežbanja a tokom treninga na svakih 10 minuta po gutljaj vode.

"Rezultati koji takmičari postižu na većim vrućinama su mnogo slabiji nego oni koji su postignuti u optimalnim uslovima. Kada smo ovde imali takmičenje, kada je bilo državno prvenstvo za seniore, takmičenje je bilo u večernjim satima, pod reflektorima i kao rezultat toga imali smo dva državna rekorda. Da smo to radili u neko vreme, 5 - 6 sati popodne, verujem da ništa od toga ne bi bilo", dodao je Goran Begović, trener AK Kruševac.

Tokom tropskog toplotnog talasa, ističu lekari, ne treba insistirati na dnevnim treninzima jer visoke temperature mogu ugroziti zdravlje sportista.

"Ono što prvo mogu da dobiju, to je sunčanica i toplotni udari koji mogu da oštete organizam. Sa druge strane, tu mogu da nastanu razne opekotine od sunca. Onda gubitak tečnosti, dehidracija koja nastaje zbog enormnog znojenja u toku napora. To su tri osnovne stvari koje mogu da dovedu do oštećenja zdravlja za sportiste", zaključio je dr Slobodan Stojiljković, specijalista sportske medicine.

Zbog velike vrućine, svi kruševački sportski klubovi obustavili su dnevne i uveli jutarnje i večernje treninge, do 9 i posle 19 časova.

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво