Читај ми!

Dve bronze juniora u Evropi - zalog za budućnost srpskog badmintona

Istorijski uspeh za srpski badminton – juniorska reprezentacija Srbije osvojila je dve bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Finskoj. Medalje su osvojene u ženskom singlu i muškom dublu.

Gosti Jutarnjeg programa RTS-a bili su Marija Sudimac, osvajačica bronzane medalje na Evropskom juniorskom prvenstvu, kao i Nikola Mijačić, trener reprezentacije Srbije.

Marija ima 18 godina, a badmintonom je počela da se bavi pre 11 godina.

"Moj sadašnji trener je bio učitelj u mojoj školi, u kojoj se u to vreme igrao badminton. Prepozano je talenat, predložio mi da probam, a meni se svidelo jer je bilo drugačije od ostalih sportova, tenisa ili odbojke. Kasnije je to preraslo u nešto ozbiljnije", kaže Marija, koja je na takmičenju u Finskoj izašla iz juniorske konkurencije.

"Ne mogu da kažem da sam očekivala medalju, ali mogu da kažem da se vredno radila za to - cele godine mi je samo to bilo u glavi. Bila sam spremna i znala sam da ću odigrati dobro turnir, a kada je došla medalja to je bila još veća radost. Raduje me što su moji drugovi iz tima uspeli da donesu još jednu medalju Srbiji. Generalno, na lep način sam se oprostila od juniorske karijere", zadovoljna je Marija.

Najteži meč, kaže Marija, imala je u četvrtfinalu protiv Špankinje, da bi u polufinalu izgubila od Ruskinje Anastasije Šapovalove.

Pored Marije, medalju na EP za juniore osvojili su Mihajlo Tomić i Sergej Lukić.

"Njih dvojica su deo ekipe koja je aktuelni evropski vicešampion u uzrastu do 17 godina. Učestvovali su u starijoj uzrastnoj kategoriji, radi se o veoma talentovanim igračima. Svi smo priželjkivali medalju u muškom dublu i oni su je doneli, iako se u njihovoj igri osećao veliki pritisak. Izvorili su se sa tim, u osmini finala, protiv Rusa, u neizvesnoj završnici su preokrenuli meč u svoju korist", kaže Nikola Mijačić trener badminton reprezentacije.

U četvrtfinalu savladana je Španija, što je donelo novu bronzu Srbiji, iako reprezentativci, zbog situacijom sa koronavirusom, nisu imali dovoljan broj mečeva.

"Sama situacija uticala je da možemo više da se pripremamo za ovo prvenstvo, ali nam je rutina igranja mečeva nedostajala za neki veći rezultat. Sreća da se uopšte igralo prvenstvo. Zahvalio bih se velikom naporu i domaćina i Badminton saveza Srbije, što smo uopšte otputovali u Finsku i što je ova generacija imala priliku da se nadmeće sa svojim vršnjacima", kaže Mijačić.

Reprezentacija je prošla razne procedure kako bi mogla da učestvuje na prvenstvu, od karantina do testiranja u Finskoj.

Na ekipnom šampionatu, koji je prethodio pojedinačnom, Srbija je završila plasmanom od petog do osmog mesta.

Medalje osvojene u Finskoj trebalo bi da doprinesu razvoju badmintona u Srbiji. Ostaje nada da će sve više dece čuti za ovaj olimpijski sport i jednog dana se pridružiti Nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji.

 

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара