Читај ми!

Selbi i Marfi za svetsku titulu u snukeru

Engleski snukeraši Mark Selbi i Šon Marfi igraće u finalu Svetskog prvenstva u Šefildu, koje počinje u nedelju. Selbi i Marfi sastaju se u borbi za trofej na najvećem turniru na svetu posle fantastičnih predstava koje su prikazali u dosadašnjem toku takmičenja.

Selbi je do poslednjeg meča stigao pobedom nad Stjuartom Bingamom 17:15 i obezbedio peto finale u "Krusibl teatru", pošto je prethodna tri od četiri rešio u svoju korist. Marfi je potom napravio fantastičnu seriju i pobedio prošlogodišnjeg finalistu Kajrena Vilsona 17:12.

"Šaljivdžija iz Lestera" ima priliku da se pridruži Stivenu Hendriju, Roniju O'Salivenu, Stivu Dejvisu i Džonu Higinsu, koji su jedini bili svetski šampioni četiri i više puta.

"Neverovatan je osećaj biti u novom finalu Svetskog prvenstva. Bio je ovo težak meč, Stjuart je sjajan igrač. Čudno je pomisliti da je morao da prođe kvalifikacije jer, kada ovako igra, svakako je top 8 igrač", pohvalio je Mark svog rivala.

Igraće 37-godišnjak 30. rangirno finale i juriti 20. pehar, ali će na drugoj strani imati još jednog svetskog šampiona.

Šon Marfi je samo godinu dana stariji, najveći uspeh u karijeri ostvario je 2005, a od tada je igrao još dva finala u Šefildu, ali je kao poražen napuštao halu.

Sada ima ogromno samopouzdanje jer je prvo izbacio najboljeg snukeraša sveta Džada Trampa u četvrtfinalu, da bi onda napravio veliki preokret u polufinalu sa Kajrenom Vilsonom. Vilson je vodio 4:10 u jednom trenutku, da bi Šon napravio seriju 13:2 i protutnjao u finale.

"Pored osvajanja turnira, ovo je najbolji osećaj koji možete imati u snukeru. Hoću li spavati večeras? Nisam siguran. Igra mi je na zavidnom nivou, ove nedelje sam se susretao sa igračima koji igraju fantastično, ali su stvari krenule na moju ruku. Gubio sam 6:2 i 10:4, ali sam govorio sebi da je linija cilja još daleko. U mečevima ove dužine uvek će biti plime i oseke", istakao je Marfi nakon pobede.

On će imati priliku da se pridruži šestorici odabranih koji su u "Krusiblu" pobeđivali više od jednom, među kojima je i Selbi.

Biće to njihov 41. međusobni duel, do sada Selbi ima nešto bolji učinak jer je pobedio na 20, naspram 17 trijumfa Marfija, dok je interesantno da su tri meča završena nerešeno.

Na svetskim prvenstvima sastajali su se samo jednom, bilo je to 2007. u polufinalu i mlađi Englez je trijumfovao u odlučujućem frejmu (17:16). Selbi vodi i u finalima, dobio je dva, a izgubio jedno – najveća su svakako ona na Ju-Kej čempionšipu 2012. i Mastersu u Nemačkoj tri godine kasnije.

"Moram da budem na vrhuncu svoje igre jer Šon igra kao što dugo vremena nije. Odrasli smo zajedno, godinu dana razlike je između nas. Igrali smo zajedno u klubu Vilija Torna kada sam imao 14, a on 15 godina. I dalje se borimo", dodao je Selbi.

Finale počinje u 14 časova i igraće se maksimalno 35 frejmova u četiri sesije, odnosno pobednik će biti prvi koji dođe do 18.

Šampionu će osim najvažnijeg trofeja u ovom sportu pripasti i ček na 500.000 funti.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво