Читај ми!

"Salto smrti" i Korbutin okret – pola veka kasnije sovjetska olimpijka i dalje oduševljava svet

Snimak nastupa sovjetske olimpijske šampionke Olge Korbut na OI u Minhenu 1972. godine, postao je izuzetno popularan na društvenim mrežama poslednjih dana, ponajviše zbog dva izuzetno opasna pokreta, od kojih je jedan kasnije zabranjen.

Neverovatna umešnost, gipkost i preciznost Olge Korbut učinili su od nje jednu od najvećih gimnastičarki svih vremena, a njen nastup u Minhenu oduševio je svet 1972. godine, a i društvene mreže proteklih dana.

Na Tviteru je snimak pogledan više miliona puta, a izazvao je veliku pažnju i na Reditu sa hiljadama komentara.

Ono po čemu se njen nastup izdvajao od ostalih jesu dva izuzetno riskantna i opasna pokreta, od kojih je jedan kasnije zabranjen.

"Salto smrti" je nazvan specifičan način njenog doskoka – salto unazad sa gornje preko donje prečke. Razlog za naziv jeste što bi pri najmanjoj grešci ili pogrešnoj proceni gimnastičarka lako udarila glavom ili vratom u donju gredu.

Mnogi treneri su smatrali da je "manevar" previše opasan i zabranjivali su svojim gimnastičarkama da ga izvode, a 80-ih su dve prečke dodatno razmaknute pa je takav pokret postao fizički nemoguć za izvođenje.

Drugi pokret koji je Olga Korbut izvela i koji je privukao ogromnu pažnju je njen stoj na gornjoj prečki, a onda salto unazad i hvatanje za prečku (počinje na sedmoj sekundi snimka). Pokret je i nazvan po njoj jer je prva gimnastičarka koja ga je izvela.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je druga gimnastičarka Elena Muhina ne samo izvodila Korbutin salto, već ga i unapredila. Tako ga je 1977. godine, pre nego što je "zabranjen" uradila dodajući na salto pun okret oko svoje ose.

Treba napomenuti i da je Muhina ostala paralisana 1980. godine pokušavajući da izvede Tomasov salto – njen trener se nadao da bi time postala jedna od retkih gimnastičarki koje izvode element iz muške gimnastike.

Tomasov salto je takođe kasnije zabranjen. Kada se kaže "zabranjen" to nije u potpunosti tačno. U gimnastici ne postoje "zabranjeni" pokreti.

U bodovnom sistemu elitne gimnastike svaki pokret nosi određeni broj bodova koji se sabiraju u ukupnom rezultatu. "Zabranjeni" pokreti nose 0 bodova, pa samim tim takmičari nemaju nikakav motiv da ih izvode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво