Читај ми!

Svetska biciklistička elita na trci Beograd - Banjaluka

Biciklisti sa pet kontinenata iz tridesetak zemalja sveta pojaviće se na startu 15. izdanja trke Beograd - Banjaluka koji je zakazan za 22. april na Trgu Republike u prestonice Srbije.

Potvrda učešća stigla je iz 24 svetska tima, a za žutu majicu boriće se skoro 170 biciklista sa pet kontinenta.

Iz godine u godinu organizatori se trude da pomeraju granice kada je u pitanju kvalitet same trke, ali i svi propratni segmenti trke Beograd - Banjaluka.

Gledajući sa ove distance napravljen je ogroman iskorak u odnosu na prethodnih nekoliko trka, a posebno na period početaka trke kada su timovi iz Evrope i sveta trku smatrali nepoznanicom.

Zahvaljujući predanom radu i najvišim ocenama UCI komesara, sada je situacija potpuno drugačija, pa se ekipe praktično utrkuju da zauzmu svoje mesto u karavanu.

Tako će ove godine svoje predstavnike na drumovima koji spajaju Beograd i Banjaluku imati Paragvaj, Kolumbija, SAD, Kanada, Kazahstan, Kina, Kambodža, Novi Zeland, Republika Irska, Australija i veliki broj evropskih zemalja.

Prvi put na trci će učestvovati tri pro kontinental ekipe - Bardijani i Androni Đokatoli iz Italije, te Novo Nordisk iz SAD-a, dok ostatak društva čine kontinental timovi i pet reprezentacija.

Najrenomiraniji tim svakako je Bardijani koji ima dvocifren broj etapnih pobeda na trci Điro d'Italija, a direktor ekipe Bruno Reverberi kaže da na svaku trku dolaze sa namerom da pobede.

"Čuli smo dosta lepih reči o organizaciji trke i odlučili smo da dođemo prvi put. Veliki uspeh je uopšte održati trku u ovom izazovnom vremenu, pa bih već sada čestitao organizatorima na smelosti i odlučnosti. Ove godine imamo mlad tim sačinjen od najkvalitetnijih italijanskih vozača mlađe generacije i ambicije su nam najviše. Videli smo da su tri etape ravničarske, dok je samo jedna etapa brdska, tako da smo napravili tim koji može da odgovori svim izazovima" rekao je Reverberi.

Baš kao i Bardijani, debitantski nastup na trci imaće paragvajski tim Mas Vivo konekta.

"Radujemo se dolasku, jer smo čuli samo fantastične komentare o trci. Želimo da steknemo iskustvo u Evropi, a trudićemo se da radimo za našeg sprintera Sedrika Jolidona, kako bi došao makar do jedne etapne pobede" istakli su iz paragvajskog tima.

Žutu majicu osvojenu prošle godine braniće vozač poljske ekipe Mazovše Serce Polski Jakub Kačmarek. On je bio sjajan na drugoj etapi od Bijeljine do Vlasenice, pa je rutinski sačuvao žutu majicu u dve preostale etape.

"Nastup na prošlogodišnjoj trci za mene je bilo sjajno iskustvo. Odlično sam se snašao i u ravničarskim i u brdskim etapama, naravno zahvaljujući odličnom radu celog tima. Veoma sam uzbuđen što ću imati priliku da nastupim i ove godine. Prošlogodišnja pobeda je bila moj životni uspeh i verujem da ću moći da ga ponovim" nagovestio je Kačmarek.

Direktor trke Vladimir Kuvalja prisetio se početaka i sada već davne 2007. godine kada je još bio aktivni takmičar, ali zbog nedostatka sredstava i manjka broja ljudi u organizaciji bavio se i mnogim drugim poslovima samo kako bi zaživela ideja o spajanju dva najveća srpska grada sa dve strane Drine.

"Prešli smo težak i naporan put. Nismo odustali ni prošle godine kada je zbog pandemije koronavirusa otkazano 80 odsto trka u svetu. Rizikovali smo i za to smo nagrađeni, jer su ekipe prepoznale naš trud, pa su ove godine stigle prijave sa pet kontinenata. Ne tako davno morali smo, da tako kažem, vući za rukav sportske direktore da dovedu ekipe na našu trku, a sada smo došli u poziciju da imamo više od 30 prijavljenih ekipa i nažalost, nekima moramo da se zahvalimo jer je maksimalan broj ekipa koje mogu da nastupe 25. Veliku zahvalnost dugujemo Vladama i resornim ministarstvima Srbije i Republike Srpske, svim gradovima kroz koje karavan prolazi, sponzorima i ljudima u organizaciji koji nesebično daju sve od sebe kako bi finalni proizvod bio nešto na šta možemo da budemo ponosni" rekao je Kuvalja.

Ovogodišnje izdanje imaće četiri etape. Prva je na programu od Beograda do Šapca 22. aprila. Grad na Savi prvi put će biti domaćin cilja etape i to na datum proslave Dana grada.

Sledećeg dana biciklisti će krenuti iz Obrenovca do Bijeljine, a kao i prethodnih 14 godina državnu granicu preći će bez zaustavljanja.

Najteža etapa od Bijeljine do Vlasenice na programu je 24. aprila, dok je veliko finale i odluka o ukupnom pobedniku na program 25. aprila.

Baš kao i Obrenovac i Šabac, Prijedor će prvi put biti domaćin karavanu koji će proći kroz Kozarsku Dubicu, Gradišku i Laktaše pre ulaska u Banjaluku gđe će tradicionalnim krugovima biti odlučen rasplet i gde ćemo dobiti pobednika 15. trke Beograd - Banjaluka u samom centru Banjaluke.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво