Читај ми!

Srpski strelci osvojili timsku srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu

Srpski strelci su nastavili niz odličja i visokih plasmana na Evropskom prvenstvu u Osijeku. Muška sa elekcija uspela je da se okiti srebrnom medaljom, nakon što su dame osvojile bronzu.

Danas, četvrtog takmičarskog dana stigli su do dve medalje u seniorskim ekipnim takmičenjima vazdušnim oružjem - jednog srebra i jedne bronze.

Muški seniorski tim puškom u sastavu Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Lazar Kovačević, je postao vicešampion Evrope.

Ženska seniorska ekipa pištoljem, u sastavu Zorana Arunović, Jasmina Milovanović i Brankica Zarić, se okitila bronzanom medaljom. Danas su na programu bile druga faza kvalifikacija i mečevi za odličja timskih nadmetanja.

U drugoj fazi ekipnih takmičenja vazdušnim oružjem učestvuje po osam ekipa na osnovu zbirnih rezultata iz pojedinačnih kvalifikacija. U ovoj rundi svaki strelac gađa po 20 dijabola (60 po timu). Prvoplasirani i drugoplasirani idu u meč za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani se bore za bronzu.

Srpski muški tim puškom je u drugoj rundi zauzeo drugo mesto sa 623,4 kruga, a ispred Srbije ostala je samo Rusija, pa je tako meč za zlato bio repriza finala sa EP 2019.godine, održanog takođe u Osijeku. Tada je Srbija nastupila u istom sastavu kao danas, i osvojila srebro.

Format mečeva za medalju je znatno drugačiji od većine streljačkih disciplina. Posle svakog hica sabiraju se rezultati. Tim sa boljim ostvarenjem dobija dva boda, a pobeđuje ekipa koja osvoji 16 bodova.

Reč selektora ...

U izuzetno kvalitetnom i napetom finalu, Srbija nije uspela da se revanšira Rusima za poraz iz 2019. U skoro svakoj seriji odlučivale su nijanse. Rusija je povela sa 8:0, a onda je naš tim bio uspešniji u tri serije i vratio se u borbu za titulu (6:8). Rusija je odgovorila sa četiri poena za vođstvo od 12:6. U desetoj seriji obe ekipe su postigle isti rezultat, pa je skor bio 13:7 za Ruse. Naš tim se nije predavao, smanjio je zaostatak (11:15). Ipak, Rusi su bili uspešniji u 14.rundi i zabeležili pobedu 17:11.

Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, je posle nove titule vicešampiona Starog kontinenta, prokomentarisao:

"Nismo uspeli da se revanširamo Rusima za poraz iz 2019, ali nije sramota u finalu izgubiti od tako jake ekipe. Momci su se žestoko borili.U drugoj fazi kvalifikacija su zadržali visok nivo, koji su imali dan ranije u pojedinačnom takmičenju. Meč za zlato su loše su počeli, pa sam zatražio tajm-aut, koji je urodio plodom, jer su ušli u dobar ritam. Od tada su držali korak sa Rusima, bili im ravnopravan rival."

"Međutim, početak je bio presudan za konačan rezultat. Ipak, zadovoljan sam, Milenko Sebić, kome je glavna disciplina malokalibarska puška je i danas i juče pokazao da je sve bolji i vazdušnom puškom, za koju su Lazar Kovačević i Milutin Stefanović specijalisti."

Selektor za pištolj Jelena Arunović je posle bronzane medalje ženske ekipe istakla:

"Posle prvog, nešto lošijeg prvog takmičarskog dana, devojke su uspele da se izbore za plasman među četiri najbolje ekipe u Evropi. Odlično su počele u meču za bronzu, kasnije su nas Poljakinje pritisle. Nisam dozvolila da nastave tu seriju, zatražila sam tajm-aut, posle koga smo priveli meč kraju."

"Reprezentacija Srbije ima renome koji se gradi godinama i naše ekipe uvek imaju najviše ciljeve, težimo zlatnim medaljama. Ipak, i bronzom sam zadovoljna, nastavili smo niz odličja. Muškarcima je malo nedostajalo da uđu u borbu za medalje. Ovaj put, treće i peto mesto su realnost, čestitamo rivalima koji su bili bolji. Međutim, ima još prostora za napredak kako kod individualnih, tako i ekipnih rezultata."

Medalja za Bobanu

Jelena Arunović naglašava da su kod celog tima posle bronze u Osijeku pomešana osećanja.

"Svi smo emotivno propratili dodelu medalja. Sećamo se Bobane Momčilović Veličković, koja je godinama bila sa nama i bila deo svih uspeha. Nikako ne možemo da se naviknemo da nje više nema, posle tragedije koja je zadesila nju i njenu porodicu."

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво