Читај ми!

Zrenjanin, "Evropski grad sporta", želi i sportski muzej

Zrenjanin ove godine nosi titulu "Evropski grad sporta" u okviru čega će se promovisati sportska tradicija. Postavku o istoriji sporta u Narodnom muzeju stvarali su i sportisti poklanjanjem eksponata. Oni predlažu da se za bogatu zbirku, jedinstvenu u Srbiji pronađe veći prostor.

Prostorija Narodnog muzeja u Zrenjaninu gde se čuvaju eksponati iz istorije sporta grada već je tesna za 5300 eksponata koliko je do sada prikupljeno. U stvaranju ove postavke učestvovali su rukometaš Momir Rnić i veslač Milorad Stanulov koji su poklonili svoje rekvizite sa kojima su osvajali medalje.

"Ovaj prostor treba proširiti i izložiti sve što zrenjaninski sport ima. Zato što se podsetim prvo svog sportskog staža i svog perioda bavljenja sportom, ali se setim i mnogih sportista čije su ovde fotografije i trofeji", rekao je Milorad Stanulov, osvajač Olimpijskih medalja 1980. i 1984. godine. 

Od 102 medalje na Olimpijskim igrama koje su osvojili takmičari Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije, 23 je delo 14 zrenjaninskih sportista, čije fotografije zauzimaju centralno mesto postavke.

"Jer ovde toliko medalja ima, toliko poznatih likova, toliko osoba koje su obeležili jedan period svetskog sporta da zaista uvek kada uđem iznova se osećam ponosno i mogu da kažem da me uvek neka jeza prođe kada stupim u ove prostorije", dodao je Momir Rnić, osvajač olimpijskih medalja 1984. i 1988. godine.

U okviru kolekcije ima više od 300 originalnih sportskih rekvizita, opreme, odličja sa takmičenja, trofeja i priznanja. Zahvaljujući bogatim donacijama istorijskih predmeta od 13 sportista i sportskih radnika koji su obeležili istoriju sporta grada oformljeni su i njihovi legati.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије