Читај ми!

Specijalno za RTS: Kako se „nebeski trči“ na Staroj planini

Posle godinu dana pauze, park prirode Stara planina bio je domaćin najveće planinske trke u Srbiji, u kojoj je učestvovalo 500 trkača iz 15 zemalja sveta. O ovoj neobičnoj trci, održanoj na teritoriji opština Knjaževac i Pirot, govorio je organizator Marko Nikolić u Jutarnjem programu RTS-a.

Licencirani planinski vodič i organizator ove manifestacije Marko Nikolić govorio je o brojnim specifičnostima neobične, izuzetno naporne i zahtevne sportske discipline trčanja na planinskim visinama zbog čega je i dobila naziv „nebesko trčanje".

Trči se po neuređenim, neravnim terenima, sa po nekoliko hiljada uspona i silazaka, duž staza koje su podeljene u tri discipline - 13, 34 i 64 kolometra. Zbog nadmorskih visina, koje su najčešće preko 2000 metara, meteorološki uslovi su veoma promenljivi, pa se na nekim deonicama trči i po snežnom pokrivaču used leta.

Ova disciplina je posebna i po solidarnosti svih učesnika - jedni drugima pružaju pomoć i podršku jer nemaju na koga drugog da se oslone u često divljim i nepristupačnim predelima.

Zbog toga su svi učesnici pobednici u ovom nadmetanju sa samim sobom i prirodom, a oni koji prođu prvi kroz cilj šampioni su među šampionima.

Posebna zanimljivost ovogodišnje trke na Staroj planini, jednoj od naših najlepših i najatraktivnijih planina, je to što je najstariji učesnik imao 74, a najmlađi tek 14 godina.

Ivan Živković je u 74. godini prešao 64 kilometra za 13 sati i 15 minuta, a Miloš Tomić, koji ima samo 14 godina, ostvario je dobar plasman sa odličnim vremenom od sat i 45 minuta na najkraćoj stazi.

Između ostalog, posebno je istaknut značaj ovakvih manifestacija za propagiranje zdravog života i odnosa sa prirodom među mladim ljudima kao i poseban uticaj na promovisanje turističkih potencijala naših planina i predela netaknute prirode.  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво