Читај ми!

Višacki za RTS: Igre će se sigurno održati a očekujemo još naših učesnika

Generalni sekretar Olimpijskog Komiteta Srbije Đorđe Višacki je gostujući u Jutarnjem programu istakao uverenje da vlada Japana i njihov Organizacioni komitet čine svepotrebno da se nadmetanja održe i uveren je da će naši sportisti postići maksimalne rezultate.

Nešto manje od 100 dana ostalo je do konačnog početka Olimpijskih Igara u Tokiju. Srbija u ovom trenutku ima 66 sportista sa ispunjenom normom i to u 12 sportova.

"Pored svih njih imamo i još četiti sporta gde možemo još da se kvalifikujemo. Naravno najviše to očekujemo od muške košarkaške reprezentavije, a kao što gledaoci znaju, kvalifikacioni turnir će se održati u Beogradu u junu i nadamo se da će se naši reprezentativci kvalifikovati, što će znatno promeniti brojno stanje naših sportista u Tokiju. Pored njih možemo još očekivati trijatlom, boks, trijatlon, plivačka štafeta... Tako da je otprilike tridesetak sportista još neki optimalan broj sportista koji možemo očekivati u narednim mesecima. Naravno mnogo toga će zavisiti od zdravstvene situacije u svetu obzirom na to da se još dosta takmičenja odlaže. Konačan broj znaćemo u junu kada se završavaju kvalifikacije u svim sportovima.", rekao je Đorđe Višacki.  

Kakve smernice imate iz MOK-a, Olimpijske igre će se sigurno održati to je izvesno?

"To je izvesno i vlada Japana i Organizacioni komitet čine sve da se to obistini. Svi su svesni da je ovo jedan spedifičan događaj obzirom da iz 206 zemalja sveta treba da se sjati sportisti na jedno mesto i to će biti najveći događaj tog tipa od momenta kada je počela pandemija. Sa druge strane to izaziva brojne organizacione probleme kako organizatorima tako i učesnicima, ali obzirom na to šta smo mi sve prošli i snalazili u poslednjih tridesetak godina, kad smo imali i sankcije, mislim da mi pronalazimo način možda malo bolje nego ostali."

Generalni sekretar Olimpijskog Komiteta Srbije je potom ukratko obrazložio kako će izgledati pojedini organizacioni detalji od boravka sportista, zdravstvene i epidemiološke prevencije, kakvo će biti prisustvo publike na borilištima, do toga kako će izgledati samo otvaranje igara i defile sportista.

Govoreći o dosadašnjim uspesima naših sportista, a posebno se osvrćići na osvojenih 8 medalja u Riju, Đorđe Višacki je istakao da taj istorijski uspeh može biti i nadmašen u Tokiju.

"Što se olimpijskog Komiteta tiče mi smo uz podršku Ministarstva omladine i sporta i države obezbedili našim sportistima sve što im je potrebno da se koliko-toliko normalno spremaju. Činjenica je da trenutno nemamo sve one parametre koje smo ranijih godina imali pred početak igara, a to su Evropska i Svetska prvenstva koja pokazuju gde se sportisti nalaze tako da će ovo biti prvi događaj gde će se svi skupiti na jedno mesto.", zaključio je Višacki.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се