Šabac na dan grada dočekuje bicikliste iz 35 zemalja

Šabac će 22. aprila biti domaćin cilja prve etape biciklističkog spektakla Beograd - Banjaluka. Tog datuma obeležava se i dan grada Šapca. Gradonačelnik Aleksandar Pajić ističe da je sve spremno za doček biciklista iz 35 svetskih zemalja.

Šabac je prepoznatljivo u svetskim okvirima kao grad sporta i rukometnih vanzemaljaca, grad fudbala, rvanja, košarke, atletike, ali i mesto koje je iznedrilo najboljeg srpskog biciklistu svih vremena Sašu Gajičića koji je svojevremeno bio osmi na Svetskom prvenstvu do 23 godine.

U prethodnih 14 godina Šabac je konstantno bio na ruti trke, međutim ove godine Šabac će prvi put biti domaćin etape na našoj najprestižnijoj trci od Beograd do Banjaluke.

Šabac tako postaje i grad vrhunskog biciklizma, ali i vrlo važna tačka na jedinoj biciklističkoj trci u regionu koja se nalazi u prvoj kategoriji Svetske biciklističke Unije.

"Kada znate koliko je trka važna u svetskim okvirima, koliko je bitna za dodatno povezivanje Srbije i Republike Srpske, ali i kada znate da nam u Srbiju dolaze neke od najboljih ekipa na svetu koje doprinose velikom kvalitetu trke, to onda predstavlja veliku čast za grad Šabac. Ovo je sjajna prilika da promovišemo naš grad, naše sportske, turističke, ekonomske i kulturne resurse i potencijalne. U naš grad dolaze takmičari iz celog sveta, imaće priliku da vide naš grad, da osete naše gostoprimstvo i nadam se da će vi oni poneti prelepe utiske iz grada Šapca i čitavog našeg kraja. U Šapcu je sve spremno za cilj prve etape", izjavio je Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.

Na trci Beograd – Banjaluka nastupiće 175 biciklista iz 35 svetskih zemalja. Među favoritima su italijanski Bardijani, Novo Nordisk iz Sjedinjenih Američkih Država, EvoPro tim sa Novog Zelanda i Poljska ekipa Mazovše Serce Polski čiji vozač Jakub Kračmarek brani žutu majicu.

"Ovom prilikom želim da se zahvalim Srbiji i gradu Šapcu na ogromnoj podršci koju nam pružaju i što zaista ulažu mnogo u razvoj biciklizma i sporta generalno. To nama iz Republike Srpske izuzetno znači. Ponosni smo na to što je Šabac domaćin etape" istakao je Vladimir Kuvalja, direktor trke Beograd – Banjaluka.

Kuriozitet je i da će cilj prve etape koja se vozi 22. aprila, i koja će startovati sa Trga Republike u Beogradu, bitu u centru Šapca koji upravo tog datuma obeležava i veliku svečanost, dan grada Šapca.

"Veliko je zadovoljstvo dočekati trku na dan grada Šapca. To svima nama itekako mnogo znači, jer Šabac je oduvek bio grad sporta i organizator velikih svetskih događaja. Sada dolazimo i na svetsku biciklističku mapu. Ovde je rođen i prve korake je napravio i naš Saša Gajičić, najbolji biciklista ikada u Srbiji. Daćemo sve od sebe da se pokažemo kao odlični domaćini. Imamo veliki turistički potencijal u Šapcu i želimo da kroz ovakve manifestacije prikažemo čitavom svetu sve lepote grada Šapca" dodao je gradonačelnik Aleksandar Pajić.

"Mi smo ovo priželjkivali. Prošle godine bili smo prvi put domaćini prolaznog cilja u centru Šapca i želeli smo da odemo i korak dalje. Danas smo ponosni domaćini etape. Nadam se da će Šapčani, poštujući sve mere u borbi protiv pandemije koronavirusa imati priliku da uživaju u vrhunskoj trci i vide sve te velike vozače iz celog sveta. Još jedna simbolika, trka startuje u Beogradu, a cilj prve etape je u Šapcu, tako da se nadam da je ovo i lepa prilika za još bolje povezivanje Beograda i Šapca u budućnosti" istakao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

Promoter i jedan od direktora trke biće naš najbolji biciklista svih vremena, Saša Gajičić.

"Meni je kao rođenom Šapčani u velika čast što karavan sa 400 učesnika dolazi u moj rodni grad gde sam napravio prve biciklističke korake. Daću sve od sebe da svojim iskustvom doprinesem još boljoj organizaciji takmičenja" rekao je Saša Gajičić, najbolji biciklista Srbije svih vremena.

Pored Beograda i Šapca, domaćini etapa biće i Obrenovac koji je takođe prvi put domaćin na trci Beograd – Banjaluka, kao i Bijeljina, Vlasenica, Prijedor i Banjaluka.

Trka se završava 25. aprila spektakularnim krugovima u samom centru prestonice Republike Srpske.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи