Читај ми!

U Tokiju potvrđena odlučnost MOK-a i vlade da se održe OI

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah razgovarao je u Tokiju s japanskim premijerom Jošihideom Sugom. Japanska vlada je medijima saopštila da se više ne razmatra mogućnost otkazivanja ili daljeg odlaganja igara, što je i sam Bah izjavio pred dolazak u Tokio.

Premijer Suga u izjavi medijima nakon sastanka rekao je da je gostu preneo odlučnost njegove vlade da se Olimpijske igre održe kao dokaz da je čovečanstvo pobedilo korona virus, ali i kao dokaz uspešnosti obnove područja nastradalih u Japanu tokom udara velikog cunamija u martu 2011. godine, koji je prouzrokovao i nuklearnu nesreću u Fukušimi.

Bah je tokom sastanka domaćinima rekao da igre trebaju da se održe i uspeju, te da će one biti simbol sloge i jedinstva čovečanstva. 

Dve strane su i raspravljale o mogućim merama epidemiološke zaštite tokom igara i složile se da i nadalje budu u bliskom kontaktu u cilju održavanja bezbednih igara.

Japanska vlada je medijima saopštila i da se više ne razmatra mogućnost otkazivanja ili daljeg odlaganja igara, što je i sam Bah izjavio pred dolazak u Tokio.

Bah, koji je na funkciju predsednika MOK stupio 2013, u Japan je stigao u nedelju čarter letom da bi se uverio u stanje na nekim od najvažnijih sportskih borilišta, kao što je novi Nacionalni stadion, i sa domaćinom razgovarao o modalitetima održavanja predstojećih letnjih Olimpijskim igrama, koje su zakazane za 23. jul 2021.

On je danas obišao i olimpijsko selo, u kojem će biti smešteni sportisti tokom trajanja olimpijade.

Saglasnost MOK-a i japanske vlade

Iako još uvek nije izvesno u kojoj meri će mečevima prisustvovati publika, jasno je da su i vlasti u Tokiju, delimično ponukane i inspirisane iskustvima iz inostranstva, odlučne da dozvole ulazak u zemlju stranih sportista bez sprovođenja karantina, ali uz prethodni PCR test i vakcinisanje, i da igre održe bar uz delimično prisustvo publike.

Naime, japanski sportski zvaničnici s pažnjom su pratili održavanje teniskih grend slem turnira u SAD i Francuskoj, te sistem takmičenja "u mehuru" kakav je uspostavila američka NBA liga.

I u samom Japanu, poslednjih dana sprovedena su dva eksperimenta na većim stadionima, u kojima su istraživači pokušali da ocene mogućnost prenošenja virusa pod različitim uslovima.

Osim toga, pre nedelju dana u Tokiju je održano prvo internacionalno takmičenje od početka epidemije, kao jedna vrsta probnog balona za Olimpijske igre, odnosno, kao vežba u organizaciji smeštaja i kretanja sportista i publike. 

Reč je o gimnastičkom turniru na kojem su pored domaćina učestvovale i atlete iz SAD, Rusije i Kine i koje je prošao bez problema, uz prisustvo oko 2.000 gledalaca - njima je na ulazu merena temperatura, dok su sportisti bili testirani svakog dana na prisustvo virusa.

Optimizmu naročito doprinosi i vest o istraživanju u kojem je utvrđeno da vakcina protiv korona virusa proizvođača Fajzera donosi zaštitu od tog patogena u 90 odsto slučajeva.

Moguće i prisustvo publike na tribinama

U svetlu svega gore navedenog, premijer Suga je danas izjavio da je gostu preneo to da njegova zemlja vrši pripreme za održavanje igara uz prisustvo publike.

I predsednik MOK-a pred novinarima je izrazio uverenost da će igre biti održane uz prisustvo publike i da je moguće napraviti napore da učesnici budu vakcinisani pre dolaska u Japan.

Tako, čini se, ni japanska vlada ni MOK nemaju sumnje u vezi održavanja olimpijskih igara, i to uz prisustvo publike.

Ostaju samo nedoumice o tome u kojoj meri će biti dozvoljeno prisustvo domaće publike i dolazak stranih sportskih delegacija i, naročito, stranih navijača, jer se u ovom trenutku čini da vakcinacija neće moći da bude sprovedena širom sveta u tolikoj meri da obezbedi sasvim bezbrižno održavanje igara, za koje se, inače, veruje da će domaćina ukupno koštati oko 25 milijardi dolara.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво