Читај ми!

Šabac domaćin etape na biciklističkoj trci Beograd - Banjaluka

Šabac će ove godine, prvi put u istoriji grada, biti domaćin etape na međunarodnoj trci Beograd–Banjaluka, jednoj od najznačajnijih biciklističkih trka u ovom delu Evrope koja se nalazi u prvoj kategoriji Svetske biciklističke Federacije.

U aprilu nas očekuje 15. izdanje međunarodne biciklističke trke Beograd - Banjaluka, a velika stvar za naš sport i biciklizam je to što će Šabac biti na trasi trke kao etapno mesto.

I ove godine očekuje se dolazak više od 150 biciklista iz čitavog sveta, među kojima će drugu godinu zaredom biti neki od najboljih timova iz Španije, a najavljuje se i dolazak timova iz Velike Britanija, Italije, Francuske, Kine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Među najznačajnijim gradovima na ruti trke svakako je Šabac.

Šabac je u prethodnih 14 godina konstantno bio na trasi trke Beograd - Banjaluka, međutim prethodne godine Šapčani su prvi put imali priliku da u centru grada vide prolazni cilj prve etape.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić prepoznao je značaj ove sportsko-turističke manifestacije i značaj samog takmičenja za promociju Srbije i Republike Srpske u celom svetu.

S toga će ove godine Šabac prvi put biti i domaćin etape na jednoj od najznačajnijih biciklističkih manifestacija na našim prostorima.

„Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo biti deo jedne ovako značajne biciklističke trke i sportskog događaja koji povezuje Srbiju i Republiku Srpsku. Iz centra Beograda biciklisti će u prvoj etapi doći do Šapca, a potom će se i 15. put granica preći bez zaustavljanja što je veoma značajno i karavan će nastaviti svoj put kroz Republiku Srpsku ka Banjaluci. Šapčani će imati priliku da vide i pozdrave neke od najboljih takmičara iz celog sveta. Šabac je grad sporta, grad bogate sportske tradicije i istorije. Ne treba zaboraviti i da je naš najbolji biciklista svih vremena Saša Gajičić rođeni Šapčani, što samo potvrđuje da imamo bogatu tradiciju i istoriju u našem gradu i u biciklizmu" – istakao je Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić prepoznao je trku Beograd–Banjaluka kao idealnu manifestaciju za promociju turističkih i sportskih potencijala Šapca, a interesantno je da će cilj prve etape biti upravo 22. aprila kada se obeležava i dan grada Šapca.

„Veliko nam je zadovoljstvo u što smo u razgovoru sa predsednikom Biciklističkog saveza Srbije, gospodinom Branko Banovićem došli do zajedničke realizacije da se prva etapa završi baš 22. aprila kada obeležavamo dan grada Šapca. Znamo koliko je trka Beograd–Banjaluka popularna među učesnicima, ali i među medijima iz celog sveta, tako da ćemo kroz ovakvu manifestaciju koja okuplja više od 400 učesnika iz 30 svetskih zemalja, dodatno promovisati i sport u Šapcu, ali i sve naše turističke potencijalne i naše kulturno nasleđe. Želimo da pošaljemo lepu sliku u svet iz našeg grada" – dodao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Interesantno je i da je Biciklistički savez Srbije sa predsednikom Brankom Banovićem, generalnim sekretarom i sportskom direktorom Sašom Gajičićem i direktorom naših najvećih trka Vladimirom Kuvaljom, uspeo da organizuje tokom veoma teške 2020. i jubilarnu 60. Trku kroz Srbiju i 14. trku Beograd–Banjaluka. Te dve trke vožene su u septembru prošle godine.

Poštovane su sve bezbednosne mere, nije bilo nijednog incidenta niti loše situacije sa pandemijom i bile su to dve možda i najbolje organizovane trke u poslednje dve decenije.

Branko Banović, predsednik našeg Saveza, sa ponosom ističe i da je u 2020. godini koju je obeležila pandemija kovida-19, naša zemlja uspela da održi tradiciju i organizuje dva značajna međunarodna događaja u vreme kada je više od 70 posto svetskih sportskih dešavanja otkazano.

Prilikom posete Šapcu, Branko Banović uručio je gradonačelniku Aleksandra Pajiću i posebnu žutu majicu, simbol pobednika trke Beograd–Banjaluka, koju je potpisao prošlogodišnji šampion, Poljak Jakub Kačmarek.

„Dolazak trke Beograd - Banjaluka u naš grad je velika stvar za Šabac koji je i u prethodnih 14 godina bio na ruti trke, ali sada ćemo prvi put biti domaćini etape, što nam je velika čast i velika obaveza. Svim takmičaria koji budu došli u Šabac, a doći će nam biciklisti iz 30 svetskih zemalja, želim dobrodošlicu i uveren sam da će Šabac biti dobar domaćin i da će svi učesnici poneti lepe uspomene iz grada sporta, iz našeg Šapca", naglasio je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

Nakon 15. trke Beograd–Banjaluka koja će biti vožena u aprilu, već u junu očekuje nas i 61. izdanje biciklističke Trke kroz Srbiju.

„Trka Beograd–Banjaluka nalazi se u prvoj kategoriji Svetske biciklističke Federacije i boduje se, to jest kvalifikaciona je i za Olimpijske igre i za Svetska prvenstva u biciklizmu. Prošle godine Šabac je prvi put bio domaćin prolaznog cilja, a sa ponosom ističem da će ove godine Šabac biti i domaćin etape. Čast nam je i zahvalio bih se i gradonačelniku Aleksandru Pajiću i predsedniku Skupštine grada Šapca Nemanji Pajiću na prijemu i sjajnom početku saradnje. Nadam se da će ovo postati tradicija i da će Šabac svake godine biti u kalendaru trke Beograd–Banjaluka", rekao je Branko Banović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije koji je i predvodio delegaciju trke Beograd–Banjaluka u poseti Šapcu.

 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво