Читај ми!

Mikec je napravio streljanu u stanu, Arsovićeva najavljuje velike rezultate u Tokiju

Od 65 sportista Srbije, koji su do sada ostvarili pravo da se takmiče na Olimpijkim igrama u Tokiju, jedna desetina su strelci. Preciznije, do sada imaju šest kvota – dve u muškoj i četiri u ženskoj konkurenciji. Tim povodom gosti Jutarnjeg programa RTS-a bili su Andrea Arsović Andrea Arsović, takmičarka u gađanju iz puške i Damir Mikec, reprezentativac u pucanju iz pištolja.

Andrea i Damir ističu da zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta, kao i čitavim timovima koji stoje iza njih, imaju nesmetane uslove za treninge, ali kažu da je situacija poprilično neobična.

"Uf, ovo je sve drugačije, sve je vanredno", počeo je Mikec.

"Uzeo sam kvotu za Tokio još u februaru 2019. Još tada sam krenuo punom parom, da je bilo Olimpijskih igara prošle godine, ja ne bih bio kod kuće. Imao sam takav raspored, stalno bih bio na putu".

On je dodao da je prošlo više od 12 meseci od poslednjeg međunarodnog takmičenja i otkrio kako se snalazio tokom perioda kada je sve bilo zatvoreno.

"Imamo jedno državno takmičenje godišnje. Da li verujete da između dva Državna, nismo imali niti jedno takmičenje. To je zaista tužno, neobično svakako i, da mi je neko rekao u februaru 2020. da će to biti poslednje takmičenje u godinu dana, niko to nije mogao da pretpostavi. Imam tu sreću da u stanu imam 11 metara, a 10 nam je potrebno, instalirao sam jednu metu i tako nadomestio treninge."

Andrea je, sa druge strane, imala sreću da su se takmičenja u njenoj disciplini (malokalibarska puška) održavala neprestano i da je, osim perioda kada se lečila od kovida 19, konstantno bila na strelištu.

Tako je objavila jednu fotografiju na kojoj se vidi kako zajedno sa kolegama čisti streljanu.

"Ceo proces za nas koji gađamo puškom je bio znatno drugačiji jer smo neprestano imali treninge i pripreme i takmičenja koja su se održava", navodi Arsovićeva.

"Vratila sam se (posle preležanog koronavirusa) i moje pripreme su uveliko počele od januara, već više od mesec dana sam na relaciji Kragujevac-Beograd. Tako je ta slika nastala – posle treninga imamo obavezu da očistimo naša streljačka mesta. Trudimo se da u klubovima održavamo dobru atmosferu i da se na taj način družimo."

Oboje su istakli da je Streljački savez Srbije organizovao niz turnira i takmičenja šampiona, kako bi članovi reprezentacije mogli konstantno da napreduju i nadmeću se međusobno.

Mikecu su nove tehnologije u streljaštvu pomogle prilikom priprema.

"Sada je sve elektronika. Kod sebe sam instalirao elektronske mete i to mi je mnogo olakšalo. Maltene sam napravio streljanu u svom stanu. Moj klub je u jednoj osnovnoj školi koja je jedno vreme bila zatvorena. Snašao sam se i tehnologija zaista pomaže. Imamo i taj sistem SKAT – stavi se laser na oružje i prati putanju preko programa na laptopu. Tehnologija je uznapredovala, kako u svim segmentima sporta, tako i kod nas u streljaštvu."

"To nas je i spasilo, u prva tri meseca je svako od nas imao mogućnost da donese taj SKAT kući, da bismo vežbali i da ne bismo mnogo toga gubili. To nam je zaista svima pomoglo da ostanemo na jednom zaista vrhunskom nivou i formi. Kada se prošle godine u maju mesecu završilo sa svim karantinima, mogli smo lepo da nastavimo sa treninzima u sportskim objektima", nadovezala se Andrea.

Srbija ima još četvoro ili petoro reprezentativaca koji će u maju, na Evropskom prvenstvu, pokušati da dođu do vize za Tokio, a dvojac je u Jutarnjem programu potvrdio da, na osnovu kvaliteta i rezultata koje su pokazali ostali članovi nacionalnog tima, očekuje da bude i veći broj srpskih strelaca na Olimpijskim igrama.

Kada su ambicije u pitanju, i Andrea i Damir ističu da su one najviše i da očekuju velike rezultate na najvećem sportskom takmičenju.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије