Читај ми!

Andrija Gerić za RTS: Sportisti moraju da zamisle publiku na OI

Nekadašnji odbojkaški reprezentativac Srbije, a danas sportski psiholog Andrija Gerić, izjavio je da će sportistima biti veoma teško da nastupaju na Olimpijskim igrama bez navijača, ali da će morati da pronađu način kako da se motivišu i izvuku najbolje iz sebe.

Japanska vlada i MOK su doneli odluku da se u Tokiju na OI neće nalaziti prisustvo navijača.

"To je bila stvar za očekivati, jer je broj zaraženih tamo bio u porastu. Sportistima je bez publike sigurno teže igrati. Publika je motivacioni faktor i sportisti moraju naći strategije da u svojoj glavi zamisle publiku i podršku da bi izvukli iz sebe najbolje", rekao je Gerić.

Nekadašnji odbojkaški as danas sportska dešavanja prati kao strastveni navijač.

"Sport pratim kao navijač pre svega, pogotovo reprezentacije i pogotovo ljudi koji nas predstavljaju na Olimpijadi. Srećan sam što sam imao priliku da učestvujem četiri puta na najvećem takmičenju, sada nas predstavlja neko drugi i ja uživam u tome."

"Moram priznati da to što se košarkaši nisu plasirali me je dosta pogodilo kao navijača, jer smo svi mi očekivali da osvoje prvo mesto, ali je sport tu pokazao svoje pravo lice, a to je da moraš igrati najbolje što možeš, niko ti ništa neće pokloniti i zato je Italija zasluženo pobedila i otišla na OI. Isto tako sam nesrećan zato što se nisu plasirali odbojkaši, ali sva sreća imamo odbojkašice, košarkašice, vaterpoliste i basketaše koji su se plasirali", dodaje Andrija Gerić.

Gerić navodi da sportisti moraju da znaju da razdvoje svoja očekivanja, od očekivanja navijača.

"Jedna stvar su naša očekivana, a druga samih sportista. Kako su stariji, oni rade na sebi i smišljaju načine da očekivanja približe realnosti i da sklone očekivanja drugih. Važno je da sportista očekuje od sebe da igra dobro i kako nešto radi, a ne na očekivanja drugih i šta će biti u budućnosti. Mi imamo šest miliona selektora, ali mi moramo da damo podršku našima, koji snose odgovornost i da budemo tu da ih podržimo ma šta bilo. Imamo do sada 85 predstavnika na OI, svi se nadamo da će rezultat biti bolji nego u Riju gde smo imali osam medalja. Uživaćemo i bez publike, nadamo se da će nas naši sportisti obradovati i da ćemo posle svi zajedno proslaviti."

Kao neko ko je sportski psiholog, Gerić je naveo koliko je bitna glava, tj psiha u profesionalnom sportu.

"Ja mislim da glava dolazi kao glazura na kraju, pre svega morate biti fizički, tehnički i taktički potkovani, pa tek onda i ispravne glave. Ali da, ona pravi razliku i možemo to videti na teniskim mečevima, jer je to individualni sport i to vidimo kako to Novak radi. Kad god mislimo da je na provaliji, on se vrati i pobedi i zato je on to što jeste", zaključio je Gerić.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво